H. Moser & Cie. Endeavour Concept Minute Repeater Tourbillon

A H. Moser & Cie. Endeavour Concept Minute Repeater Tourbillon szinte már a márka archetípusának tekinthető, annyira jól testesíti meg az értékrendjüket.

Maga a modell egyébként nem újdonság, hiszen repülő tourbillonos percismétlőt pont két évvel ezelőtt mutatták be. A fehérarany tok, illetve a fekete lünetta meglehetősen merev, és így inkább konzervatív külsőt kölcsönzött az egyébként előszeretettel provokáló márkának. Magyarázhatjuk ezt esetleg azzal, hogy a percütő-tourbillon páros amúgy is egy olyan komplikációs páros, amely szükségszerűen hagyománytisztelő megjelenést követel, mivel jellemzően inkább az idősebb korosztály engedheti meg magának.

Persze sok szempontból már a két évvel ezelőtti változat is hozta azt, amit sokan annyira szeretnek a márkában. A teljesen csupasz számlap, az ütőkomplikáció szokásostól eltérő megjelenítése és a rendkívül alacsony példányszám mind jellemző a kisebbik schaffhauseni márkára.

H. Moser & Cie. Endeavour Concept Minute Repeater Tourbillon - nem kell felirat a számlapra, mindenki tudja, honnan származik
H. Moser & Cie. Endeavour Concept Minute Repeater Tourbillon – nem kell felirat a számlapra, mindenki tudja, honnan származik

Bevált puritánság

Az, hogy a számlapon a mutatókon kívül nem szerepel semmi, nem újdonság, hiszen a “Concept” modelleknek épp ez a lényege. Ugyanakkor pont ezért a számlap felületének kidolgozása kapcsán nem lehet kompromisszumot kötni, hiszen egyből feltűnne. Nyilván egy tourbillont nem akartak elrejteni, azaz a számlap alá helyezni, annak szerintük azért látszania kell. Ugyanakkor a számlap harmóniáját csak a legszükségesebb mértékben zavarhatja, így a repülő tourbillon mellett döntöttek. Annak ugyanis nincs hídja a számlap oldalán.

H. Moser & Cie. Endeavour Concept Minute Repeater Tourbillon - a megszokott színátmenetes számlap helyett a komplikációk miatt csak szálcsiszolt jöhetett szóba
H. Moser & Cie. Endeavour Concept Minute Repeater Tourbillon – a megszokott színátmenetes számlap helyett a komplikációk miatt csak szálcsiszolt jöhetett szóba

Szintén nem rejtették el az ütőszerkezet kalapácsait, illetve a hangrudakat. Ezek jellemzően a szerkezet hátlap felőli oldalán szoktak helyet kapni, itt a hagyományokkal szakítva a számlap oldalán láthatjuk. Szintén szokás, hogy legalább a kalapácsok környezetében láthatóvá teszik a szerkezetet. Értelemszerűen a számlap puritán megjelenésének érdekében erről lemondtak.

Nem minden arany…

Újdonság viszont a tok anyaga. Fehérarany helyett titánnal van dolgunk, amelyet azonban legalább olyan szépen políroztak, mintha nemesfém társát. Már önmagában ez is elismerésre méltó, hiszen a titánt jóval körülményesebb polírozni. Szintén a felhasznált anyaga velejárója, hogy a 43 milliméteres tok kifejezetten könnyű, főleg az aranyhoz képest. Ehhez társul a számlap új színe is, amit Electric Blue-nak neveztek el.

H. Moser & Cie. Endeavour Concept Minute Repeater Tourbillon - kézi felhúzású, 90 órányi járástartalékkal
H. Moser & Cie. Endeavour Concept Minute Repeater Tourbillon – kézi felhúzású, 90 órányi járástartalékkal

Persze ez önmagában aligha ragadja meg sokak képzeletét. Ugyanakkor tudni kell, hogy mások mellett ennek a márkának köszönhetjük a számlapok “kivirágzását”, így ha egy újfajta színnel, vagy árnyalattal jelentkeznek, arra érdemes figyelni.

A titán ellenére persze nem lett olcsóbb a modell, továbbra is csillagászati összeget, 330000 frankot kérnek érte. Viszont tízről már húszra emelték a példányszámot.

H. Moser & Cie.