Breguet Reine de Naples Cœur

A Bálint-nap alkalmából megjelenő időmérők általában nem túl fantáziadúsak. Jó kivétel a Breguet Reine de Naples Cœur.

Legtöbbször ugyanis egy meglévő női modellt módosítanak annak érdekében, hogy azon a bizonyos február 14-i napon megfelelő ajándék lehessen. Jellemzően a piros szín dominál, és persze a szívecskék sem hiányozhatnak. Nem ritka, hogy sokszor már giccsbe hajlik az adott karóra. Persze az is tény, hogy valahogy azért mindig találni elég vevőt rá.

Szívek mindenütt

A márka 9825 referenciaszámú modellje persze szintén hozza a tipikus Bálint-napi stílusjegyek, azaz a piros szín és a szívecskék hadát. Utóbbiból megdöbbenten sokat, összesen 14 számolhatunk össze a számlapon. Ennek ellenére valószínűleg a 14-ből csak kettőt vesznek észre. Ez pedig alapvetően jól is van így. A maradék 12 darab apró szívecskét ugyanis a percskála 5 perces osztásainál találjuk. Úgy tűnik, nem hagyhatták ki, de legalább elég apróak, nem csúfítják el a számlapot.

A számlapot a megszokottól eltérően nem rézből, esetleg nemesfémből, és szerencsére nem is gyöngyházból készítették. Anyaga zafír, amelyet fehérre lakkoztak. Hogy a szín választásával üzenni szerettek volna, vagy egyszerűen ez illett legjobban a piroshoz, illetve a 18 karátos vörösarany tokhoz, arra nem derült fény. Ha azonban figyelembe vesszük a színek jelentéstartalmát is, akkor ez az óra elvileg az ártatlan szerelemet jelképezi. Ennek bővebb kifejtését meghagyjuk annak, aki az órát ajándékba adja.

Breguet Reine de Naples Cœur - nemcsak ötletes komplikációja, hanem szimbolikája is van az órának
Breguet Reine de Naples Cœur – nemcsak ötletes komplikációja, hanem szimbolikája is van az órának

Szíves mutató

Sokkal érdekesebb ugyanis a percmutató. Persze az is szívalakot formál, ugyanakkor bizonyos korlátok között képes alakját is változtatni. Annak ellenére, hogy tengelye nem a 36,5 mm hosszú és 28,45 mm széles tok középpontjában van, mégis a mutató fejeként szolgáló piros szívecske az 55 és 5 perc közötti 10 percnyi sáv kivételével végig a percskála közvetlen közelében marad.

Breguet Reine de Naples Cœur - a percmutató "nyújtózkodik"
Breguet Reine de Naples Cœur – a percmutató “nyújtózkodik”

A nyújtózkodó percmutató természetesen nem új találmány, XIX. századi zsebórák között számos példát találunk rá. Karóráknál kifejezetten ritka. Legutóbb öt évvel ezelőtt a Parmigiani Fleurier jelentkezett ilyen modellel (Ovale Pantographe). Ugyanakkor ők a múltat támasztották fel, azaz a mutatók több helyen is csuklókkal tagoltak. A Breguet azonban szeret újítani (a név kötelez, ugye), így náluk csak egyetlen ponton találunk csuklót: a tengelyen. A többiről a szív alakot formáló nemesfém rugalmassága gondoskodik.

Breguet Reine de Naples Cœur - ugró komplikáció az óráknál szebb lett volna
Breguet Reine de Naples Cœur – ugró komplikáció az óráknál szebb lett volna

Hogy kizárólag a percmutatóé, a szívé lehessen a főszerep, ezért más mutató nem is találunk a számlapon. Az órák kijelzését ugyanis egy tárcsával oldották meg. Szebb lett volna egy ugró komplikáció, de ne legyünk telhetetlenek. Az óráért így is 46500 eurót kérnek. Nem csoda, hogy 28 darabra limitálták.

Breguet