A. Lange & Söhne Lange 1 Zeitzone

Mi árulja el, hogy jó egy óra formaterve? Sok év után kell csak hozzányúlni, ahogy az A. Lange & Söhne Lange 1 Zeitzone esetében is.

Manapság a legkékvérűbb német márkánál a Lange 1 az identitás része. A német újraegyesítést követően újraalapított márka 1994-ben mutatta be a Lange 1 kollekciót másik hárommal egyetemben. A Zeitzone, azaz a második időzónát is kijelző modell azonban csak 2005-ben debütált, a ráncfelvarrásra pedig három évvel ezelőtt volt szükség. Akkor is csupán azért, mert az L141.1 formájába új szerkezetet kapott.

Az apropót az új, platinából készült változat érkezése szolgáltatja, amely éppen szürkeségével emelkedik ki a kínálatból. Mint tudjuk, a márka az Odysseus kollekció érkezéséig kizárólag nemesfémből dolgozott, és a luxussportóra kollekciója inkább a kivételt jelenti. Az arany pedig jellemző meleg színű, bár fehérarany is előfordul azért a kínálatban.A. Lange & Söhne Lange 1 Zeitzone in 950er Platin

Mindenütt fényes

A 41,9 milliméter átmérőjű tok ezúttal platinából készült, amit ezüst számlappal párosítottak. Nem ezüst színűvel, hanem színezüsttel. A márka ugyanis egyike azon nagyon keveseknek, amely számlapjait nemesfémből készíti. A ezüst könnyen oxidálódik, így ezt megakadályozandó ródiummal vonták be. Szintén ródiummal vonták be a helyi idő kijelzésére szolgáló számlap fehéraranyból formált római számjegyeit is.

Kontrasztosnak aligha nevezhető a számlap, és ezen a kismásodperc helyét átvett, a referencia, vagy otthoni idő kijelzésére szolgáló számlap festett arab számjegyei sem segítenek. A mutatók ugyanis itt is ródiummal bevont fehérarany.

Egy kis életet a számlap szélén, városokat tartalmazó gyűrű visz. Ebből a szempontból könnyen gondolhatjuk világórának, de a gyűrű az egyszerű beállítást szolgálja. A nyolc óránál lévő gomb segítségével tudjuk léptetni a gyűrűt és így egy órás lépésekkel a helyi idő óramutatója is lép egyet. Érdekes megfigyelni, hogy a gyűrűről hiányzik Moszkva, helyette Rijád szerepel. Nincs köze a háborúhoz, sokkal inkább a fontosabb piacokhoz, de persze azért néhány sör után elismerik, hogy történelmi okai is vannak Moszkva mellőzésének. Hogy Párizs helyett Berlin szerepel, magától értetődik.A. Lange & Söhne Lange 1 Zeitzone in 950er Platin

A platina változat természetesen minden más szempontból követi a jellegzetes Lange 1 stíluselemeket, csupán anyagával különbözik. Ez pedig pont elég ahhoz, hogy egy szokatlan, de mégis tipikus Lange 1 modellt kapjunk. Hogy mindezért mennyit kérnek, egyelőre nem ismert, de kiindulva az aranyváltozatok árából valahol 60 és 70 ezer euró közötti összeggel számoljunk.

A. Lange & Söhne