LACO Újdonságok 2021

2021 tavasza szemlátomást elkezdődött! A nap süt, kék az ég, s érkeznek az újdonságok, méghozzá kizöldülve! Idén a Zöld az új Kék? Meglátjuk. Addig is következzenek a legfrissebb LACO újdonságok!

Szállj velem!

Ha LACO, akkor pilótaórák. Nem kérdés.

Az 1925 óta jegyzett márkanév az egyik “alap” német “órásváros”, Pforzheim első, ma is ismert óragyártója, s egyike annak az 5 márkának, akik gyárthattak pilótaórákat a német légierőnek az 1930-as, 1940-es években. Olyan nevekkel “repültek” kötelékben, mint az IWC vagy az A. Lange & Söhne.

E történelmi tényről hosszabban írtunk az előző, 128. nyomtatott magazinunkban.

LACO Aachen Oliv 42 és LACO Augsburg Oliv 42 egymás mellett. Forrás: LACO

Jelen

Témánk viszont most a jelenben tart, illetve a jövőbe visz, még akkor is, ha természetesen erősen épít a múltbeli sikerekre. Idei újdonságként kettő modell, LACO Aachen Oliv 42 és LACO Augsburg Oliv 42 névre keresztelve repült be 2021. március elején az online térbe, hiszen – egyébként is, illetve a nem csillapodó koronavírus járványnak “hála” fokozott népszerűségnek örvendve – manapság már egyre több márka, illetve gyártó kínálja portékáit a saját weboldalán. Az óraiparban is.

A konkrét LACO órákról szólva, a címkéjükön szereplő nevek két – nem is kicsi – német városnak állítanak emléket, melyek történelme egészen a római korokig nyúlnak vissza, sőt! Valójában mindkét város esetén találtak a római hódítást megelőző időkből származó, kelta, illetve ógermán eredetű emléknyomokat is. Aachen neve példának okáért, valószínűleg ez utóbbi nyelv “Ahha” szavából ered, jelentése “víz”.

LACO Augsburg Oliv 42 Referenciaszám: 862127 Forrás: LACO
LACO Augsburg Oliv 42 Referenciaszám: 862127 Forrás: LACO

Levegő

A vízhez ugyan kevéssé (bár mindkét újdonság 50 méterig vízálló is), sokkal inkább a repüléshez köthetők a LACO aktualitásai, melyek a pilótaórák archetípusainak jól ismert számlapi képét örökítik tovább, egy egészen apró, ámbár színes csavarral.

Zöld

A számlap – amellett, hogy “patinás” hatásúmély, sötét és matt zöld lett, vagy a gyártó szavaival élve, olíva színű.

Ehhez anyagában acél, de bronz hatásúvá felületkezelt (PVD), 42 milliméteres átmérővel készített rozsdamentes óratok társul, barna, viseltesnek tetsző bőr hevederre feszítve. Mind-mind természetesen szándékosan, a “vintázs” (vintage) hatás csúcsra járatása érdekében.

LACO Aachen Oliv 42 Referenciaszám: 862128 Forrás: LACO
LACO Aachen Oliv 42 Referenciaszám: 862128 Forrás: LACO

Régies

E kifejezés egyébként az angolszász nyelvhasználatban rendkívül elterjedt, míg a hazai szövegkörnyezet inkább kiköpi, sőt keverni szokta a “retróval“. Miközben a két kifejezés meglehetősen eltérő jelentéssel bír. A “vintázs“, mint olyan, egyrészt borászati kifejezés is, másrészt – és eredetileg – fényképészeti terminus technicus, az első, eredeti kópiát jelöli.

Ilyen formán értelmezhető a “vintázs“, mint leginkább az iparművészetekben megjelenő stílusirányzat, illetve a divat világában terjedő jelenség. Ez utóbbi fősodorból eredeztethető végül is a karóra viselése, ha arra mint önkifejezésre, divatos kiegészítőre (is) tekintünk. S ez esetben a “vintázs” valami kifinomult, eredeti, már-már előkelő, kiváló minőségű és mindezek dacára, vagy éppen ezért régi holmi beépítését jelenti a mai stílusunkba, ha úgy tetszik, a ruhatárunkba.

LACO Aachen Oliv 42 Referenciaszám: 862128 Forrás: LACO

Korlátozott számban

A zöldre és bronzra hangolt Aachen és Augsburg Oliv 42 250-250 példány erejéig kéretik maguk, elsősorban a régi idők szerelmeseit célkeresztbe állítva. A szerkezetük természetesen mechanikus, automata húzású és…, nos apró szépséghiba, hogy nem német, de még csak nem is svájci.

Belül Miyota 821A japán mechanika ketyeg, minimálisan “LACOsítva“, értsd a rotor (felhúzósúly) kapott egy csipet LACO feliratot.

LACO felirattal “egyediesített” Miyota 821A szerkezet és a sorszámozott órahátlap. Forrás: LACO

Mennyibe kerül?

A szerkezet választás, illetve a nem bronz, csak annak tűnő külcsín ezen a ponton nyer értelmet, hiszen az óra, illetve órák ára 440 EUR, azaz 160.000 magyar forint. Bár a szerkezet valóban nem svájci, az igazság az, hogy tudja azt, amit a mostanában elterjedőben lévő ETA alternatívaként is emlegethető Sellita SW200.

Mindent egybevetve tehát a klasszikusnak nevezhető pilótaórák szerelmeseinek jó áras választás lehet valamelyik most megjelent LACO újdonság. Feltéve, ha jut belőlük! Javasoljuk, hogy ne hezitáljon hosszasan, akinek megtetszik, hiszen hamar úgy járhat ez a két modell is, mint a nemrégiben két nap alatt kifutott bronz Hanhart .

Akinek még ez az ár is túlzó, annak is érdemes lehet ellátogatni a márka honlapjára, ugyanis az épp zajló sorsolásos játékra jelentkezve, mindkét verzióból megnyerhető az 001/250. példány, ehhez mindössze egy e-mail címet, és egy gyors regisztrációt kér tőlünk cserébe a gyártó.

LACO 1925