Orient Star Avant-garde Skeleton

Látványos fejlődésen esett át a márka az utóbbi években, amelynek akár kiteljesedését is jelképezheti az Orient Star Avant-garde Skeleton.

A fejlődést egyaránt érinti a külsőt és a belsőt is, avagy nem csupán a tervezők lehettek kreatívabbak, hanem a mérnökök is végre valami modernebb szerkezettel állhattak elő. Fájó példa, hogy még a 2010-es években is hiányzott a másodpercstop az Orient mechanikus szerkezeteiből. Úgy tűnik az időn kívül mindkét cél eléréséhez szükség volt arra, hogy a márka teljes egészébe betagozódjon új tulajdonosánál, az Epsonnál. Ez pedig a Seiko csoport három holdingja közül az egyik, azaz jelentős iparági szereplő.

Az óráról talán elsőre nem is hinnénk el, hogy Japánban született. Nem azért, mert ott nem tudnának jól bánni a formákkal. Sokkal inkább azért, mert a karóráiknál továbbra is inkább a funkció áll előtérben. Elképzelhető, hogy ez változni fog, mindenesetre ez a konkrét modell ebbe az irányba mutat.

Orient Star Avant-garde Skeleton - kicsit visszafogottabban kék-feketében és csattal
Orient Star Avant-garde Skeleton – kicsit visszafogottabban kék-feketében és csattal

Tiszta vizet a pohárba

Gyorsan tisztázzunk is néhány fogalmat. Ugyan az óra neve alapján csontvázasított szerkezetre gondolhatunk, itt ilyet ne keressünk. A célzás a számlapra vonatkozik. Teljesen csontvázasítottnak persze így sem nevezhetjük, de az áttörések száma miatt bizony egyszerű áttörtnek sem. Valahol félúton keresgéljünk. Előnye ennek a részben csontvázasított dizájnnak, hogy bátran lehet játszani a formákkal. Nem is fogták vissza magukat, hiszen nem egy, hanem egyből két számlapot is kapott az óra. Persze a több nem mindig jobb, de jelen esetben a szendvics jellegű számlapban rejlő lehetőségeket elég látványosan kihasználták. Színekkel és mintázattal is játszottak, és sikerült még két szintet, mindkét számlapot egységes stílusban megtartani. Mivel a csontvázasítás terén már vagy egy évtizede az indusztriális stílus dominál a hagyományos indázó, véséssel erősen díszített szecessziós helyett, ezért egy sportos modellben is van keresni valója.

Orient Star Avant-garde Skeleton - zsanérzár a bőrszíjhoz is
Orient Star Avant-garde Skeleton – zsanérzár a bőrszíjhoz is

Ez az Orient Star ugyanis tagadhatatlanul a sportosabb vonalhoz tartozik. A fekete-piros változatnál ez teljesen egyértelmű, de a másik négynél, illetve a limitált változatnál sem lehet kérdéses. Nagy szerepet játszik ebben az átmérő, illetve a lünetta. Előbbit 43,2 milliméter, amibe azonban a korona is beleértendő, így anélkül inkább a 42 milliméterhez lehet közel. Utóbbi pedig jóformán le sem tagadhatja, hogy egy féktárcsára hasonlít.

Orient Star Avant-garde Skeleton - tipikusan japánosan díszített (F6F44-es kaliber)
Orient Star Avant-garde Skeleton – tipikusan japánosan díszített (F6F44-es kaliber)

Belvilág

A szerkezet már a márka új generációs, F6-os kalibercsaládból származik. Természetesen a járástartalékot is kijelzi az F6F44-es kaliber, anélkül Orient Star nem létezik. Bár automata a felhúzása, azaz elvileg olyan nagy szüksége nincs a járástartalék kijelzésére, de az 50 órányi járástartalék nem elég egy hétvége „átvészelésére”. Ilyenkor egy pillantással látni lehet, hogy is áll energiával, mondjuk vasárnap reggel a péntek este levetett óra, és a koronával gyorsan húzhatunk is rajta egy keveset. Díszítése természetesen japános, azaz inkább funkcionális, mint szemet gyönyörködtető, de azért láthatóan szebb, mint amit a sima Orientekben találunk.

Orient Star Avant-garde Skeleton - limitált változat
Orient Star Avant-garde Skeleton – limitált változat

Ahogy az lenni szokott, egy karóra vonzerejét ára is befolyásolja. Jelen esetben kiviteltől függően 329.000 és 379.000 forint közötti összeggel kell számolni, ami a drágább Orient Star modellek közé sorolja az órát. Egyértelműen a számlap, illetve a szerkezet számlap felőli oldalának részletei felelősek ezért, ami sokak számára azért vélhetően megér egy misét.

Orient Star