Mühle-Glashütte Seebataillon GMT

Igazi ritkaság a Mühle-Glashütte Seebataillon GMT bár első látásra egyáltalán nem tűnik annak.

Valójában egy meglehetősen koros formatervvel van dolgunk, hiszen a mostani darabbal ünneplik a modell születésének 10. évfordulóját. Az újítások meglehetősen szerények. Immár például a zár anyaga is titán, illetve a kaucsukszíj is új színben, kékben kapható. Ezek nem igazán azok az újítások, ami miatt érdemes megemlíteni az órát. Eddig is nehezen volt érthető, hogy egy titán tokos órához miért rozsdamentes acélból készül a zár. Igaz, a zsanérzár a maga nemében nem kifogásolható. Masszív, tömör, és még meg is hosszabbítható, ha valamiért neoprénen búvárruhánkon akarjuk viselni. Legfeljebb azért lehet reklamálni, hogy nincs finombeállításra lehetőség. Ezt azonban a kaucsukszíj anyagából fakadóan képes ellensúlyozni. Van annyira rugalmas, hogy szükség esetén nyúljon egy keveset.

Nagy, de nem búvár

Amiért mégis érdekes lehet, az az átmérő. Manapság 45 milliméteres tokátmérővel órát kiadni – még ha búváróra is – finoman szólva is nem jellemző. Egy családi vállalkozástól pedig már-már vakmerőség. Ugyanakkor a Mühle-Glashütte piac elsősorban Nyugat-Európa, azon belül is Németország, innen nézve pedig máris nem annyira elrugaszkodott az a 45 milliméter. Főleg, hogy az óra nevéből eredően egy célszerszám, egész pontosan egy „Einsatzuhr”, azaz bevetési (célú) óra. Akiknek szánták, az a német haditengerészet gyalogsága, azaz elvileg professzionális célra készült. Ezzel, illetve azzal, hogy a tengerhez kapcsolódik az óra, a márka saját múltjához is hű, hiszen eredetileg a tengerhajózáshoz készítettek precíziós műszereket, csak közbejött nekik négy évtized államszocializmus. A félreértések elkerülése végett, az óra szabvány szerint nem tekinthető búvárórának, mivel lünettája mindkét irányba forgatható. Ettől persze még mindenki annak fogja kezelni.

Éppen ezért csodákat ne várjunk a szerkezet terén. Az alap a Sellita SW-330-2-es kalibere, ami az ETA 2892-es klónja, de annál valamivel nagyobb a járástartaléka. Egész pontosan 56 óra, és persze még GMT komplikációval is rendelkezik. Persze saját hozzáadott értéket is képvisel a szerkezet, hiszen anélkül aligha szerepelhetne a Glashütte / Sa. felirat a számlapon. Jelen esetben ez saját szabályzókulcsot (harkálynyakas) és rotort takar, illetve a szerkezet hat helyzetben szabályozták. Utóbbi azért nem olyan sűrűn fordul elő egy SW-330-cal.

A nagy méret ellenére az óra viszonylag könnyű a maga 120 grammos tömegével, ami nyilván a titánnak köszönhető. Ahogy az ár is. A listaár 2990 euró.

Mühle-Glashütte