BOREALIS NEPTUNO

A vizek istenéről elnevezett újdonsággal nyitja a 2021. évet az olvasóink számára már jól ismert, portugál óramárka. A prototípusból mi is kaptunk (Isten tartsa meg jó szokásukat!), hogy olvasóink is lássák, miben kínál mást, vagy többet, mint az előzők és a vetélytársak. Íme a BOREALIS NEPTUNO

BOREALIS NEPTUNO

Érdekesség, hogy Neptunus-t, a római istent, a görög Poszeidónnal egyeztetik. Egyes források szerint azonban, alapvetően két különböző vallási szereplőről beszélhetünk.

A rómaiak ugyanis – kezdetben – nem igazán számítottak tengerész, hajós népnek, szemben az ókori görögökkel, akik lényegében a tengerparton születtek. Ezért Neptunus leginkább az édes vizek, tavak, a folyók, az esővíz, a mindenféle víz istene, s csak később lett aztán kifejezetten a tengerek ura is.

Mindez természetesen nem csorbítja sem isteni mivoltát, sem a BOREALIS NEPTUNO búvárórák erényeit, éppenséggel rámutat, hogy még egy eszmény is képes fejlődni, átalakulni az évszázadok során.

Borealis Neptuno Caramel Brown to Black Dial Dátum nélkül. Fotó: @RetekG
Borealis Neptuno Caramel Brown to Black Dial Dátum nélkül. Fotó: @RetekG

Mitől búváróra, a búváróra?

  1. Vízállóság, legalább 100 méter.
  2. Erősen ajánlott a csavarzáras (menetes) felhúzókorona.
  3. Forgatható lünetta (csak egyetlen irányba, 60 vagy 120 osztással).
  4. Rozsdamentes anyagok használatával készült kivitel.
  5. Vízhatlan szíj, leginkább fém, hiszen az biztosan nem szakad el.
  6. Sötétben világító mutatók, indexek.
  7. Akit bővebben érdekel, tanulmányozza az ISO 6425 szabványt!

Evolúció

Bátran állítható, hogy a fenti pontok többségére nézve, a BOREALIS-nak eddig sem volt takargatnivalója. Magabiztosan felvette a versenyt a legelismertebb búváróragyártók, hasonló kategóriában merülő termékeivel is.

Ahol mindig találtunk egy kis alakítani, finomítani valót az felül a 3. és az 5. pont alatt olvasható.

Természetesen búvár lünettával és fémcsattal (s zárral) a gyártó eddigi modelljei is büszkélkedhettek, ám valahogy nem sikerült sosem tökéletesre. A fémcsat (és főleg a zár) néha durva, illetve éles maradt itt–ott. Nehezebben nyílt vagy zárt, nem volt mindig prémium érzetű.

A lünetta jellemzően túl szorosra, (főleg vizes kézzel) nehezen forgathatóra sikerült.

Az árcetlire pillantva aztán, hamar legyintettünk, s úgy voltunk vele, hogy ezekkel e kisebb nehézségekkel együtt lehet élni, amikor is jött a NEPTUNO, no és a fent említett Evolúció!

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Vegyük sorra!

A rozsdamentes acélcsat ún. rizsszem (vagy angolból tükör fordítva „rizsgyöngy”, azaz „beads of rice”) csat, amely megjelölés a középső részegységek, rizsszemekre emlékeztető formavilágra utal. Ez a megoldás az ún. jubileumi (jubilee) fémcsat stílusával vethető össze. Mindkét dizájn alapvetően azonos időszakban, az 1940-es években jelent meg. A jubileumi egyértelműen a Rolexhez köthető, és 1945-ben debütált. A rizsből „font” verziót ellenben a Patek Philippe és a Vacheron Constantin óráin láthatta a közönség legelébb, bár mindkét márka csak megvásárolta az ötletet, s az is tény, hogy inkább az 1960-1970-es években számított elterjedtnek.

Sok, nem épp a luxusligában játszó, valódi szerszámórákat készítő márka, többek között a Seiko is gyártotta akkoriban. Ennek oka pedig igen egyszerű. Remekül ötvözi a nagy, tömörszemes kivitel, és a sok kis apró láncszemből összeálló, jóval komfortosabb verziók előnyös tulajdonságait.

Borealis Neptuno Caramel Brown to Black Dial Dátum nélkül. Fotó: @RetekG

Rizs

A BOREALIS NEPTUNO esetében érkező opció egyrészt kellőn robusztus ahhoz, hogy a csat továbbra is masszív, strapabíró, erős maradjon, miközben jóval inkább idomul a viselő csuklójához.

A most tesztelt prototípus esetén tapasztalható eredmény (nehéz másképp meghatározni, ha az árcédulára pillantunk) egyenesen lenyűgöző! Rendkívül kényelmes viselet, s mutatós, az általános és átlagos megjelenéstől egyedibb látványvilággal párosítva. A csatpár mindkét végén, az utolsó 5 láncszem ráadásul menetes csapokkal rögzített. Így az acélheveder méretre állítása praktikusan, gyorsan és egyszerűen megoldható egy megfelelő csavarhúzóval, anélkül, hogy mindenféle hengereket és rudacskákat kellene egymásba passzírozva küzdeni. A csat hosszának finomhangolására, a biztonsági zárral és oldalsó nyitó gombokkal ellátott záron nagyjából kettő centiméter hosszan elhelyezett, 6 db állítási lehetőséget biztosító furat nyújt egyszerű, de praktikus megoldást.

Ahogy a csat, úgy a zár végső megmunkálása is kiváló, luxusóragyártóktól megszokott és elvárt minőségben megvalósított. Sehol semmilyen alkatrész nem vág, nem éles, nem érdes, nem kényelmetlen, nem érezni olcsónak, súlytalannak vagy otrombának. A „rizsszemek” magasfényű, míg a tömör elemek szálcsiszolt felülettel nyújtják azt, ami eddig leginkább csak milliós karórák esetében volt megszokott.

Borealis Neptuno Caramel Brown to Black Dial Dátum nélkül. Fotó: @RetekG

Lünetta

A másik gyengébb pont, a túl feszes, ehhez mérten nem elég mély „fogakkal” kivitelezett lünetta volt. A NEPTUNO-hoz azonban tökéletesen „muzsikáló”, első osztályú módon működtethető verziót kapunk, hangra és érzetre is megint csak a luxusóráktól megszokott minőségben. Az ilyenformán immár hibátlan manuális „kronográf” acél keretében, PVD felületkezelésű betét lapul, ami bár kevéssé karcálló, mint a kerámia, egészen más hangulatú, s talán jobban is illik az óra miliőjéhez. 120-at kattan, s a rákerült osztások és számok megkapták az RC Tritec cég legerősebb, Super Lume BGW9 osztályú lumineszcens festékét.

Hangulat

Az a bizonyos „miliő”, ha már szóba hoztuk, egyébként a már említett, 1960-1970-es évek japán búvárórái előtt tiszteleg, ha tetszik, belőlük merít ihletet. E saját maga elé állított küldetés sikere vitatható, s talán a 40 milliméteres átmérővel érkező acéltok formavilága az, ami ebben leginkább segíti, bár kétségtelen, hogy aligha ismerjük valamennyi időmérőt az említett időszakból és „vidékről”.

Az óratok, amely egyébiránt 300 méteres vízállóságot garantál, ettől függetlenül vagy épp ezért, de megint csak kifejezetten kényelmes, dacára a viszonylag „magas” 14,1 mm-es tokvastagságnak. A valóban amolyan „japánosan” 4 óránál kifejtett felhúzókorona, illetve a nagyon hangsúlyosan lefelé ívelő tokfülek, megtoldva a már részletezett fémcsattal, úgy ölelik viselőjük csuklóját, mint nyílt víz a búvárt. Mindeközben a vastagabb csuklón sem hat túl kicsinek, a visszafogottnak (mások szerint pont tökéletesnek) nevezhető tokátmérő ellenére sem.

Számlapok

S ha már japán hangulat, ehhez kétségtelenül sokat ad a Seiko NH35 illetve NH38 automata húzású, mechanikus szerkezet, is, illetve a számlapok közt találunk olyat, ami meglehetősen emlékeztet a legendás „snowflakeSeiko (Grand Seiko) esetében szeretve tisztelt „nagy elődhöz”.

Borealis Neptuno White Icy Frost No Date. Fotó: BOREALIS WATCHES

A BOREALIS esetében megszokhattuk, hogy aprólékosan, már-már lenyűgözően kidolgozott számlapi textúrákért nem kell, hogy a szomszédba szaladjon, ám eddig leginkább a svájci legendák adták az ötletek tárházát.

A gyártó honlapján egyébiránt érdemes alaposan körülnézni, hiszen a hozzánk eljuttatott prototípus pont nem feltétlen az a japán utánérzés, a maga színátmenetes, belülről kifelé fokozatosan feketébe hajló, egyébként „barna karamell”, vagy (szerintünk) narancssárga centrumú számlapi képével.

Fény

A számlap alatt – bizonyos verziók esetén – leginkább a Panerai karóráktól ismert ún. szendvics-számlapos megoldással található egy második „réteg”, egész felszínén lumineszcens festékkel bevonva. Ekképp annak erőteljes fénye a számlap felső szeletének, kivágott hézagjain átragyog, ha a környezet besötétedik.

Borealis Neptuno Caramel Brown to Black Dial Dátum nélkül. Fotó: @RetekG
Borealis Neptuno Caramel Brown to Black Dial Dátum nélkül. Fotó: @RetekG

A nem efféle számlapok esetén hagyományosabbnak nevezhető indexek, körök és „cápafogak” jelölik az egész órákat, ugyancsak erősen világítva, ha a körülmények úgy kívánják. S ahogy már említettük volt, a fényt visszabocsátó anyagú festékből bőven jutott a lünettára, az óra-, perc- és másodpercmutatókra is.

Mennyi az annyi?

Kissé unortodox módon, nem minden számlap szín, illetve stílus esetén választható dátumos és dátum nélküli kivitel is, arra azonban figyelt a BOREALIS, hogy sem a világosabb, sem a sötétebb összhatást kedvelők se maradjanak dátumot is megjelenítő lehetőség nélkül.

Az árcédulára kerülő összeg egyébként a számlap és a funkcióktól függetlenül, minden modell esetében 145 amerikai dollár (durván 43.000 magyar forint), legalább is egyelőre. Az összeg ugyanis az előrendelés alkalmával fizetendő előleg, a teljes vételár fele, de a végösszeg (2x145USD, azaz hozzávetőleg 86.000 Ft) tudatában is több, mint jutányos és remek lehetőség.

Ráadásul a jó hír, hogy se vám, se adó, de még postaköltséget sem kell pluszban hozzáadni, hiszen az elkészült órákat ingyen házhoz repíti a DHL, előreláthatólag 2021 júliusának közepén.

Borealis Neptuno Caramel Brown to Black Dial Dátum nélkül. Fotó: @RetekG

Ítélet

A külsőségek megítélése ízlés dolga, olyasvalami, amiről nem érdemes vitába bocsátkozni, ahogy az is nehezen vitatható, hogy egyik jól ismert gyártótól sem kapunk ma már 86.000 forintért olyan vadonatúj búvárórát, amilyen minőségűt a BOREALIS NEPTUNO esetén megtapasztalhattunk. Nem is említve már az eszement módon világító számlapi jelöléseket, a 300 méteres vízállóságot, az igencsak jól ismert és bevált Seiko igás, mechanikus szerkezet, s nem utolsó sorban az egyedinek mondható stílust és megjelenést.

Ennyi pénzért, a BOREALIS NEPTUNO-ba egyszerűen nem lehet belekötni.

BOREALIS WATCHES