BALTICUS STAR DUST

Lengyel, magyar két jó barát, a harc és persze főleg a bor mámora mellett immár az órák iránti lelkesedés is összeköthet minket, távolba szakadt, északi szomszédunkkal. Íme, az első lengyel óramárka bemutatkozó modellcsaládjának továbbfejlesztett változata, az új BALTICUS STAR DUST!

Mindannyian csillagporból vagyunk!

A tudomány mai állása szerint legalább is a sejtjeinket, de lényegében a köröttünk észlelhető és megtapasztalható fizikai valóságot is olyan elemek alkotják, melyek túlnyomó többsége réges-rég felrobbant csillagok által keletkeztek.

BALTICUS STAR DUST, dátummal, zöld számlappal. Fotó: @RetekG
BALTICUS STAR DUST, dátummal, zöld számlappal. Fotó: @RetekG

Leegyszerűsítve ezt a folyamatot nevezzük nukleoszintézisnek, melynek során az elemek por és gázok formájában szétszóródnak a világegyetemben, hogy aztán mindenféle rejtélyes folyamatok és végtelennek tetsző idő múltával összeálljon belőlük egy naprendszer, egy vizes bolygó, azon egy Lengyelország nevű hely, s ott a nemzet első óramárkája, annak is a legelső modellje, a BALTICUS STAR DUST.

Ilyenformán nem csak megjelenésében, de a szó szoros értelmében is csillagporból építkezik a tesztlaborunkba eljuttatott, acélosan zöld újdonság, ami mindössze 100 darab erejéig elérhető.

Számlapi kép

BALTICUS STAR DUST, dátummal, zöld számlappal. Fotó: @RetekG

A pormentesen összerakott óratok általában alapvető elvárás egy modern karóra esetén, ám a Baltcius ezt egy trükkös csavarral ugorja meg. Első ránézésre ugyanis – a nálunk járt zöld verzió fokozottan – kelti azt a látszatot, mintha poros lenne az üveg itt-ott.

Kétségtelen, hogy szokatlan, nehezen értelmezhető a jelenség, miközben kifejezetten egyedi és szó szerint üde a látvány, mégis nem tudjuk hova tenni a csillagpor jelenlétét e zöld mocsár felszínén.

Kék

Az eredeti, egyébként a frissített szériában is elérhető kék számlapi kép egyértelmű és nagyon szép megvalósítással prezentálja az éjszakai csillagos eget. Esetében a számlapon felragyogó sok apró, fényes pont, megannyi izzó óriási gázgömb távoli képét festi elénk.

De ki látott már zöld eget?

BALTICUS STAR DUST, dátummal, zöld számlappal. Fotó: @RetekG
BALTICUS STAR DUST, dátummal, zöld számlappal. Fotó: @RetekG

Itt délen bizonyára kevesen. Számunkra az északi sarki fény (aurora borealis) legfeljebb csak fényképekről, filmekből ismerős. Nem csoda tehát, hogy nehezen tudunk azonosulni a zöld színű égi képpel, miközben az a fenti északon korántsem szokatlan jelenség.

Mocsárlény

Itt „délen” mi mégis valami egészen más képzetet társítottunk e Star Dust zöldjéhez.

Lelki szemeink előtt ősi mocsár félelmetes csendje elevenedett meg, mely felett gomolyog némi gáz és gőz, a bomló növények rothadó szaga. E vészjósló ingovány, mely mintha öröktől fogva emésztené fel a hozzá közel merészkedőket, akár egy lidérces fekete lyuk állít sötét kelepcét.

Sekély felszíne alatt aranyrögök csalogatják az eltévelyedett lelkeket. A zöld sötétjéből felragyogó nemesfém, ki tudja milyen rég, meglehet már ősidőkkel ezelőtt hullott alá az égből – csillagpor formájában talán –, s örök időktől fogva csábítja a gazdagságra vágyó tévelygőt, le a zöld éjbe.

BALTICUS STAR DUST, dátummal, zöld számlappal. Fotó: @RetekG

A Balticus zöld számlapja épp úgy ragadja el az ember tekintetét, mint az a bizonyos képzeletbeli mocsár az elejtett lelkeket. Kétségtelenül nem mondható rá, hogy szép, de mégis, van benne valami rejtélyes, ami csábít és vonzó, ami eszelős, de mégis tetszetős.

Arany

A 40 milliméteres átmérővel készült acél óratok és hasonló a anyagból készült csat, aranyszínű PVD felülettel is elérhető, zöld és kék számlappal egyaránt. Mint tudjuk az arany és a zöld imádják egymást, ráadásul 2021-ben a zöld az új kék, ezért aligha lőtt mellé a gyártó.

BALTICUS STAR DUST, hátlapi képe maga a csillagos égbolt. Fotó: @RetekG

Nem csoda, hogy ebből a változatból már csak 43 erejéig tart a 100 darabos készlet. Valamennyi választási lehetőség korlátozott mennyiségben készül. A lengyel márka sajátja a viszonylag kis példányszám, ami választékos kollekcióval társul. A Star Dust mellett másik 8 modellcsalád is elérhető.

BALTICUS

A márkanév egyébiránt 2015-ben született. Az alapító és tulajdonos Bartosz Knop gyermekeként. A dizájn lengyel, ám a gyártás részben ázsiai, hiába lehetetlen komplett gyártókapacitást előhúzni a fiókból, különösen ha megfizethető árú terméket szeretne piacra dobni az ember. Már pedig a Balticus ebben a ligában játszik. A nálunk járt acél zöld ára 2990 lengyel zloty, azaz nagyjából 233.000 magyar forint.

Technikai paraméterek

Ezért a pénzért egy robosztus, bár mégis formás, sportos acél karórát kapunk, ingyenes EU-n belüli házhozszállítással (tehát nincs egyéb költség, áfa, vám, stb.). A dizájn – ahogy írtuk már – vallottan lengyel, mégis tagadhatatlan, hogy jól ismert sikertörténetekből merít.

Érdemes közelebbről is szemügyre venni ezeket az éleket és felületeket, mert bizony megér egy misét. Fotó: @RetekG

Amíg a tokforma leginkább az Audemars Piguet Royal Oak fizimiskáját juttatja eszünkbe, addig a fémcsat, hangulatában inkább Rolex jellegű. Kellőn testes láncszemekből építkezik, középen hangsúlyos, tükörfényűre polírozott részekkel. Bár a látvány ilyenformán nem túl eredeti, a megvalósítás kifejezetten elsőosztályú. A változatosan letört, és gyakran síkot váltó élek és ívek tűélesek. A magasfényű felületek, akár a legtisztább vizű északi tó befagyott tükre, mely tökéletes szálcsiszolással csap át aztán az órát domináló, kevéssé karcérzékeny textúrába.

A sokatmondó számlapon méretes indexek és mutatók, kifejezetten egyedi módon hatnak. Ennek oka, hogy meg sem próbál a nagy előd ihletforrásoknál látott finomkodással operálni. Helyette odacsap az asztalra, ékesen, fényesen.

Épp ráhull a csillagpor. Ahogy a képen is látható, a nálunk járt példány a 47. a százból. BALTICUS STAR DUST. Fotó: @RetekG

A tokátmérő dacára az óra nem hat „diétásnak”, s ez valahogy jól is áll neki. Egyedül talán a fémcsat, ami lehetne karcsúbb. Túl vastag a tokhoz mérten, igaz legfeljebb egy lehelettel szabnánk keskenyebbre, vagy nem is! Sokkal inkább lenne kedvező, ha fokozatosan vékonyodna a tok felől a zár felé. Mellette szól viszont, hogy gyorscserés csapok tartják helyén, s ennek egyből értelmét is láttuk, hiszen a csomagolás része az ajándék bőrszíj is. Ez utóbbi tüske zárral.

Zár

S ha már itt járunk, bár az óra korántsem búvár, mégis 200 méterig vízálló, s a mélybe szánt időmérők sajátjaként ismert hosszabbító toldatot hordoz, amit a záron elhelyezett gombok megnyomásával állíthatunk. A megoldás praktikus, dacára annak, hogy a Star Dustban aligha merülnek majd túl sokan. Ám ekképp szerszám vagy bármiféle macera nélkül hangolhatjuk finomra, csuklónk aktuális méretéhez, vagy épp az űzött elfoglaltságunk tökéletesen idomítva, a fémcsat hosszát.

Sötétben ragyog csak fel igazán az éjszakai ég! BALTICUS STAR DUST, dátummal, zöld számlappal. Fotó: @RetekG

Titok

A tok, a csat, a zár és a csillagos eget idéző hátlap is alapos tervezés eredménye, még akkor is, ha nem kérdés, láttunk már hasonlót. Hiába, nincs új a nap alatt. Ám a Balticus nem a könnyű utat választotta, és nem csak egyszerűen „berendelte”, valamely kínai óraalkatrész tömeggyártó kínálatából a szükséges mennyiségeket. Kétségtelen, hogy a legendás elődök inspirációja nyomán, de igenis fehér papírral kezdődött a tervezés, aminek végül a képeken látható karóra lett az eredménye.

E folyamatban egy bizonyos Mateusz Przystal is részt vett. A név biztosan nem cseng ismeretlenül azoknak, akik szeretik a gyors, piros kocsikat, ugyanis efféle gépjárművek tervezésében jeleskedett korábban (illetve talán még manapság is, ez eléggé titkos…). Annak, akinek nem világos, segíthet a Google kereső, illetve súgunk még egy kicsit; Nem Fiatokat tervezett, még akkor sem, ha származására nézve egyébként ő is „polski”.

BALTICUS STAR DUST, dátummal, zöld számlappal. Fotó: @RetekG
BALTICUS STAR DUST, dátummal, zöld számlappal. Fotó: @RetekG

Mechanika

A zöld aura mögött automata Miyota 9015 szerkezet teszi a dolgát, méghozzá a méréseink szerint az elvártnál sokkal figyelemreméltóbb pontossággal. Bőven tudja azt, amit az azonos ligában játszó más ETA alternatívák. Rövid távon mindenképp.

A japán szerkezetgyártó prémium kategóriás igáslova igaz mindössze 42 órás járástartalékot kínál, ám egy fél éve ez még elég volt a világ legnépszerűbb Rolex búvárjának is. Az első lengyel óramárka esetén se legyünk miatta elégedetlenek. A nélkülözhetetlen három mutató mellé dátumablakot is kapunk (bár a Star Dust elérhető dátum nélküli kivitelben is), illetve extra még a felhúzókar kihúzására megdermedő másodpercmutató, ami a nagyon pontos időbeállítás hasznos eszköze.

BALTICUS STAR DUST, dátummal, zöld számlappal. Fotó: @RetekG
BALTICUS STAR DUST, dátummal, zöld számlappal. Fotó: @RetekG

Epilógus

Ismerünk olyan óramárkát, amelyik hasonló úton jár mint a Balticus, ám akárhogy is nézzük semmivel sem jobb műszaki paraméterekkel, és kevéssé izgalmas számlapi képpel, ráadásul legalább a duplája, ha már nem inkább a fent írt összeg háromszorosán méri a hasonló modelljeit.

Azzal együtt, hogy mi az említett svájcit is kedveljük, lengyel barátunk figyelemre érdemes alternatívát kínál, érkezzen az akár romantikus kék, vagy épp mitikus képeket festő, zöld színű számlapi képpel.

BALTICUS WATCHES