Új ORIS AQUIS DATE CALIBRE 400

A macis svájci pár hete vadonatúj, saját fejlesztésű és gyártású szerkezettel jelentkezett, s máris ímhol az első „fecske”, amiben már az új szív ketyeg. Íme, az Új ORIS AQUIS DATE CALIBRE 400!

Igásló

Lényegében efféle szerepkört szán az új, CALIBRE 400, automata húzású, mechanikus, „in-house”, azaz saját készítésű karóra szerkezetének az ORIS.

Igencsak jelentős lépés ez egy óragyártó életében, még akkor is, ha tudható, hogy komoly múlt áll mögötte, illetve akadt azért saját szerkezetük már a modern érában is. Bár kétségtelen, hogy a legtöbbet eladott, legnépszerűbb modelljeiket eddig a jól ismert és kijelenthető, hogy nem épp az óraszerkezetek csúcsát képviselő Sellita termékeivel “töltötte meg”.

Eddig.

Oris Aquis Date Calibre 400. Referenciaszám 01 400 7763 4135-07 8 24 09PEB Forrás: ORIS

Ezen hivatott ugyanis változtatni a CALIBRE 400, amely – ahogy az ORIS hivatkozzaúj standard, saját maga számára. Azaz erre az új, önálló alapra helyezi át a gyártást és fokozatosan a teljes termékpalettát.

Lássuk mindez miért jó nekünk, vásárlóknak, felhasználóknak, illetve milyen árat kell fizetnünk érte!

Az kijelenthető, hogy a száraz tények tükrében igencsak örömhír az új 400-as kaliber érkezése.

10 év garancia és vele párhuzamosan 10 éves szerviz ciklus! Azért ez nem pite!

5 nap járástartalék. Szintén vagány és tapsot érdemel.

Másodperc stoppos állítás. Apró praktikum, ami ma már szinte kötelező elem.

Növelt, a legújabb ISO 764 szabvány szerinti, 2250 gauss térerősségű mágneses mezőknek is (igaz mindössze 10 másodpercen át) ellenállni képes felépítés.

Óra, perc, másodperc, illetve dátum megjelenítés. Lumineszkáló, emberes indexek és mutatók.

Kifinomultabb, stabilabb, és saját fejlesztésű felhúzósúly „rendszer”.

Ez utóbbi talán mind közül a legérdekesebb, hiszen technológiai változtatás is az általánosan elterjedt, automata mechanikák megoldásaihoz képest.

Rotor

Az ORIS szerint, az efféle szerkezetek legtöbb gondját a meghibásodott, a súly (rotor) forgását és ezáltal a rugóházakban tárolt (a CALIBRE 400 esetében kettő biztosítja a megnövelt járástartalékokat) laposrugók, végső soron a mechanikus óraszerkezet működését biztosító energia betáplálását biztosító ún. golyóscsapágy rendszer okozza.

Fogták, kidobták és a helyére pakoltak egy csúszócsapágy rendszert, amiben olajban fürdő fémcsapok biztosítják a felhúzósúly zavartalan működését.

A gyártó szerint mindez, azontúl, hogy sokkal egyszerűbb, ergo kisebb a meghibásodás esélye, még hatékonyabb is, egyszóval tökéletes megoldás, olyan, amire bátran merik alapozni a 10 éves garanciavállalást.

S ha még ez sem lenne elég, az összeszerelt szerkezet végtelenül barátságos módon, mintegy jópofa fricskaként konkrétan egy vigyorgó macifej ábrázatára emlékeztet, ami mint tudjuk a márka kabalafigurája és talán már védjegyének is felfogható egyben.

A CALIBRE 400 “in-house” szerkezet macis vigyora. Parádé! Forrás: ORIS

Boldog befejezés

Avagy a „finishing” az egyetlen pont, ami nem annyira „szemet gyönyörködtető”. A kifejezés, amire nehéz megfelelő, rövid, tömör és hatásos magyar fordítást találni, nem takar mást, mint az alkatrészek végső kidolgozottságát, annak végső, finomra alakítását, s ez jellemzően díszítést is jelöl. Nem úgy az ORIS 400-as szerkezete esetén, ahol a költséghatékonyságra is törekvő jószándék, egyértelműen e téren mutatkozik meg. A szerkezet elemeinek, azok éleinek kidolgozása, végső kialakítása (tehát a „finishing”) nem szép. Egyes képeket elnézve, kifejezetten slendrián.

A CALIBRE 400 mechanikus szerkezet részleteiről a gyártó által, saját maga megosztotta fényképek. Ahogy mondta volt régen valaki “vannak még hibák“. Reméljük a fényképek csak a prototípus állapotot tükrözik. Forrás: ORIS / Instagram

Természetesen az új alapot adó mechanika egy igásló, a szerszámórákba, főleg sportos tevékenységekhez szánt „ütöm – vágom”, de legalább is nagyobb igénybevételt kibírni kénytelen modellekbe szánták. Ennek megfelelően nem is kell, hogy a díszítettség legyen az első, vagy egyáltalán figyelembe vett szempont. (Tudjuk, hogy a világ egyik legjobb, efféle eszközórákba szánt szerkezeteit a Rolex gyártja, s a dekorációra szintén nem ad túl sokat, igaz a koronás márka nem is mutogatja azt átlátszó, hátlapi zafír üvegen keresztül!)

A gond, illetve a hiba épp az, hogy e “kerülőutas megoldást” bizony, az órát megfordítva nem nehéz kiszúrni. Ha az ORIS AQUIS DATE CALIBRE 400 egy szerszám, akkor nyugodtan takarjuk el a hátsóját is fémmel. Ellenben – és az ORIS esetében most nyilván büszkeség dagasztja a mackó vigyorát –, ha egy teljesen új, saját fejlesztésű mechanikus karóra szerkezettel jelentkezünk 2020-ban, és azt értelemszerűen a világ arcába, illetve a vásárlók és a rajongók szemébe szeretnénk dörgölni, illet volna, vagy még inkább, bölcs döntés lenne azt ha nem is túl díszesen, de legalább a kifinomult pontosságra ügyelve elkövetni.

(A Rolex szerkezetek csavarjainak fején aligha látni sorját, vagy foltokat, se piszkot a fogaskerekek felületén. Legalább is az új, null kilóméteres állapotukban biztosan nem!)

Oris Aquis Date Calibre 400. Referenciaszám 01 400 7763 4135-07 8 24 09PEB Forrás: ORIS
Oris Aquis Date Calibre 400. Referenciaszám 01 400 7763 4135-07 8 24 09PEB Forrás: ORIS

Relatív

Nyílván elsőre nem fair a világ egyik legjobb és legsikeresebb óramárkájának termékeihez hasonlítani a kismackó új szívét, de megfordítva nézhetjük mindezt úgy is, hogy ez a húzás, illetve – majd mindjárt látni fogjuk – az árképzés is lassan oda emeli az ORIS-t, mint svájci óragyártót, hogy bizony immár összemérhetjük, és össze is kell vetnünk őt a meghatározó luxusmárkák termékeivel.

ORIS AQUIS DATE CALIBRE 400

A legújabb ORIS szerkezetet hordozó óra, a fentiek alapján mi más is lehetne, mint egy búvár, illetve az ORIS búvár, az AQUIS friss példánya. Nem meglepő módon kék számlappal, szintén kék, kerámia lünettával (!), acél tokban és szíjjal, mely utóbbi helyett gumin is kérhető (100 euróval olcsóbban). Legjobb egyébként egyből mind a kettő szíjból hozzácsapni egyet-egyet, hiszen (ahogy az utóbbi időben sokan) az ORIS is elkészítette a saját gyorscserés szíjrögzítő mechanizmusát.

Annak ellenére, hogy az AQUIS modellcsalád esetén nem szokatlan módon, igencsak méretes az újdonság (43,5 mm-es tokátmérő), szépnek, formásnak, már-már kecsesnek mondható. Kék arculata, mind a fénytöréssel operáló, színjátszó számlapon, mind az azt körülölelő, színében illeszkedő árnyalatú, fényes kerámia gyűrűn idilli harmóniát fest. S e központi látványt jól kíséri a kifinomult, de nem túlcicomázott acél karkötő, és az egyszerű, de jól működő zár.

Oris Aquis Date Calibre 400 hátsója. Forrás: ORIS
Oris Aquis Date Calibre 400 hátsója. Forrás: ORIS

Piszkos anyagiak

Magyar listaárat egyelőre nem, ellenben gyártóit ismerünk. 3.200 CHF, azaz áfa és vám nélkül 1,1 millió forint. Ez az árképzés (ahogy írtuk volt fentebb) már bőven a Tudor, vagy Omega, esetleg TAG Heuer vagy épp Breitling, hasonló modelljeinek szintjére repíti a vadonatúj mackós búvárt. (Az előző szériás ORIS AQUIS DATE lista ára 2000 euró, azaz durván 700.000 Ft körül alakult.)

Bárhol is áll majd meg az Európai Unióba beszállított, és az előírt általános forgalmi adó és vám terhek megfizetését követőn kialakított hivatalos árcédulán szereplő számsor, bármennyire is nem bír az ORIS még olyan presztízzsel, mint az imént említettek, kétségtelen, hogy mind megjelenésben, mind a saját szerkezet okán, illetve a 10 év garancia (amit különleges módon a szerkezet pontosságának tartására is vállal a gyár), s a 10 éves szervizperiódus bizony nem, hogy megfontolandó, de egyenesen jó választássá teszi, ezt a jópofa, svájci, többnyire hanyagul elegáns, de most inkább sportosan menő medvétől érkező időmérőt.

ORIS