Zenith Chronomaster Original

A Zenith Chronomaster Original már neve alapján is retrós hangulatú, de jelen esetben jobb lesz, ha nem hiszünk annak, amit hallunk.

De még annak sem, amit látunk. A látszat alapján ugyanis egy újabb jubileumi El Primerónak gondoljuk az órát, és tesszük ezt joggal. Ugyan a fél évszázados évforduló 2019-ben volt, de nemcsak két éve, vagy tavaly, hanem idén is jöttek ki még jubileumi változatok. Tényleg nem vehetné senki a másik szemére, hogy miért nem szúrta ki egyből, hogy ez már nem a múlt.

Zenith Chronomaster Original - felületesen ránézve régi ismerősnek tartjuk
Zenith Chronomaster Original – felületesen ránézve régi ismerősnek tartjuk

De azért a jövő sem. A rozsdamentes acélból készült tok átmérője például 38 milliméter. Hogy hogy nem pont akkora, mint az 1969-es, A386 referenciaszámú elődnek. Arról nem is beszélve, hogy nem pusztán az átmérő, de a számlap megjelenése is egy az egyben megegyezik az előddel. A segédszámlapok megkapták a Zenithre annyira jellemző színbeli hármas tagolást, és a számlap szélén is helyet kapott két skála, pont úgy mint a két emberöltővel ezelőttiben.

Öltönyhöz is bátran viselhető
Öltönyhöz is bátran viselhető

Árulkodó skálák

Ugyanakkor ha megnézzük a skálák tagolását, egyből kiderül, hogy miért is nem egy újabb “jubileumi” modellel van dolgunk. A legkülső skála tizedmásodpercek számlálására szolgál szemben az eddig használt tachiméter skálával. Szintén más skálát kapott a jobb oldali és az alsó segédszámlap, amelyek a kronográf összegzői. A jobb oldali a másodperceké, az alsó pedig az óráké. A kronográf központi mutatója pedig a tizedmásodpercek mérésére szolgál, azaz percenként hatszor járja körbe a számlapot.

3600-as kaliber az El Primero legújabb reinkarnációja
3600-as kaliber az El Primero legújabb reinkarnációja

Értelemszerűen új szerkezettel is van dolgunk, legalábbis a kaliber száma (3600-as) erre enged következtetni. Ténylegesen azonban továbbra is az eredeti El Primero felépítését viszik tovább, így továbbra is egy oszlopkerék vezérelte, de vízszintes kapcsolású szerkezetet kapunk. A módosítás mindössze néhány további kerék beépítésére szorítkozik, amelyek révén a szerkezet a fent leírt módon tudja kijelezni a mért időt. Amolyan bónuszként azonban a járástartalékot 60 órára növelték.

Zenith Chronomaster Original - új fémcsattal
Zenith Chronomaster Original – új fémcsattal

Ha úgy tetszik, a mostani modell akár a második generációs A386-nak is tekinthető, és röpke 52 évet vártunk rá. Egy ilyen életciklusú termékre valószínűleg minden termékmenedzser irigykedve tekint. Ténylegesen azonban jól illik a márka kollekciójába, és ne is nagyon sajnáljuk tőlük. Ők ugyanis a 2010-es évek nagyobb részét – amely az óraipar számára ugyancsak szép évtized volt – útkereséssel töltötték. A modern, már-már futurisztikus Defy modellek, és a retró időmérők sokasága mellett úgy tűnik, megérkeztek a jelenbe is. Mi ezt 8400 (bőrszíj), 8900 (csat), vagy 18900 (arany) frankért tehetjük meg.

Zenith Chronomaster Original - panda számlappal és aranyban is kapható
Zenith Chronomaster Original – panda számlappal és aranyban is kapható

Zenith