Omega Seamaster Diver 300M “Beijing 2022” Special Edition

Ugyan még egy egész év van hátra a következő téli olimpiáig, az alaklomhoz illő óra már itt van. Íme az Omega Seamaster Diver 300M “Beijing 2022” Special Edition.

Még ha csak felületesen is követte valaki az olimpiákat, az Omega szinte biztosan szemet szúrt neki. Elvégre alig kell már 10 év, hogy kereken egy évszázada legyen a márka a legrangosabb sportesemény hivatalos időmérője. Karórákat ugyan nem ennyi ideje készít az esemény tiszteletére, de ezen a téren is hosszú múltra tekinthet vissza.

Látszólag a pekingi téli olimpiai játékok tiszteletére kiadott búváróra is csak egy az olimpiai Omegák sorában. Valójában azonban egy lényeges különbséggel szembesülünk. Ez az Omega első olimpiai karórája, amely nem limitált mennyiségben készül. Rendszerint az esemény évszámhoz illeszkedik a mennyiség, így például az elmaradt tokiói nyári olimpiai játékok tiszteletére bemutatott két modellből 2020 darab készült. Más kérdés, hogy az olimpia tavaly elmaradt, így a karórák egy soha meg nem rendezett eseményről emlékeznek meg. Talán idén nyáron sort kerítenek majd rá.

Special Edition

Az óraiparban általában a „special edition” megnevezés is limitációt jelöl, ám nem mennyiségit, hanem időbenit. Az adott modellt kizárólag a kibocsájtás évében gyártják. A döntés hátteréről, azaz hogy az eddigi „limited edition” filozófiából miért lett „special edition”, nem nyilatkoztak. Rossz nyelvek szerint túlságosan sok darabot kell kínai politikai tisztségviselőknek adni, így nem maradna elég a piacon, amennyiben csak 2022 darabot gyártanának. Valószínűbb azonban, hogy számítanak a kínai vásárlók étvágyára. Egyrészt egy kb. 1,4 milliárd lakosú országról van szó, másrészt pedig a kínaiak nagyon rákaptak a luxuscikkek vásárlására. A következő években a luxuscikkek fogyasztásának világszintű bővülése túlnyomórészt Kínában fog jelentkezni.

Omega Seamaster Diver 300M "Beijing 2022" Special Edition - ha van rá lehetőség, érdemes megnézni élőben is a lünettát
Omega Seamaster Diver 300M “Beijing 2022” Special Edition – ha van rá lehetőség, érdemes megnézni élőben is a lünettát

Feltételezhető, hogy elsődlegesen ehhez a piachoz igazították az óra megjelenését. A gyakorlatban szinte alig fogjuk észrevenni, hogy egy olimpiai modellel van dolgunk. A „mezei” Seamaster Diver 300m modellekkel összevetve sokkal előbb tűnik fel a kerámia lünetta hiánya, mintsem a számlapon diszkréten megbúvó utalás az olimpiára. A lünettát titánból formálták meg, amelyen a jelölések nem csupán polírozottak, hanem a szemcsefúvott hatású háttér fölé is emelkednek. Ezzel a lünettával ugyan nem most találkozunk először, az elsőbbség a „Nekton Edition” illeti (bővebben nyomtatott magazinunkban írtunk róla), de nem is sűrűn látni. Ez a pekingi téli játékok modell a második, amely ezt a lünetát megkapta.

Omega Seamaster Diver 300M "Beijing 2022" Special Edition - NaiadLock rendszerű hátlap, azaz ha akárhányszor nyitják ki, a feliratok mindig egyenesen fognak állni zárás után is
Omega Seamaster Diver 300M “Beijing 2022” Special Edition – NaiadLock rendszerű hátlap, azaz ha akárhányszor nyitják ki, a feliratok mindig egyenesen fognak állni zárás után is

Diszkrét utalás

Alaposabban szemügyre véve az órát azért már feltűnik az olimpiai utalás. A játékok logójának, az öt, egymásba fonódó karikának a színe köszön vissza a számlapon. Igaz, nagyon diszkréten, az indexeknek (2, 4, 8, 10, 12) keretében. Összességében így szinte megmarad a tipikus Seamaster Diver 300m számlap. Itt egészen egyértelmű, hogy az adott piac ízléséhez igazították az órát. Mivel az utóbbi egy-két évben kifejezetten kedveltek lettek színes, nem ritkán szívárnyszínű modellek (látványos példa erre a Breitling Superocean Heritage 57 Limited Edition), így bőven élhetett volna a márka a lehetőséggel. Főleg, hogy például a riói olimpia alkalmából készült három modell kifejezetten vidám színű volt. A kínai piac azonban inkább konzervatív ízlésű, ahol a harsány színvilágnak nincs keresni valója.

Omega Seamaster Diver 300M "Beijing 2022" Special Edition - visszafogott utalás
Omega Seamaster Diver 300M “Beijing 2022” Special Edition – visszafogott utalás

Az óra többi paramétere megegyezik az aktuális kollekció alapmodelljeivel, így a rozsdamentes acél tok átmérője maradt 42 milliméter, ami egyébként inkább nagynak számít Ázsiában. Szintén maradt 8800-as szerkezet, amely természetesen Master Chronometer tanúsítvánnyal rendelkezik.

Omega Seamaster Diver 300M "Beijing 2022" Special Edition - téli játékokhoz fehér doboz dukál
Omega Seamaster Diver 300M “Beijing 2022” Special Edition – téli játékokhoz fehér doboz dukál

Árát tekintve (6100 euró a listaára) nem meglepő módon valamivel drágább, mint az alapkollekció modelljei, megegyezik azonban a fent említett „Nekton Edition” karóráéval. Nyilván lehet érveket felsorakoztatni mellette, amelyek közül paradox módon épp a limitáció hiánya lehet a legjelentősebb. Az órát elvileg áprilistól személyesen is szemügyre lehet venni, illetve arra is számíthatunk, hogy az év során legalább még egy pekingi modellel fog jelentkezni az Omega.

Omega