Mido Commander Big Date kékben

Az elmúlt években egyre másra jelentek meg a márkánál a nagy dátumablakos modellek. A Mido Commander Big Date is ebbe a sorozatba illeszkedik.

Illeszkedik? Enyhe understatement ez, hiszen a sort pont egy ilyen modell nyitotta. Az alkalom pedig mi más is lett volna, mint a márka alapításának centenáriuma. Lehet azonban árnyalni a kollekciót, és pontosan ezt teszik a mostani aranyozott, kék számlapos modellel.

A paraméterek természetesen nem változtak. A tok maradt 42 milliméter átmérőjű, és a számlap letisztult megjelenése sem változott. A sugárcsiszolt számlap színe azonban ritkaságszámba megy, az ugyanis kék. Aligha kell mondani, hogy a kék manapság az egyik legkedveltebb szín, így valamennyire furcsa, hogy aktuálisan ezen a változaton kívül csupán egy másik szerepel ezzel a színnel a kollekcióban.

Mido Commander Big Date - maradt a letisztult, de részletgazdag számlap
Mido Commander Big Date – maradt a letisztult, de részletgazdag számlap

Kevés a kék

Ez a jelenség legfeljebb azzal magyarázható, hogy a Commander már 61 éves, és egy kiforrt dizájnt nem feltétlenül érdemes egy középtávon biztosan lecsengő trendhez igazítani. Talán ezért is döntöttek amellett, hogy a tokot aranyozzák. A trendeknél a színkörök ugyanis garantáltan állandóbbak. Bár a kéknek a narancs a komplementer színe, azért a vörösarany sincs olyan messze a narancstól. Arról nem is beszélve, hogy ezt a színösszeállítást (kék számlap, vörösarany tok) már kipróbálták egy limitált példányszámú Baroncelli modellnél.

Mido Commander Big Date - lehet, de nem muszáj kiöltözni hozzá
Mido Commander Big Date – lehet, de nem muszáj kiöltözni hozzá

A szerkezet természetesen most is a 80-as kaliber, azaz a 80 órás járástartalékkal rendelkező Powermatic, amelyet a nagy méretű dátumablak komplikációjával egészítettek ki. Egyelőre úgy tűnik, hogy hűek maradtak három évvel ezelőtti ígéretükhöz, és továbbra is csak a Midonál találjuk ezt a komplikációt. Így se a Swatch-csoport többi belépőmárkájánál (Certina, Tissot, Hamilton) sem pedig más svájci belépőkategóriás gyártónál nincs ilyen (mechanikus szerkezettel szerelt) modell.

Mido Commander Big Date - nagy járástartalék, nagy dátumablak, mindez belépőkategóriában egyelőre csak a Midónál
Mido Commander Big Date – nagy járástartalék, nagy dátumablak, mindez belépőkategóriában egyelőre csak a Midónál

Ennek ellenére az árazás egyáltalán nem vészes. A 990 frankos listaár kifejezetten agresszívnak mondható. Igaz, nem fémcsatot, hanem bőrszíjat kapunk. A látszat ellenére a szíj nem krokodilbőr, csak a borjúbőr kapott ilyen mintázatot. Valószínűleg itt is a költségcsökkentés volt a fő szempont, de azon se lepődnénk meg, ha állatjóléti okokból döntöttek volna e eljárás mellett. Meglepetés viszont, hogy ebbe az árba egy egyszerű pillangózár is belefért.

Mido