Piaget Polo Black Date

Sok csillogó és összetett karóra mellett, szükség van a napi betevő falatra is. Ez a Piaget Polo Black Date.

Nyilván nem egy egyszerű, hárommutatós modell az, amitől sok órakedvelő szíve kezd el hevesebben verni. Ugyanakkor egy jól teljesítő belépőkollekcióra elengedhetetlenül szükség van ahhoz, hogy a komplikáltabb darabok megszülethessenek. A Piaget-nél a 2016-ban megjelent Polo S modellek hivatottak ezt a funkciót betölteni.

Több szempontból is érdekes volt a szűk hat évvel ezelőtti bemutatkozás. Ez volt ugyanis a márka első, rozsdamentes acélból készült karórája. Addig ugyanis értelemszerűen csak nemesfémekkel dolgoztak – legalábbis forgalomba hozott modellek esetén. Másrészt nem igazán sikerült helyén kezelni az órát, hiszen a bevezetéskor a luxussportórák trendje még sehol sem volt. Nem is volt túl vidám a fogadtatás, és egy évre rá a vezérigazgatónak távoznia is kellett, hogy helyét egy ismert svájci márkánál először vehesse át egy hölgy.

Piaget Polo Black Date - átlagos vastagság, de az átmérő miatt mégis laposnak tűnik
Piaget Polo Black Date – átlagos vastagság, de az átmérő miatt mégis laposnak tűnik

Harmadrészt pedig a Polo S (az S az anyagra – steel, acél – utal) szinte alig hasonlított a nevét adó 1979-es Polóra. Közelebb állt a márka egykori Emperador kollekció egyes darabjaihoz. Az órára pillantva azonban akaratlanul is sokaknak nem az előbbi, hanem sokkal inkább két Patek Philippe modell, a Nautilus, de még inkább az Aquanaut jut eszükbe. Adódik is egyből a kérdés, hogy miért ennyi év után merítettek (feltehetőleg) ihletett a két modellről. Elvégre még az Aquanaut is egy híján két évtizedes volt, a Nautilus pedig majdnem félévszázados. Ne feledjük, a luxussportórák iránti felfutó kereslet még sehol nem volt 2016-ban. Valószínűleg a márka arculatához illő, kifinomultságot sugalló vonalvezetés volt az a tényező, amely miatt a versenytárs két fenti modelljéhez hasonlítható külsőt kapott az óra.

Piaget Polo Black Date - ritkán látni trapéz alakú dátumablakot
Piaget Polo Black Date – ritkán látni trapéz alakú dátumablakot

Kapható

Ellentétben azonban a fenti két modellel, a Piaget karórája még kapható is, pedig megközelítőleg csupán harmad akkora a teljes gyártása (évi 20000 fölötti darab). Keresik is az órát, hiszen aki költeni szeretne, de nem kap, amire vágyik, az alternatívát keres.

A Piaget Polo Black Date pedig jó döntés lehet. A 42 milliméteres tok elsőre talán soknak hangzik, hiszen nem kerek, hanem inkább a párnaformához áll közel. A 9,4 milliméteres magassággal társulva azonban optikailag kifejezetten laposnak tűnik, s mint tudjuk, a lapos órák a márka specialitása.

Piaget Polo Black Date - saját szerkezet, és szerszám nélkül végezhető a szíjcsere is
Piaget Polo Black Date – saját szerkezet, és szerszám nélkül végezhető a szíjcsere is

Saját szerkezetet is kapunk a 1110P kaliber formájában, amely a 800P módosított változata. Gyakorlatilag a féllengésszámot emelték meg harmadával, így a szerkezet a manapság általános elterjednek tekinthető 28800 A/h dolgozik. Az ár természetesen a nagyobb energiaigény, így a járástartalék szinte egyenes arányban 50 órára csökkent. Meg lehet vele barátkozni, főleg, ha a díszítésével vigasztalódunk.

Szintén (viszonylag) barátinak nevezhető az ár. A zsanérzárral ellátott kaucsukszíjas változatért 11400 eurót kérnek, ami gyakorlatilag a fele az Auqanaut kaucsukszíjas modelljének, ami ugye nem kapható.

Piaget