Moritz Grossmann Hamatic Vintage Cream

Igazi ellentétek találkozása a Moritz Grossmann Hamatic Vintage Cream, amely ennek ellenére mégis egy harmonikus egész.

A legfiatalabb glashüttei márka egyike azoknak, akik nagyon magasan kezdték, és sikerült is nekik ott maradni, sőt, érvényesülni. Ehhez alapvetően csak következetesnek kellett maradniuk. Csupán 14 éve léteznek, és mégis sikerült olyan arculatot kialakítaniuk, amelyről azonnal felismerhetőek.

Ebben elévülhetetlen szerepet játszottak a mutatók, pontosabban azok színe, amelyek lilásak. A kékítéshez hasonlóan ugyanúgy hevítéses eljárással dolgoznak, csupán a hőfok és az időtartam különbözik. A szín mellett persze a mutatók formája, az elnyújtott római számok, és a római 4-es számjegy következetes használata is szerepet játszott. Utóbbi elvileg IV lenne, de a számlap szimmetriájának megőrzése miatt inkább a IIII mellett döntöttek.

A krém színű számlap kiegészülve a lilás mutatókkal, számokkal és indexekkel elvileg igazodnak a manapság kedvelt színes órák trendjéhez. Mégsem harsány, rikító az óra megjelenése, hanem pont római számok és mutatók formája miatt finom, visszafogott.

Moritz Grossmann Hamatic Vintage Cream - lila az új kék, legalábbis náluk
Moritz Grossmann Hamatic Vintage Cream – lila az új kék, legalábbis náluk

Belül a lényeg

Az igazi látványosság azonban a számlap alatt található. Nem a szerkezet mesteri díszítésére kell itt gondolni, bár kivetni valót aligha találunk ott. Sokkal inkább a 106.0-ás kaliber felhúzása az, ami csodálatot érdemel. Automata a szerkezet, de rotor helyett kalapács gondoskodik arról, hogy a rugóházban összegyűljön a 72 órára elegendő járástartalék. Ráadásul sikerült úgy továbbfejleszteni a kalapácsfelhúzást, hogy annak hatékonysága azonos legyen a manapság elterjedt rotorokéval.

Moritz Grossmann Hamatic Vintage Cream - 106.0-ás kalibernek jelenleg nincs párja a picon
Moritz Grossmann Hamatic Vintage Cream – 106.0-ás kalibernek jelenleg nincs párja a picon

Az egészet egy 41 milliméter átmérőjű fehérarany tokba csomagolták. Ennek szinte alig van lünettája, így a számlap kellemesen elnyújtózkodhat, más szóval, az óra nagyobbnak hat. Bár nem ez az egyetlen modelljük kalapácsfelhúzással, de az összes többihez hasonlóan ez a konkrét változat változat is limitált. Mindössze 25 darab készül belőle, egyenként 45700 eurós áron. A látszat ellenére ez egy meglepően baráti ár, hiszen a piacon kalapácsfelhúzású modellt jelenleg máshol nem találni. A limitációnak valóban van értelme (nem több száz, vagy néhány ezer darabról beszélünk), és ekkora mennyiségnél valóban garantálható egyrészt a minőség, másrészt, hogy valóban sok a kézzel végzett munka mértéke. Akár még befektetésként is megéri.

Moritz Grossmann Hamatic Vintage Cream
Moritz Grossmann Hamatic Vintage Cream

Moritz Grossmann