Mido Multifort Datometer Limited Edition

Nem kell nagyon megijedni, talán úgy néz, hogy nem ült fel egy újabb márka a retróvonatra. A Mido Multifort Datometer Limited Edition ugyanis csak egy jubileumi modell.

Mi az apropó? A márka alapításának 100. évfodulója. Ahogy az ilyenkor svájci óramárkáknál szokás, a múltjukból előásnak egy egykor sikeres modellt, és a jelen ízléséhez igazítva újból kiadják. Ezek közül a leglátványosabb módosítás a tok átmérőjének növelése, ami a régi-új modellen 40 milliméterre hízott. Tipikus öltönyóra méret ez, csak az extrém keskeny vagy vastag csuklóval rendelkezőkön néz ki furcsán. Szerencsére a tok már nem nikkelezett, hanem arany, még ha csak néhány mikrométer vastagságban is került nemesfém a rozsdamentes acélra.

Mido Multifort Datometer Limited Edition - a minta és a jubileumi modell. Külsejüket tekintve nincs nagy különbség
Mido Multifort Datometer Limited Edition – a minta és a jubileumi modell. Külsejüket tekintve nincs nagy különbség

Ami a dizáj többi elemét illeti, úgy jóformán nem változott semmi. A számlapot szinte minden további nélkül kicserélhetnénk, bár egész apró különbségeket azért felfedezhetünk. Ilyen a mutatók töve, a számjegyek vastagsága, illetve a dátummutató hegye.

Egészen más a helyzet, ha a számlap alá nézünk. A Mido Multifort Datometer Limited Edition is megkapta a Swatch-csoport (ahova a márka tartozik) aduász szerkezetét, a Powermatic 80-as kalibert. Ez a Mido modell az első óra, amelyben a 80 órás járástartalékkal rendelkező szerkezet egy új komplikációval jelentkezik. Persze nem volt túl bonyolult mutatóra cserélni a dátumtárcsát, de egyrészt jól felidézhetőek vele az 1930-as, 1940-es évek, amikor is ez a kis komplikáció igazán közkedvelt volt, másrészt jól jelzi, hogy jóval több feladatra szánja a Swatch-csoport a kalibert, mint amire eddig használta.

Mido Multifort Datometer Limited Edition - először kapott (kis) komplikációt a Powermatic 80-as kaliber
Mido Multifort Datometer Limited Edition – először kapott (kis) komplikációt a Powermatic 80-as kaliber

Ahogy a neve is elárulja, a Mido Multifort Datometer Limited Edition korlátozott mennyiségben készül csak, egész pontosan 1918 darab, utalva a márka alapításának évére. Egy példányhoz 1100 euróért juthatunk hozzá.

www.midowatches.com