Omega Planet Ocean 6000M Ultra Deep

Bizonyos szempontból hiánypótló az Omega Planet Ocean 6000M Ultra Deep, miközben elődjéhez képest nagyobb esélye is van a sikerre.

Először is azért lássunk mi fán terem is ez a modell, amelynek teljes neve Omega Planet Ocean 6000M Co-Axial Master Chronometer 45,5 mm Ultra Deep. Először is az idén kereken 75 éves Seamaster-kollekció „kemény magjának”, a Planet Ocean családnak is a legkeményebb tagja. Mi sem jelzi ezt jobban, mint a 600 bar (azaz 6000 méter) nyomásállóság, amely egyébként közel hússzor annyi, mint az aktuális merülési világcsúcs. Ha pedig hozzátesszük, hogy a nyomásállóság értéket 25 százalékos biztonsági határral állapítják meg, akkor az óra valójában 750 bart (7500 méter) visel el. Egy szó, mint száz, ilyen teljesítményt semmilyen gyakorlati szempont nem indokol.

Másról szól

Természetesen nem is erről szól ez az óra. Alapvetően azokat a technológiai újításokat ültették át egy szériaérett termékbe, amelyeket a Seamaster Planet Ocean Ultra Deep Professional fejlesztése során alkottak meg. A „profi” Ultra Deep 1100 bar (11000 méter) nyomás elviselésére képes, amire ugye még rájön az egy negyednyi biztonsági tartalék. Ez azonban nem volt elég az Omegának, ők egészen 1500 bar elviselésére tervezték órájukat. Más szóval ennek az időmérőnek a képességeit ezen a bolygón természetes körülmények között nem lehet kétségbe vonni. Nincs ugyanis ilyen mély pont a Földön. Cserébe a világ tengereinek öt legmélyebb árkába is lemerültek vele még 2019-ben.

Hogy miért pont 6000 méter, arra több lehetséges magyarázat is létezhet. Például pont a tízszerese a „mezei” Planet Ocean modellek nyomásállóságának. Az sem kizárt azonban, hogy ez volt az az érték, amely mellett az óra még viszonylag viselhető maradt a maga 18,12 milliméteres magasságával. Mint mindegyik ehhez hasonló modellnél, így itt is az üveg felelős a jelentős méretekért. A zafírüveg vastagsága 5,2 milliméter, a Professional esetében pedig meghaladta az egy centimétert. Ilyen extrém mérettartományokban persze a precíz megmunkálás elengedhetetlen.

Messze nemcsak a torzítások kivédése miatt, hanem azért is, hogy a nyomás hatására az anyagban keletkező feszültségek egyenletesen oszoljanak el, ne roppantsák össze az üveget. A kritikus hely persze a tok és az üveg találkozása. Itt a márka annak a kutatási célú tengeralattjárónak a műszaki megoldásait másolta, mellyel a fent említett merüléseket teljesítették. Ott ugye a hajóablak és a test találkozása az érzékeny pont. Az Omega itt annyiban tett hozzá, hogy az általa használt, Liquidmetal nevű amorf szerkezetű fémet használta amolyan tömítésként. Ezt a fejlesztésüket egyébként szabadalmaztatták is.

Omega Planet Ocean 6000M Ultra Deep - Fehérarany indexek, számok, mutatók acél tokban / Fotó: Venicz Áron
Omega Planet Ocean 6000M Ultra Deep – Fehérarany indexek, számok, mutatók acél tokban / Fotó: Venicz Áron

Ötvöznek

Pontosan ezt tették egy másik fejlesztésükkel, az O-MegaSteel ötvözetükkel. Hogy az elnevezés mennyire fantáziadús, abba most ne menjünk bele, de valószínűleg nem is ez kell hogy érdekeljen bennünket. Ugyanis valóban nem csupán marketing fogással van dolgunk. Hogy a márka szeret „kotyvasztani”, azt a különböző aranyötvözeteikből tudjuk. A Canopus, Moonshine, Orange, Sedna névre hallgató ötvözetek a legismertebbek, elérkezett az ideje, hogy a közönséges acéllal is kezdjenek valamit. Ami rögtön feltűnik, amikor a saját acélötvözetből készült tokot a bevett 316L-ből gyártott mellé helyezzük, az előbbinek a fénye. Érdekes összevetés lehetne a Chopard A223-as Lucent Steelje mellé tenni, de erre sajnos nem nyílt lehetőségünk.

Omega Planet Ocean 6000M Ultra Deep - Nagyon éles vonalvezetés / Fotó: Venicz Áron
Omega Planet Ocean 6000M Ultra Deep – Nagyon éles és tökéletes vonalvezetés / Fotó: Venicz Áron

A bieli márka közlése szerint saját acélötvözetükben nincs nikkel, ami így allergiás reakciókat sem okozhat, bár ez a 316L esetében is csak kevés ember érint. Valószínűleg a 316L, illetve a Rolex által használt 904L ötvözethez képesti kétszer akkora folyáshatár is hidegen hagyja az átlag felhasználót. Elvégre ha az órát csuklónkon akkora nyomás éri, hogy az tartósan deformálódjon, a viselőjének már régen mindegy, hiszen 560 MPa-t már rég nem viseli el az emberi test. Nagyon ígéretesnek hangzik azonban a 300 HV (Vickers-keménység), ami majdnem másfélszer nagyobb, mint a fent említett két elterjedt ötvözeté. Magyarul a karcoknak nehezebb dolguk lesz.

Több, mint aminek látszik

Mint eddig is látható, rendkívüli műszaki megoldásokkal rendelkező időmérővel van dolgunk. Nem hivatalos elődjéről, a Seamaster PloProf modellről még az órák terén teljesen járatlan is minimum sejtette, hogy valamilyen speciális rendeltetése van. Ezt aligha mondhatjuk el a 6000 méteres Ultra Deepről. Megjelenésében nem sok mindenben tér el a 600 méteres változattól. Az persze rögtön látszik, hogy kicsivel nagyobb (45,5 mm), a lünetta szélesebb, illetve hiányzik a héliumszelep. Nem a 600-as, hanem a 6000-es változatról. Egyrészt valószínűleg azért, mert a O-MegaSteel szilárdsága (folyáshatár) ezt lehetővé teszi. Másrészt pedig valójában nem biztos, hogy feltétlenül szükség van rá. Ha a hélium be is jutna a tokba, a dekompressziós kamrában minden további nélkül ki lehet húzni a koronát, és máris szabad az út a hélium előtt. Pusztán röviden rápillantva elég nehéz tehát megmondani az óráról, hogy milyen teljesítményre képesre, és ez inkább válik előnyére az órának.

Omega Planet Ocean 6000M Ultra Deep - kerámia lünetta Liquidmetl skálával és számokkal / Fotó: Venicz Áron
Omega Planet Ocean 6000M Ultra Deep – kerámia lünetta Liquidmetal skálával és számokkal / Fotó: Venicz Áron

Résigény

Bárhogy is nézzük ugyanis, ez a termék egy réspiac igényeit elégíti ki, ott pedig valószínűleg tisztában vannak az óra teljesítményével. Nyilván azzal is, hogy egy ekkora méretű karórának acélból elkészítve bizony súlya is van, ami a viselési komfortot is befolyásolja. Sokan vannak, akik szeretik, ha érzik az órát csuklójukon, de azt is, ha az szépen felfekszik, és nem csúszkál le s alá. A felfekvéssel nincs is semmi gond, a lapos hátlap ideális erre a feladatra.

Omega Planet Ocean 6000M Ultra Deep - lapos hátlap, gyönyörűen felfekszik a csuklóra / Fotó: Venicz Áron
Omega Planet Ocean 6000M Ultra Deep – lapos hátlap, gyönyörűen felfekszik a csuklóra / Fotó: Venicz Áron

A másik fontos tényező ebben a feladatban a szíj, vagy a csat, amely ott is tartja a tokot, ahova csuklónkon felhelyeztük. Nekünk a kaucsukszíjas kivitelhez volt szerencsénk és abban is, hogy pont megfelelő méretű volt a csukló is. A szíjhoz egyszerű, de persze szépen kidolgozott tüskezár jár, ezért ha valakinek pont nem megfelelő méretű a csuklója, azaz a szíj egyik lyukjába csatolva még laza, a következőben pedig szorít a szíj, kellemetlenséget okozhat a viselet. Ezért mindenféleképpen ajánlott a próba. Az ideális megoldás a csat, pontosabban annak zsanérzárja, amelynek rack-and-pusher névre keresztelt megoldása precíz beállítási lehetőséget biztosít.

Omega Planet Ocean 6000M Ultra Deep - Átlagos csuklón (17 mm) is jól viselhető / Fotó: Venicz Áron
Omega Planet Ocean 6000M Ultra Deep – Átlagos csuklón (17 cm) is jól viselhető / Fotó: Venicz Áron

Ígéretesnek tűnik a Planet Ocean 6000M Ultra Deep, hiszen az eddigi újításokon túl természetesen a korábbiakat, konkrétan a Master Chronometer tanúsítvánnyal és 60 órás járástartalékkal rendelkező szerkezetet (8912-es kaliber) is megkapjuk. Más szóval egy kifejezetten versenyképes csomagot, amely teljesítménye mellet még ráadásul viselhető is.

Omega Boutique