Mido Ocean Star 200C Titanium

Búvárórákkal Dunát lehet rekeszteni, egyáltalán nem könnyű kitűnni. A Mido Ocean Star 200C Titanium sem a külsejével képes erre.

Már csak azért sem, mert a Swatch-csoport legmagasabbra pozicionált belépő-, vagy ha úgy tetszik alsó-középkategóriás márkájaként a Mido nem engedhet meg magának extravagáns formákat. Arról nem is beszélve, hogy a múltjába sem illik, a hitelesség, a kellően hosszú múlt pedig elengedhetetlenül fontos tényező egy svájci óramárka megítélésében.

Az Ocean Star kollekció meglehetősen gazdag, jelenleg két tucatnál is több változatot, a retrótól a “professzinonálisig” vonultat fel. Ezek közül az újdonság a legkevésbé feltűnőbbek közé tartozik. A kerek tok, a méretes indexek, illetve a sötét számlap meglehetősen általános dizájnnak számít. A számlapot díszítő minta – amelyben egyesek biztos hokiütőket vélnek majd látni – talán nem véletlenül hasonlít távolról a Swatch-csoport koronájának számító Omega búvárórájára (Seamaster Diver 300 M). Persze ha másban nem, hát a számlap anyagában mindenféleképpen van különbség, hiszen a Midónál az nem kerámia (cirkónium-dioxid), hanem réz.

Mégsem generikus

Ami miatt az óra sokaknak érdekes lehet az egyrészt a tok anyaga. Ahogy a névből kiderül, titán a 42,5 milliméter átmérőjű tok, de ugyanebből az anyagból készült a csat és a zár is. Utóbbiba integrált funkcióként a csat meghosszabbítható, ami nyáron megváltás lehet egy dagadó csuklónak. Nem mellesleg a zsanérzár nem hajlított lemez, hanem esztergált. Itt is igaz, hogy a megoldások kevésbé kifinomultabbak, mint a már említett Omegánál, de a márka saját versenytársaihoz képest egyértelmű előnyt élvez.

Mido Ocean Star 200C Titanium - ha már tengeri csillag, akkor legyen a hátlapon is
Mido Ocean Star 200C Titanium – ha már tengeri csillag, akkor legyen a hátlapon is

Ugyanez mondható el a szerkezetről is. Mivel a számlapon is látszik a felirat, így nem meglepetés, hogy alatta a Powermatic kalibert találjuk. Persze igaz ez a Swatch-group mind a négy belépőkategóriás márkájára is, nem mindegy azonban, hogy milyen kivitelben. Ahogy a jó öreg ETA kalibereknél, úgy a Powermatic-nál is különböző minőségi szinteket különböztethetünk meg, ami a kaliber pontos megnevezésénél (C07.XYZ) könnyen megállapítható. Minél magasabb az X értéke, annál jobb. Ebbe a Midóba a C07.621- Powermatic került, amit az ETA korábbi „elaboré” szintjének feleltethetünk meg. A szerkezet közismerten nagy előnye a 80 órás járástartalék, amihez mérhető belépőkategóriában lassan másfél évtizede nincs.

A másik előnye az órának a rendkívül agresszív árazása. A listaár 1130 frank, amiért csupa titán modellt kapunk kerámiabetétes búvárlünettával, a kategórián belül megszokotthoz képest jobb zárral, és mindezért alig 10 százalékos felárat kell csak fizetni a rozsdamentes acél kivitelhez képest. Cserébe viszont kevésbé eredeti a formaterv. Ideális lehet annak, aki tesz az utóbbira, de fontos neki a funkcionalitás.

Mido