Nivada Grenchen Antarctic-Diver

A retró-trendbe illeszkedve a búvárórák aranykorát idézi fel a Nivada Grenchen Antarctic-Diver, mint mindig, igen versenyképes áron.

Ahogy számos más svájci márka, úgy a Nivada is egyike azon márkáknak, amelyek a kvarcválság miatt pihenőre kényszerültek. A Nivadánál ez meglehetősen hosszúra sikerült, hiszen csak 2020-ban leheltek újra életet a márkába.

A bevált recepttől eltérően azonban nem úgy kezelik, mint egy nagy múltú svájci óramárkát szokás, hanem gyakorlatilag mikromárkaként vezetik. A legjobban ez a marketingen, illetve az értékesítésen figyelhető meg – mindkettőnél nagyon hangsúlyos az online jelenlét. Valahol ez érthető is. Hiába ugyanis a valóban figyelemre méltó múlt, óriási tőke kell ahhoz, hogy a hagyományos úton lehessen értékesíteni az órákat, ami egyben a jelenlegihez képest jelentősen magasabb árat is jelentene.

Nivada Grenchen Antarctic-Diver - 12,9 milliméterével meglehetősen vaskos
Nivada Grenchen Antarctic-Diver – 12,9 milliméterével meglehetősen vaskos

A mai világban egy valamire is való óramárka, főleg, ha a belépőszegmensben versenyez, nem létezhet búváróra nélkül. Nagyon nem kellett feltalálni a spanyolviaszt sem, elég volt kicsit tanulmányozni a múltat. Szerencsére az újabb gyakorlatnak megfelelően módosítva emelték át az egykori dizájnt, ami többet jelent annál, mintsem hogy megnövelték az átmérőt. Az eredeti ugyanis 36,5 milliméter volt, a jelenlegi 38 mm-re nőtt. Ez azonban a meglehetősen markáns kerámiabetétes lünetta miatt nagyobbnak hat.

A változtatások azonban nem olyan jelentősek, hogy alapvetően új modellről beszélhessünk, sokkal inkább egy szerves fejlődésről. Ennek jegyében a számlaptól kezdve egészen a lünettáig egy ízig-vérig retró hangulatú búvárórával van dolgunk. A számlapot elnézve persze rögtön feltűnik, hogy alul hiányzik a „swiss made” felirat, ezzel legyünk tisztában egy esetleges vásárlói döntés meghozatalakor.

A szerkezetet a Soprod szállítja, ami önmagában ugyan nem egy különlegesség, de azért nem is annyira jellemző jelenség mikromárkák körében. Persze meglepetésre ne számítsunk, a P024-es kaliber a jól ismert 2824-es utánérzése annak minden előnyével (szervizelhetőség) és hátrányával (járástartalék) együtt. Egy példányért jelenleg 815 eurót kérnek.

Nivada Grenchen