H. Moser & Cie Endeavour Centre Seconds Vantablack

Minimalistának talán nem nevezhető a H. Moser & Cie Endeavour Centre Seconds Vantablack, de egyértelműen a legletisztultabb modellek egyike.

A jelentős órás múlttal rendelkező család által vezetett, és az utóbbi másfél évtizedben felfuttatott márka sok mindenről ismertté vált ez idő alatt. Ilyen a jól felismerhető tok, saját szerkezet, azon belül is a saját hajszálrugó és persze a néha-néha a nagyoknak beszólogató mentalitás. Leginkább azonban a színátmenetes (fumé) számlapjairól híresült el, amik aztán rengeteg versenytárs modelljén is megjelentek.

H. Moser & Cie Endeavour Centre Seconds Vantablack - zongoralakknál is feketébb
H. Moser & Cie Endeavour Centre Seconds Vantablack – zongoralakknál is feketébb

Év végi újdonságuk azonban a színeket szinte teljesen száműzi, sőt, szinte a fényt is. A fény 99,965 százalékát elnyelő, nanométernyi átmérőjű csövekből álló, Vantablack névre hallgató anyagból formálták meg ugyanis a számlapot. Nem ennél a modellnél debütál ez az anyag, viszont most először jelenik meg olyan darabon, aminek mennyiségét nem limitálták.

Finom újítások

Némi újítást azért vittek a dizájnba. Megjelentek például az indexek, méghozzá ismert, de a márkánál szokatlan módon. Ahelyett, hogy a számlapra szerelték volna azokat, inkább kivágták a helyüket, majd alulra lemezt helyeztek. Más szóval szendvics felépítésű. Érdekes hatást is keltenek ezzel: a rendkívül sötét számlap már-már fekete lyuknak tekinthető, alatta, avagy a felület túloldalán az indexek felületének erejéig világos, fényes foltokat látunk. Mintha az elméleti fizika fekete lyuk – fehér lyuk párosa jelenne meg a számlapon.

Szintén újdonság, hogy az acél mutatók közül a másodpercmutató nem maradt ezüst, se nem kékítették, hanem „lilásították”. Ugyanúgy hőkezeléssel érik el színt, mint a kékítésnél. Bár szeret újítani a márka, a másodpercmutatónak ezt a színét máshonnan lesték el. Tény azonban, hogy lényegesen jobban mutat, mint a kék. A lilában megjelenő piros árnyalat melege ugyanis oldja a monokróm számlap szigorát, de mégsem annyira tolakodó, mintha piros, vagy narancssárga lenne.

H. Moser & Cie Endeavour Centre Seconds Vantablack - HMC 200 kettős hajszálrugóval
H. Moser & Cie Endeavour Centre Seconds Vantablack – HMC 200 kettős hajszálrugóval

A 40 milliméteres rozsdamentes acél tokba a márka HMC 200-as manufaktúra kalibere került, amely nem csupán 72 órás járástartalékával tűnik ki, hanem billegőjének kettős hajszálrugójával is. Meglehetősen erős csomag ez így, aminek persze az árát is megkérik: 25000 frankot kérnek egy példányért. Az árazás egyébként érdekes, hiszen a „mezei” számlappal készült fehérarany modellért 22000-t kérnek, de ugyanúgy huszonötezret kérnek a másik acél változatért tűzzománcozott számlappal.

H. Moser & Cie