Urwerk UR-100V Magic T

Csak látszólag megy szembe a trenddel az Urwerk UR-100V Magic T, de nem is biztos, hogy követniük kellene.

Ha esetleg még nem szembesültünk volna vele, az idei évben az eddigieknél is jobban kivirultak az órák számlapjai. Még a rendkívül konzervatívnak nevezhető Rolex sem fogta vissza magát. Ehhez képest az Urwerk mostani újdonsága szinte minden színtől mentes.

Azt, hogy mégsem egy kontúrok nélküli foltot látunk, a tok különböző felületkezeléseinek köszönhetjük. Jelen esetben ez titán, így túl sok polírozott felület ne is keressünk. Bár manapság ez már nem jelent problémát az óraiparban, de valójában nem a fényes felületek nem is igazán illenek az Urwerk időmérőihez. A 41 milliméter széles 49,7 milliméter hosszú tok azonban minden igyekezete ellenére sem tűnik ridegnek, indusztriálisnak.

Urwerk UR-100V Magic T - selyemfényű felület szemcsefúvással
Urwerk UR-100V Magic T – selyemfényű felület szemcsefúvással

Nem is olyan lapos

A selyemfényű felületeket szemcsefúvással alakították ki, amely során rendkívül apró szemcsemérettel dolgoztak. Az e fajta díszítéshez jól illenek az élletörések, amelyek szintén elvesznek egy keveset az óra eszközjellegéből. Ehhez kapcsolódik még a tok alacsony profilja. Ugyan az óra teljes magasság 14 milliméter, összességében egyáltalán nem nevezhető tehát laposnak, ám a magasság majdnem feléért a domború zafírüveg felel, azaz a tényleges magasság nem igazán látszódik. Erre még a tok kialakítása is rásegít. A felső része teljesen lapos, miközben azért mégiscsak egy méretes darab, ezzel pedig becsapja szemünket: lényegesen laposabb benyomást kelt, egy lapos óra pedig általában az elegancia ismertetője. Többek között ennek is köszönhető, hogy az alapvetően eszközjellegű időmérő hölgyek csuklóján is jól áll.

Urwerk UR-100V Magic T - női karon is van mit keresnie
Urwerk UR-100V Magic T – női karon is van mit keresnie

Mert mi másnak is nevezhetnénk egy olyan órát, amely bolygóműves megoldással jeleníti meg az órákat, és ezen kívül egyedi csillagászati komplikációval is felvértezték? Utóbbi abszolút felesleges, hiszen aligha van szüksége bárkinek is arra tudásra, hogy egy adott nap pillanatában mekkora távolságot tett meg a bolygón állva (a Föld forgása), illetve maga a Föld mekkora távolságot tett meg az űrben (keringés). De persze a luxusipar erről is szól, és nem árt néhai tudatosítani, hogy valójában mennyire jelentéktelenek is vagyunk (bár aligha ez volt az alkotók szándéka).

Ahogy a legtöbb Urwerk karóra, úgy ez is limitált, ám érdekes módon a pontos darabszámot nem kommunikálják. Ettől függetlenül az 58000 frankba kerülő időmérőből aligha fognak nagy mennyiséget készíteni. Már csak azért sem, mert a márka évente kétszáznál is kevesebb órát készít.

Urwerk