SIHH 2018 – Vacheron Constantin Fiftysix Day-Date

Nem sűrűn fordul elő, hogy az óraipar szentháromságának egyik képviselője új kollekcióval jelentkezik. A Vacheron Constantin Fiftysix Day-Date az arany középút az új kollekció három modellje közül.

Mielőtt azonban alaposabban szemügyre vennénk az új kollekció középső időmérőjét, ismerjük meg a Fiftysix megszületésének körülményeit! Így ugyanis mindjárt más fényben tűnik majd fel egy-két dolog, amit esetleg hiányosságként értelmeznénk. A Vacheron Constatint kimondottan érzékenyen érintette a 2010-es évek közepén kibontakozó kisebb óraipari válság, mivel pont azon a piacon volt jelentős a visszaesés, ahova korábban erőfeszítéseit összpontosította. Ázsiáról, azon belül is Kínáról és Hongkongról beszélünk, amiért a márka európai piacait, köztük a korábban legerősebbnek számító olaszt is háttérbe szorította. A betervezett 50 százalékos termelésnövelésből, ami így évi 30000 órát jelentett volna, nem lett semmi, sőt a meglévő készleten is alig tudtak túladni. Új vásárlókat kellett tehát találni. Kezdetnek gyorsan megújították az Overseas kollekciót, ami inkább a nyugati vásárlók körében volt népszerű, majd megjelentek egy jól árazott, de lebutított, acél Quai de l’Ile modellel. A tűzoltás ennyiből ki is merült. Kellett azonban valami új, ami egyben vevőcsalogatóként is szolgál. Ez lenne a Fiftysix kollekció.

Vacheron Constantin Fiftysix Day-Date - viselni egész kellemes
Vacheron Constantin Fiftysix Day-Date – viselni egész kellemes / Fotó: Venicz Áron

Annak vonalait a márka a 6073-as referenciaszámú egykori időmérője ihlette, amely 1956-ban debütált – innen a név. Egy egyszerű felépítésű, megjelenésének köszönhetően lezser öltözékhez is bátran felvehető órát alkottak, amely azért mégis érzékeltetni tudja kékvérű származását. Így például nemcsak acél, hanem arany változata is létezik a Vacheron Constantin Fiftysix Day-Date modellnek. A tok a maga 40 milliméterével ma egyértelműen a klasszikus mérettartományba tartozik. Sajnos ugyanezzel a jelzővel illethető a tok is, amely ugyancsak klasszikus, és nélkülözi a mintául szolgáló 6073-as bátorságát. Annak fülei ugyanis meglehetősen merészek vonalvezetésűek voltak az 50-es években, és még ma is megakad rajta az ember szeme. Arról nem is beszélve, hogy ha gondolatban a négy fület csúcsuknál összeillesztjük, akkor megkapjuk a márka logóját, a máltai keresztet. (Igaz, egy kicsit torz az a kereszt, de jól felismerhető.)


Vacheron Constantin Fiftysix Day-Date – Acélból már-már megfizethető

A Vacheron Constantin Fiftysix Day-Date órának nem az a feladata, hogy egyedi legyen. Minél általánosabb formavilág megteremtése a cél, kiegészülve a manapság kötelező retróval. Amivel hódítania kell az órának, az a szerkezete, ami azért hozza a márkára jellemző minőséget. A 2475 SC/2 kaliber nem új, de legalább rotorját újrarajzolták, azaz ezzel a formájúval kizárólag a Fiftysix modelleknél találkozhatunk majd. Bár ahogy a Traditionelle kollekció modelljében bizonyítják, képes arra a márka, hogy ezt a szerkezetet is a genfi pecsét kiérdemléséhez szükséges minőségben kivitelezze, ettől a Fiftysix Day-Date esetében eltekintenek, hiszen az megdobná az árat. Azt pedig szintén nem akarták. Míg a hárommutatós acél Overseas modellért 22000 eurót kérnek, a szintén hárommutatós acél Quai de l’Ile-ért pedig már csak 16700-t, addig a dátumkijelzésen kívül napkijelzéssel és járástartalékkal ellátott Vacheron Constantin Fiftysix Day-Date óráért, tehát egy valamivel bonyolultabbért „csak” 18900 eurót. (A hárommutatós alapmodell 12700 euróba fáj.) Persze továbbra sem tömegek fogják ezt az órát vásárolni, de jól látszik, hogy a 2000-es években elhagyott ársávot igyekszik ez a márka is újra benépesíteni. Mindenesetre évekbe fog telni mire kiderül, hogy kapudrogként képes-e ez az óra, illetve az egész Fiftysix kollekció szolgálni.

Vacheron Constantin Fiftysix Day-Date - süllyesztett korrektor gombok, de hát olcsóért van
Vacheron Constantin Fiftysix Day-Date – süllyesztett korrektor gombok, de hát olcsóért van

www.vacheron-constantin.com

[ape-gallery 1943]