Moritz Grossmann Central Seconds

Felületes szemlélők számára a Moritz Grossmann Central Seconds egy elegáns hárommutatós modell, valójában azonban meglehetősen jó példája a visszafogott eleganciának.

Vagy ahogy az angolok mondják, az understatementre, avagy amikor a kevesebb a több. Valószínűleg sokan még magáról a márkáról sem hallottak. Ennek oka egyrészt, hogy csak 2008-ban alapították, másrészt továbbra is független vállalkozás. Ennek ellenére mégsem a belépőszinten versenyeznek, azaz nem a sűrű fillérből próbálnak eredményt elérni.

Kicsit más

Az óráik a felső kategóriába sorolhatóak, és valóban nem a marketing költésükkel érdemelték ki helyüket. Glashüttei márkaként hozzák a tipikus szász stílusjegyeket, de ez önmagában azért kevés lenne. Nagyon ügyesen egyensúlyoznak a hagyományok megőrzése, illetve megújítása között.

Ennek jegyében például a szerkezetet fedő háromnegyedes híd helyett kétharmadosat használnak. A hagyományos glashüttei csíkok mellett a manapság modernnek számító szemcseszórt felületeket is használják. Igaz, utóbbit kevésbé feltűnő helyen. Szintén ilyen apró újítás, hogy a csapágykövek nem (mű)rubinok, hanem áttetsző zafírok.

Moritz Grossmann Central Seconds - 3/4 helyett 2/3
Moritz Grossmann Central Seconds – 3/4 helyett 2/3

Ezen apróságok mellett persze van még más is. Glashütte húzónevéhez, az A. Lange & Söhnéhez hasonlóan ők is alpakkából készítik a kaliberek szerkezeti elemeit és persze egyedi műszaki újítással is büszkélkedhetnek.

Moritz Grossmann Central Seconds - szerkezeti elemek alpakkából
Moritz Grossmann Central Seconds – szerkezeti elemek alpakkából

A korona használatát újították meg egy keveset. Ugyanúgy állíthatjuk be az időt, bármely más mechanikus karóránál, pusztán a korona viselkedése tér el. Az állításhoz ugyanúgy kihúzzuk, de a korona nem marad nyitott állapotban, hanem egy rugó segítségével visszatér eredeti, nyugalmi helyére. A szerkezetet a korona tekerésével azonban már nem felhúzni tudjuk, hanem a mutatókat állíthatjuk. A négy óránál lévő nyomógomb segítségével indíthatjuk el újra a szerkezetet, és ezzel egy időben a korona ismét a kaliber felhúzásáért lesz felelős. Ezzel a megoldással állítólag jelentősen csökkenthető a szerkezet szennyeződése (kevésbé hihető), illetve kiküszöbölhető a korona benyomásakor a mutatók apró, akaratlan elállítása. Utóbbiról bárki könnyen meggyőződhet.

Moritz Grossmann Central Seconds - újítás egy régi, bevett megoldáson
Moritz Grossmann Central Seconds – újítás egy régi, bevett megoldáson

Központi másodpercmutató

Amiért a központi másodpercmutatót annyira “nagy számként” kezelik, az pusztán annak tudható be, hogy eddig kizárólag kismásodperces modellekkel jelentkeztek. Így talán nem véletlen, hogy többé-kevésbé sportos modellként tekinthetünk erre az órára, hiszen a számjegyek, illetve a mutatók sötétben is leolvashatóak. Ha pedig már a mutatóknál tartunk! Azok önmagukban is megérnek egy misét. Nem a szokásos megoldásokat látjuk itt, és még a másodpercmutatóra is legalább annyi figyelem jutott, mint a meglehetősen hosszú, épp ezért karcsúnak tűnő perc- és óramutatóra.

Moritz Grossmann Central Seconds - a mutatók önmagukért beszélnek
Moritz Grossmann Central Seconds – a mutatók önmagukért beszélnek

Már pusztán a leírásból könnyű belátni, hogy ennek az órának azért megkérik az árát. Mind a kék, mind pedig a “lazac színű” 25600 euróba kerül. Nyilván nem az első órájukat vásárlók a célközönség. Azoknak azonban jó választás lehet, akik egy kevésbé felkapott márkát szeretnének, amely azonban műszaki, illetve formatervezési szempontból semmivel sem marad el a nagy presztízsű nevektől.

Moritz Grossmann Central Seconds - 41 milliméteres acél tok limitálva, illetve "korlátlan" (kék számlapos) mennyiségben
Moritz Grossmann Central Seconds – 41 milliméteres acél tok limitálva, illetve “korlátlan” (kék számlapos) mennyiségben

Moritz Grossmann