Piaget Polo Skeleton

Öt év után érdekes fordulattal folytatódik a vitatott külsejű, de ennek ellenére népszerű modellcsalád története. A Piaget Polo Skeleton egyben próbálkozás is.

A márka a Polo S 2016-os bemutatásával fiatalabb vásárlókat akart megszólítani, és persze ezt egy kései 1970-es évekbeli feltámasztásával tette. Ne is csodálkozzunk ezen, a retró már akkor is nagyon népszerű volt. Ugyanakkor vették a fáradságot, hogy alapjaitól tervezzék újjá az egykori modellt, így valójában inkább egy új modellről beszélhetünk, mintsem egy régi feltámasztásáról. Ha úgy tetszik, retró-futurisztikusnak is nevezhetjük.

Sokaknak éppen az eredetihez való nagyon távoli, már-már jelentéktelen hasonlóság nem tetszett. Ettől eltekintve azonban nagyon sok mindent nem tudtak kifogásolni. Nem véletlen, hogy alapvetően egy sikeres kollekcióvá nőtte ki magát a Polo S, legalábbis világszinten. Ebben persze az is szerepet játszott, hogy az ár a Piaget-hez képest kifejezetten baráti volt, és nem utolsósorban acélból készült.

Piaget Polo Skeleton - kékben vagy szürkében
Piaget Polo Skeleton – kékben vagy szürkében

Jobb híján „urban”, azaz nagyvonalúan nagyvárosiasnak nevezték a formatervet, pedig valójában minden szempontból megfelelt a luxus-sportórák kritériumának. Utólag úgy is fogalmazhatunk, hogy megelőzték korukat, de természetesen véletlenről van szó. Még jó két év kellett, mire a luxus-sportórák iránti, továbbra is csillapíthatatlan igény megjelent volna.

Piaget Polo Skeleton - tudnak lapos karórát csinálni
Piaget Polo Skeleton – tudnak lapos karórát csinálni

Összejött

A Piaget a Polo S karórákkal így már akaratlanul is a rajtnál állt, amikor a többiek még csak készülődtek. Idei első újdonságuk azonban már tudatosabb döntésnek tűnik. Egyfajta próbálkozás arra, hogy a luxus-sportórák műfaját kimozdítsák a szó szerint félévszázados sablonból. Ebben nagy segítségükre volt, hogy a szerkezetek csontvázasítása terén az indusztriális stílus teljesen elfogadott lett. A csontvázasítást megfejelték az 1200-as (csontvázasítás miatt 1200S nevű) kaliberükkel, amely jelenleg a második leglaposabb, hagyományos felépítésű, svájci automata szerkezet. A csontvázasításnak köszönhetően gyakorlatilag nem tud mit titkolni az óra, ráadásul szín tekintetében a szerkezet zömét a luxus-sportóráknál alapnak számító kékbe öltöztették. Ha valaki ennél kevésbé feltűnőre vágyik, annak ott a szürke változat.

Piaget Polo Skeleton - a csat mellett alapból jár a bőrszíj is, és szerszám nélkül cserélhető mindkettő
Piaget Polo Skeleton – a csat mellett alapból jár a bőrszíj is, és szerszám nélkül cserélhető mindkettő

Szintén a szerkezetnek köszönhető, hogy a 42 milliméteres rozsdamentes acél tok vastagságát 6,5 milliméterre sikerült csökkenteni. Ahogy a szerkezet esetében, úgy karóra egészére is igaz, hogy a második leglaposabb. Hogy luxus-sportóra-e, vagy pedig valami más, arról majd a vevők fognak dönteni. Az árat tekintve azonban elég egyértelmű, hogy luxustermékkel van dolgunk, a 26000 eurót épp csak el nem érő összeget nehéz másnak nevezni.

Piaget Polo Skeleton - 1200S kaliber hátulról is szépen látható
Piaget Polo Skeleton – 1200S kaliber hátulról is szépen látható

Piaget