Raymond Weil Freelancer Pilot Flyback-Chronograph

Pilóta órákból meglehetősen telített a piac, a Raymond Weil Freelancer Pilot Flyback-Chronograph azonban némi előnyre szert tud tenni.

A márkát sokszor generikus formatervei miatt a jártasabb óravásárlók figyelmen kívül hagyják, ám ők csak a kisebbség. A többség számára, akik egész életükben egy, kettő, esetleg három karórát vásárolnak, már-már a svájci órák archetípusának tekintik. Évi háromszázezer darab körüli termelésükkel pedig jelentős képviselői a svájci óraiparnak. Árszintjük persze inkább a belépőkategóriába sorolhatóak, ám annak a felső részébe. Röviden szólva jól megy a családi tulajdonban lévő márkának.

Hagyományosan a zene köré szervezték kollekciójukat, így egy repüléshez kapcsolódó modell kilóg a sorból. Nem véletlenül korlátozták 400 darabra a példányszámot. Egyben talán piaci szondázásnak is felfoghatjuk a modellt. Nem elképzelhetetlen, hogy a Freelancer kollekció sportosabb megjelenésű órák alapja legyen. Itt köszön vissza egyébként a viszonylag általános jellegű formaterv előnye. A 42 milliméter átmérőjű rozsdamentes acéltól készült tokot új nyomgombokkal és koronával látták el, adtak neki egy szürke PVD bevonatot, és máris egy új, sportosabb megjelenést kapunk. Bár a 42 mm egy sportos modellnél még ma is teljesen lefogadható, jelenleg az elegánsabb modellek ennél nagyobbak, 43,5 mm.

Apró módosítások

A számlap látszatra nem változott sokat a korábbi modellekhez képest. Továbbra is két részre – periféria és központ – tagolódik, csupán a felület különbözik. A sportosabb stílushoz hűen a periféria szemcsefúvott mintázatot kapott. A Freelancer daraboknál megszokott indexek helyett szerelt számjegyeket láthatunk, amelyeket gazdagon elláttak lumineszcens festékkel. Bár nevében pilóta órának vallja magát, a számlap olívazöld színe, és hozzá kapcsolódó világosbarna bőrszíj inkább outdoor jelleget sugall.

Ami érdekessé teszi az órát, az a szerkezete. Ugyan RW 5530 néven említik, ám a márkának egyelőre nincs saját kronográf szerkezete. Jó eséllyel a La Joux-Perret 8120-as kaliberét láthatjuk a tokban, magyarul egy alaposan átszabott 7750-est. A módosítások oszlopkereket, függőleges kapcsolást és flyback funkciót takarnak.

Raymond Weil Freelancer Pilot Flyback-Chronograph - sokat nem látni a szerkezetből, hiába az üvegbetét
Raymond Weil Freelancer Pilot Flyback-Chronograph – sokat nem látni a szerkezetből, hiába az üvegbetét

Elsősorban ennek tudható be, hogy ez a modell 4325 eurós árával a legdrágább darab kollekcióban, a szomorú dolog pedig az, hogy teljesen megérdemelten.

Raymond Weil