Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One

Szokatlan modell a márkától a Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One, de ennek ellenére is működni látszik az eredeti dizájn.

A Jaquet Droz sokáig ugyanis kifejezetten klasszikus, illetve már-már művészi megjelenésű karórákkal jelentkezett a Grande Seconde kollekcióban. Tűzzománctól kezdve egészen a különböző csiszolt kövekig szinten mindenből készült számlap, feltéve, hogy kellően nemes külsőt tudott biztosítani az óra egészének.

Az először 2018-ban bemutatott Skelet-One már nevével is jelzi, hogy szakítottak a korábbi évek elegáns vonalával. Francia svájci márkaként a “squelette” lenne a a megfelelő szó a csontvázasított szerkezetre, nem pedig a németes hangzású változat. Utóbbi talán nem véletlen, hiszen a csontvázasítást a manapság ugyancsak népszerűnek tekinthető indusztriális stílusban valósították meg.

Elég távol a megszokott nemesfém toktól és aligátorbőr szíjtól
Elég távol a megszokott nemesfém toktól és aligátorbőr szíjtól

Búcsú a klasszikustól

Ennek a stílusnak pedig egyenes következménye, hogy a klasszikus stílusnak búcsút inthettek. Egyben lehetőség is ez, hiszen így egy kicsit megújulhat a márka talán legfontosabb kollekciója. Bárhogy is nézzük, a jellegzetes, nyolcast formáló számlap szó szerint évszázadok óta velünk van. (Korunk Grande Seconde kollekciójának alapja egy 1784-ben készített zsebóra.)

Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One - jól kirajzolódik az ismert nyolcas
Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One – jól kirajzolódik az ismert nyolcas

Összhangban az indusztriális stílussal az esetek többségében nemesfémből formált tokot kerámiára cserélték. Mivel a márka meglehetősen kevés darabszámmal dolgozik – az idei három új változatból is csupán 28-28 darab készül – ezért a tok szinte biztosan nem a márka saját négy fala között született. Nem szégyen azonban segítségül hívni a szintén a Swatch-csoporthoz tartozó Rado segítségét, amely nagy valószínűséggel a tokok beszállítója. Mert csak azért is, mert a plazmakezelt kerámia tok (sárga kivitel, fémes fényű kerámia tokkal) többé-kevésbé a márkához köthető.

Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One - nagynak tűnik, valójában kisebb lett
Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One – nagynak tűnik, valójában kisebb lett

Érdekes módon azonban klasszikus irányból az indusztriálisba való elfordulás nem a tok átmérőjének növekedését hozta magával. Az eddigi modellek rendszerint 43 milliméteres átmérővel készültek, a Skelet-One azonban 41,5 milliméterre csökkent. Egyrészt magyarázható ez aktuális trendekkel, értsd újra a kisebb órák a kedveltek, illetve optikai csalódással is. A csontvázasítás okán a Skelet-One nagyobbnak tűnik.

Érdekessége még a modellnek az automata szerkezet használata. Ezt csontvázasításnál ritkán használják, hiszen a rotor a hátlapon a látvány felét kitakarja. Kivéve persze, ha a rotort is csontvázasítják. Gyakorlatilag két sugár és egy körív maradt a rotor tipikus körcikk alakjából.

Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One - két rugóház, 68 óra járástartalék és arany rotor
Jaquet Droz Grande Seconde Skelet-One – két rugóház, 68 óra járástartalék és arany rotor

Hiába nem használtak nemesfémet (kivétel a rotor és egész kevés a sárga kivitelnél a csavaroknál és az indexeknél), az árra különösebben nagy hatást nem gyakorolt. Egy példányért 24300 eurót kérnek.

Jaquet Droz