Mido Baroncelli Big Date Limited Edition – kékben, aranyozottan

Az alkollekció viszonylag fiatal, a márka centenáriumára mutatták be. A Mido Baroncelli Big Date Limited Edition változattal szerencsére a színen kívül mást is kapunk.

Alig két évvel ezelőtt vezették be a Baromcelli kollekcióban a nagy méretű, osztott dátumablakkal ellátott változatot. A kezdeti kivitelek meglehetősen konzervatívak voltak, és elsősorban alkalmi órának szánták. Ennél azonban jóval több potenciál bújik meg a modellben, amit ezzel a limitált kiadással igyekeznek is kihasználni.

Csak a kék

Nyilván a szín választásán, azaz, hogy kék mellett döntöttek, nem lepődik már meg senki sem. Az utóbbi évek legnépszerűbb árnyalata természetesen ebből az alkollekcióból sem hiányozhat. Ugyanakkor nem csupán annyit történt hogy a tört fehéret, illetve a szürkét kékre cserélték. A számlap sugárcsiszolt mintát is kapott. Külön öröm, hogy a sugarak kiindulási pontjának nem a számlap központját választották, hanem a dátumablakot. A számlap mintázatán megtörő fény így ugyanis egyből a dátumablakhoz vezeti tekintetünket.

Mido Baroncelli Big Date Limited Edition - a képen kevésbé látszik, de a számlap nem csak színében különbözik
Mido Baroncelli Big Date Limited Edition – a képen kevésbé látszik, de a számlap nem csak színében különbözik

A mintázat jól illik a márka arculatához is. Az alulról kiinduló sugaras minta ugyanis egy tipikus art deco formatervezési elem. Ez a stílusirányzat az építészetre is komoly hatással volt, az építészet pedig bevallottan évtizedek óta a Mido meghatározó ihletforrása. Ezenkívül a karaktert is ad az órának, ugyanis a korábbi változatok számlapjai mintha túlságosan is puritánok lettek volna.

Mido Baroncelli Big Date Limited Edition – lapos üveg, könnyen befér a mandzsetta alá

Öröm lenne, ha idővel más változatokon is ez a számlap jelenne meg. Az ugyanis alapvetően jól sikerült a tervezőknek. A nagy méretű dátumablak és a márka neve illetve egyéb feliratok szépen felfűzhetőek a számlap függőleges tengelyére, és „tömegüket” tekintve is nagyjából kiegyensúlyozzák egymást. Hasonlítsuk csak össze a „mezei” dátumablakos kivitel megjelenésével, és nem lesz kérdés, hogy melyik mellett érdemes dönteni.

A Swatch-csoport márkáinál már megszokott Powermatic képe fogad hátul

Az óra további jellemzőin nem változtattak. A tok maradt 40 milliméter, a szerkezet továbbra is a Mido 80-as kalibere, avagy a Powermatic, és az ár sem szállt el annyira a bevezetéskorihoz képest. A 2020 példány közül 1090 frankért lehet egy a mienk.

Mido