Roger Dubuis Excalibur Liu Wei Monotourbillon

Aktuális trendet követve született a Roger Dubuis Excalibur Liu Wei Monotourbillon, amely a márka megszokott arculatához képest egészen visszafogottra sikerült.

Melyik is ez a trend? A szépművészet megjelenése az órán, a számlapon. Nyilván az alapötlet nem új, hiszen Dunát lehetne rekeszteni azokkal a modellekkel, amelyeken különböző szép- és iparművészeti alkotások szerepelnek. Az újdonság abból adódik, hogy immár nem klasszikus művek jelennek meg a számlapon vagy az órán, hanem kortárs alkotások, beleértve a pop- és street artot is. Szintén nem elhanyagolható előny, hogy a művészeket be is lehet vonni, sőt, kivétel nélkül be is vonják az adott darab megalkotásába, amely így csak még hitelesebb lesz.

Az immár extravagáns megjelenésű időmérőiről ismert Roger Dubuis a látszólagos visszafogottság ellenére is látványos darabot tudott alkotni. Alapvetően a számlap, szerkezet, hátlap tagolásból álló hármast egy egészként használják. Magyarul mindhárom elem együtt járul hozzá a „műalkotás” megjelenítéséhez.

Mindet láttatni enged

A számlap ennek megfelelően természetesen nem réz, hanem zafír, aminek felületébe apró rovátkákat alakítottak ki. Ezeket töltötték fel olyan festékkel, amely UV fényhatására gerjed, azaz fényt bocsájt kit. A számlap alatt a tipikus Roger Dubuis szerkezet csillagot formáló hídjait úgy módosították, hogy azok a számlapon megjelenő Liu Wei alkotáshoz igazodjanak. A hátlapon végül megismételték a számlapon lévő mintát, de az egészet kilencven fokkal elforgatva, azaz a hátlap vonalai derékszöget zárnak be a számlapon találhatókhoz képest.

Roger Dubuis Excalibur Liu Wei Monotourbillon - normál fényben
Roger Dubuis Excalibur Liu Wei Monotourbillon – normál fényben

Az RD512SQ kaliber magától értetődően manufaktúra kaliber. Az óra egésze a genfi pecsét követelményeinek is eleget tesz, ahogy ez szokás a márkánál. Mivel a színeket mind a hát-, mind a számlapra kézzel viszik fel, így nem meglepetés, hogy limitált a modell. A mindössze nyolc darabos korlátozás azonban még a Roger Dubuis-nél is szokatlan. Egyébként az is, hogy a szerkezet csupán egyetlen egy tourbillont tartalmaz csak. Mondhatnánk, hogy ezért lett mindössze 42 milliméter a tok átmérője, de vélhetőleg sokkal inkább az ázsiai vásárlók igényei miatt, elvégre Liu Wei mégiscsak kínai.

Roger Dubuis Excalibur Liu Wei Monotourbillon - UV alatt
Roger Dubuis Excalibur Liu Wei Monotourbillon – UV alatt

Az mindenesetre bizonyosságot kezd nyerni, hogy a kortárs alkotások létjogosultságot nyertek az óraiparban, még ha egyelőre inkább a harsányabb arculattal rendelkező márkáknál is. Persze számos kortárs alkotásért vagyonokat kell fizetni, és ez nem csupán erre, hanem a legtöbb Roger Dubuis karórára igaz. Ezért például 165500 eurót kérnek.

Roger Dubuis