Mido Multifort TV Big Date

Bár valóban nem előzmények nélküli a Mido Multifort TV Big Date, azért aligha az elődmodellek fognak eszünkbe jutni róla.

A kerek tokok először az 1970-es években kaptak igazi kihívót a különböző formatokok, így a négyszögletűek formájában is. A márka mostani darabja tehát kétségkívül a retró kategóriájába tartozik. Szükség is volt az új formára. Valahogy a formával is kommunikálni kellett az új, forradalmi technológia, a kvarc szabályozású szerkezet megérkeztét. A Multistar, a Commander és a Multifort is kapott a katódsugaras TV-k képernyőjének formáját utánzó tokot.

Bár a retró trend kétségkívül napjainkban is nagy népszerűségnek örvend, a Mido Multifort TV Big Date nem biztos, hogy csak erre épít. Mivel a luxussportórák iránti kereslet továbbra is töretlen, ezért olyan márkák is jelentkeznek a stílust hozó modellel, amelyek inkább a közép- vagy belépőszegmensbe tartoznak. A Midóval együtt a Swatch-csoporthoz tartozó Tissot például rendkívül sikeres a PRX modellcsaláddal. A Mido mostani újdonságáról az órák világában jártasabbaknak szinte biztosan a Patek Philippe Aquanaut, vagy a Piaget Polo jut eszükbe.

Van különbség is

Persze azért találni különbséget, sőt, még egy eredeti ötletet is. A nagy méretű, osztott dátumablak 12 órában való szerepeltetése például kifejezetten szokatlan. Talán még az is megbocsájtható neki, hogy jószerivel agyonnyomja az alatt szereplő feliratot. Valószínűleg szándékos formatervezői elemmel van dolgunk, hiszen más részletek inkább az óra javára szolgálnak. Ilyen például a számlap síkja alá süllyesztett indexek, a fehér zajt idéző vízszintes díszítés, vagy a lünetta apró kitüremkedése 12 és hat óránál, illetve még egy markert is találunk. A kidolgozásra sem lehet panasz, de kézi díszítésre azért ne számítsunk.

Ahogy manufaktúra szerkezetre sem. A 39×40 milliméteres tokban a Mido 80-as kalibert találjuk, azaz a Powermatic 80-t, ami mára a Swatch-csoport belépőszegmensbe tartozó márkáinál az alapkaliber lett. Érdekesség, hogy a négyzetes forma ellenére is viszonylag magas, 10 baros (100 méter) nyomásállóságot sikerült garantálni, így akár strandolni is lehet az órával.

Ehhez jól jöhetnek a kaucsukszíjas kivitelek 1070 frankért, de mivel a csatosért csupán 1100 frankot kérnek, nem nagyon van mit mérlegelni.

Mido