H. Moser & Cie. Pioneer Perpetual Calendar MD

Understatementről beszélhetünk-e vagy fricskát mutatnak-e a nagyoknak? A megtapogatott H. Moser & Cie. Pioneer Perpetual Calendar MD modellre valószínűleg mindkettő igaz.

Mert elsőre valójában mit is látunk, ha az órát kiszúrjuk valakinek a csuklóján? Egy hónapot és dátumot kijelző számlapot kismásodperccel és ha még maradt figyelmünk, akkor a járástartalékot megjelenítő mutatót is észrevesszük. Látszólag tehát egy alapmodell. Nagyon megváltozik azonban a kép, hogy ha az óra nevét megtudva értelmezni tudjuk a “Perpetual Calendar”, azaz öröknaptár kifejezést.

Sleeper

Autós hasonlattal élve ez az óra egy igazi “sleeper”, és túlzás nélkül ki lehet jelenti, hogy úgy utasítja maga mögé a sokkal ismertebb nevek öröknaptáras modelljeit, mint a német autópályán az Audi RS4 Avant a Porsche 911-t – ahogy az a közismert videóból is kitűnik. Persze ha esetleg eljutunk oda, hogy az órát kézbe is vehessük, azért egyből feltűnik a megmunkálás részletessége. Más szóval egyáltalán nem egy átlagos családi kombi külsejével összevethető megoldásokkal találkozhatunk.

H. Moser & Cie. Pioneer Perpetual Calendar MD - mit sem sejtető letisztult számlapi kép / Fotó: Venicz Áron
H. Moser & Cie. Pioneer Perpetual Calendar MD – mit sem sejtető letisztult számlapi kép / Fotó: Venicz Áron

Kezdetnek egyből vegyük a számlapot. A sugárcsiszolás például kivételesre sikerült, a fénytörés okozta színváltozás meglehetősen erős kontrasztokat képes megjeleníteni. Ha másért nem, legalább ezért érdemes már vetni egy pillantást a képekre. Szintén merésznek mondható a szín választása. Ebben a tekintetben egyébként a márka úttörő szerepet játszik. Annak ellenére, hogy tagadhatatlanul az haute horlogerie szereplője, mégis lényegesen fiatalabb vásárlóközönséget tudhat magáénak, mint a szegmens többi szereplője. Ebben a jól érzékkel megválasztott színeken kívül szintén nagy szerepet játszik, hogy a számlap színei színátmenetesek, azaz a számlap széle felé közeledve egészen sötét árnyalatba, vagy akár feketébe hajlanak.

Ennek a konkrét, összesen 50 darabra limitált sorozatnak a színe bíbor. Ahogy arról nyomtatott magazinunkban is már jó fél éve beszámoltunk, a pirosas árnyalatok is kifejezetten feljövőben vannak. Persze most még a kék, és nagyon aktuálisan a zöld színé a főszerepe, de ha valahol igaz, hogy a történelem ismétli önmagát, akkor az óraiparban ez egész biztosan kijelenthető. A kék például az 1970-es években volt legutóbb népszerű, a piros árnyalatai pedig a 80-as évek első felében volt igen közkedvelt.

Ez sportóra

Azt persze el kell ismerni, hogy a színes modellek, elsősorban a sport-, vagy sportosabb modelleknél jutnak szerephez. A márkánál ezt a feladatot a Pioneer kollekció tölti be, amely általában 42 milliméter körüli tokátmérővel készül. Kezünket megjárt modell azonban 42,8 milliméterével kicsivel lépi ezt túl, és persze még bőven a viselhető tartományba tartozik. A kollekció védjegyének is tekinthető a tok oldalán feltűnő minta, amit – az autós hasonlatnál maradva – akár levegőbeömlőnek is értelmezhetünk. Figyelembe véve azonban, hogy az óra csavarzáras koronát kapott és 12 barig (120 méter) nyomásálló, akár kopoltyú is lehet. Ahogy említettük, a Pioneer, bár elegánsnak tűnik, mégis a márka sportóra kollekciója. Öröknaptáras modelleknél pedig sem a csavarzáras korona, sem pedig az ilyen magas vízállóság nem tekinthető általánosnak, sőt, kifejezetten ritka.

H. Moser & Cie. Pioneer Perpetual Calendar MD - a zár is pont olyan részletgazdag, mint a tok / Fotó: Venicz Áron
H. Moser & Cie. Pioneer Perpetual Calendar MD – a zár is pont olyan részletgazdag, mint a tok / Fotó: Venicz Áron

Többek között azért, mert a legtöbb márka egy öröknaptáras karóránál az értékek megjelenítésénél meglehetősen kevés fantáziának enged teret. A legtöbben ragaszkodnak a több segédszámlapos kiosztáshoz, ami így meglehetősen zsúfolt számlapi képet eredményez. Az is igaz persze, hogy öröknaptáras szerkezetet, még ha modulos felépítésű is, kevesen építenek, és a kalibereket hosszú éveken, évtizedeken át használják, azaz szükségszerűen megmaradnak az évtizedekkel ezelőtti formatervezési irányzatoknál. A H. Moser & Cie ebből a szempontból szerencsés helyzetben van, hiszen viszonylag fiatal, kicsi, családi tulajdonban lévő független márkaként megengedheti magának a fejlesztést. Ráadásul viszonylag gyorsan tudnak reagálni a piaci igényekre is, amire kiváló példa pont ez az öröknaptáras modelljük is.

Kaliber

Ezzel pedig el is értünk oda, amivel a márka a nagyokat lekörözi. Az öröknaptáras szerkezetüket először 2017-ben mutatták be. Ennek a változatnak csupán dátumablaka volt, a hónapokat egy igen-igen rövid, központi mutató jelezte, ahol az egy óra januárt, a kettő februárt, stb. jelentette. A mutató sajnos olyan rövid lett, hogy az már a leolvasás rovására ment. Persze ezzel a márkánál a kezdetektől fogva tisztában voltak, de ragaszkodtak másik „védjegyükhöz”, a lehető legjobban letisztult számlapi kép megalkotásához. Így tudott ugyanis csak érvényesülni a számlap szépsége. Ahogy említettük, azok szinte mind színesek és színátmenetesek, vagy ahogy a márka hívja azokat, „füstöltek” (fumé). Ez a fajta számlapi kép nagyon gyorsan elterjedt az óraiparban, a felső szegmenstől egészen a belépőkategóriáig, és ennek a H. Moser & Cie volt az elindítója.

H. Moser & Cie. Pioneer Perpetual Calendar MD - színátmenetes sugárcsiszolás Moser módra - kevesen tudnak ilyen kontrasztot kihozni ebből a díszítésből / Fotó: Venicz Áron
H. Moser & Cie. Pioneer Perpetual Calendar MD – színátmenetes sugárcsiszolás Moser módra – kevesen tudnak ilyen kontrasztot kihozni ebből a díszítésből / Fotó: Venicz Áron

A piac azonban úgy gondolta, hogy szeretné jobban leolvasni a hónapokat, így jelent meg a HMC 800 manufaktúra kaliber módosított változata, a HMC 808, és ezzel egy időben az öröknaptáras modellek neve után az „MD”, avagy Month-Date (hónap-dátum). Természetesen a hónapokat is egy ablakban jelenítették meg, közvetlenül a dátum mellett, a segédszámlapok használata ugyanis nem igazán illik a márka formatervezési arculatába.

H. Moser & Cie. Pioneer Perpetual Calendar MD - könnyen szervizelhető manufaktúra szerkezet, és mellesleg egyedi díszítést is kapott (módosított genfi csíkozás) / Fotó: Venicz Áron
H. Moser & Cie. Pioneer Perpetual Calendar MD – könnyen szervizelhető manufaktúra szerkezet, és mellesleg egyedi díszítést is kapott (módosított genfi csíkozás) / Fotó: Venicz Áron

Ezért (is) sleeper

Nyilván a megszokottól eltérő kijelzések önmagukban nem nevezhetőek különlegesnek, elvégre jó pár példát találni más öröknaptárasaknál is erre – még ha ezek nincsenek is annyian, hogy általánosnak nevezhetnék azokat. Amivel azonban a szerkezet lekörözi a konkurenciát, az a használhatóság, kezelhetőség. Integrált szerkezetről lévén szó, az évek kivételével mindent a koronával állíthatunk, az értékek pedig ugrásszerűen váltanak, nem tart percekig, míg az egyik értékről a másikra vált például a dátum. Ez már önmagában is jól hangzik, hiszen nem kell süllyesztett nyomógombokkal bohóckodni, amellyel modulos felépítésű szerkezeteknél találkozhatunk (ugye kedves Patek Philippe vagy Vacheron Constantin). Ez alól egyedüli kivétel, ha az évet kell állítani. Erre azonban legfeljebb akkor van szükség, ha valóban hosszú hónapokig, esetleg akár egy évig sem húzzuk fel az órát.

H. Moser & Cie. Pioneer Perpetual Calendar MD - Az egyetlen süllyesztett nyomógomb az évek állítására szolgál / Fotó: Venicz Áron
H. Moser & Cie. Pioneer Perpetual Calendar MD – Az egyetlen süllyesztett nyomógomb az évek állítására szolgál / Fotó: Venicz Áron

Van azonban tovább is. Aki azon szerencsések közé tartozik, hogy „játszhatott” már öröknaptáras modellel, annak bizonyára lelkére kötötték, hogy milyen óraállásokkor nem állíthatja a naptárt. Ilyen korlátozás ennél a H Moser & Cie modellnél nincs. Bármikor állíthatjuk bármelyik értéket, és tehetjük ezt nem csupán előre, hanem hátrafelé is. Próbálja ezt meg valaki a fent említett, egyébként a svájci óraipar szentháromságába tartozó kékvérű márka öröknaptáras modelljének bármelyikével is, garantáltan szép kis szervizköltséggel hálálják majd meg.

Autós hasonlattal „sleeper” öröknaptáras modellnek neveztük az időmérőt, de persze egyáltalán nem találni belőle annyit, mint az autók világában „sleeperként” használt autókból. A márka nem véletlenül választotta a „Very rare” avagy „nagyon ritka” mottót. Ebből, illetve a kék számlapos változatból mindössze 50-50 db készül, de márka éves termelése sem éri el a 2000 darabot. Ehhez képest a Patek Philippe 60000, a Vacheron Constantin pedig 40000 körüli mennyiséget gyárt évente. (Az adatok a járvány előtti évre vonatkoznak.) Ennek tükrében egyáltalán nem olyan vészes az árfolyamtól függő kb. 15 millió forintos ár. Főleg, hogy ez a konkrét modell az első az ötvenből, és ráadásul itthon, Budapesten leledzik, kapható.

H. Moser & Cie.