EONE BRADLEY MESH SILVER

Az órák világában sok mindent láttunk már, de eredeti ötlet csak igen ritkán. Ezért is örültünk, amikor megtapogathattuk e tesztre kölcsön kapott időmérőt, bár elsőre nem is igazán tudtuk mit látunk, azt pedig különösen, hogy mit érzünk. Az idő nem szokványos érzékelésére helyezi a hangsúlyt az EONE BRADLEY MESH SILVER.

Ragadd meg az időt!

A meglehetősen egyedi külső, ugyancsak szokatlan belső illetve mondanivaló, egészen pontosan funkció körül bontakozik ki. A képeken is látható EONE BRADLEY alapvetően látássérült emberek számára (is) lehetővé teszi a pontos idő bármikori „érzékelését”, méghozzá csuklón viselhető eszköz, in hoc maxime modo karóra formájában.

EONE BRADLEY MESH SILVER. Fotó: @RetekG

A fényképeket nem látva flegmán odavethető persze, hogy nagydolog. Másik 1000 márka is ezt teszt, de gondoljunk kicsit mélyebben bele.

A hagyományos mutatós, tárcsás, esetleg digitális kijelzőn mocorgó „idő” a látás, mint érzék hiányában azonnal elérhetetlenné enyészik. Bizonyára számos eszköz, számítógép, mobiltelefon képes „felolvasni” a pontos időt, de hol van ez ahhoz a szabad önrendelkezéshez mérten, amikor bárki, bármitől és bárki mástól függetlenül, egyszerűen csak a csuklójára pillant, és akármikor tudhatja, hogy mennyi az idő?

Érezni kell!

Pillantásról az EONE karórája esetén is szó eshet, hiszen – ahogy a mellékelt képek is mutatják – az óra „mutatói” szemmel is láthatók, ám valójában itt minden a tapintás körül összpontosul. Az üveg nélküli óratok, az el nem rejtett, „nyitott” számlap és indexei, s végül a nem szokványos helyen és szokatlan formájú, még kevésbé tradicionális „futású” „mutatók”, mind azt szolgálják, hogy kedvünk szerint megérinthessük a pontos időt!

Spiritualitás

A gondolat, hogy nem csak látjuk, illetve a múlását érzékeljük, de fizikailag, az ujjaink begyével meg is érinthetjük a rohanva tovaszálló időt, kétségtelenül spirituális, már-már transzcendens élmény. Miközben – a földhöz közelibb tapasztalásnál maradva – három támpontot kitapintva, vakon „olvashatjuk” a pontos időt.

EONE BRADLEY MESH SILVER. Fotó: @RetekG
EONE BRADLEY MESH SILVER. Fotó: @RetekG

Az ötlet

2015, Hong Kong Watch & Clock órás kiállítás és vásár. Az EONE BRADLEY bemutatkozásának ideje és helye. A névadó Bradley Snyder, haditengerésztiszt, aki 2011-ben elveszítette szeme világát egy afganisztáni bevetés során történt, balszerencsés robbanásban, és aki ennek ellenére, vagy épp ezért kettő aranyérmet nyert a 2012-ben megrendezett londoni paraolimpián, majd hármat 2016-ban Rio de Janeiroban! (Az idei pedig ugye egyelőre elnapolva, sajnos…).

De beszéljünk az óráról végre!

Nem, ez nem egy olcsó kínai kacat!

Az EONE mögött álló vállalkozás az USA-ban került bejegyzésre, az órákat pedig Koreában gyártják.

40 mm átmérővel készülő titán (!) óratok – létezik 36 mm-es, nőiesebb méretben is –, szintén titán számlap és indexek. Acél, csapágygolyó szerű labdák cammognak, egy a számlapon, egy az óratok oldalán vájt „árokban”, s a tesztre kapott kiadáshoz szintén acél fonott szíj érkezett, ami bár kényelmes, kissé feminin hatásúvá tette számunkra az összhatást, persze ízlések és pofonok…

Belül svájci Ronda (márkanév, és nem minősítő jelző) kvarc szerkezet. A gyártó még azt is elárulja, hogy Renata 371 gombelemmel működtethető. Egyetlen gyenge pontnak látszó információ a vízállóság kvázi hiánya. Bár a EONE szerint a kézmosást, vagy az esőben viselést gond nélkül túléli, ami igaz is, illetve nem is lehet kérdés, lévén még a szakadó monszunban sincs igazából víznyomásnak kitéve egy karóra. Ellenben kár – ha már egy olimpiai bajnok úszó nevét viseli az óra –, hogy nem bír ki legalább egy hétköznapi, fürdőkádas pancsolást.

De miként marad a golyó a helyén???

EONE BRADLEY MESH SILVER. Fotó: @RetekG

Tettük fel a kérdést mi magunk is, már a csomagot kibontva. A válasz mi sem egyszerűbb. Egyrészt mágnesek fixálják, másrészt mindkét gömböcske nagyobb, mint a neki jutott alagúton tátongó vájat. Így fizikailag egyszerűen nem tudnak kiperegni.

Delej

A mágneses erő egyébként nem csak helyükön tartja az óra és perc „golyókat”, de a mozgatásukért is felel. A tokon belül ugyanis épp ott indukálódik mágneses vonzás a gömbök, illetve a belső elektronika között, ahol az, az adott pillanatban szükséges.

A számlapot szemből nézve látható, fényes „labda” a perceket, míg a tok oldalán osonó pici „glóbusz” az órákat testesíti meg. A számlapi oszlopszerű indexek ilyen formán az egész órákat, illetve a perceket is jelölik. Ezeket 5 percekre felosztva. A 12 óra, illetve a 60 perc helyén pedig egy markáns méretű háromszög érinthető.

EONE BRADLEY MESH SILVER. Fotó: @RetekG
EONE BRADLEY MESH SILVER. Fotó: @RetekG

Az órát, az osztásokat és a gömböket megtapintva tehát az ujjunk hegyével érezhetjük a szemben elhelyezett, percgolyót, hozzá képest végig simíthatjuk a 12 indexet, hogy megállapítsuk – vakon –, merre is tartózkodik aktuálisan a perc „mutató”. Majd ugyanezt kell tennünk a tok oldalán fellelhető gömb esetén, megtudva így a pontos idő szerinti épp esedékes órát is, 1 és 12 óra között.

Bonyolultan hangzik – talán –, bár a gyakorlatban egyáltalán nem az. Persze ahhoz már érzékeny, rutinos kézre, illetve érzékelésre lesz szükség, hogy egyből dekódolni tudja agyunk, mit is tapogat a kezünk. S ha fogdosás – illetve úgy egyébként viselés – közben el is mozdulnának a kis golyóbisok a helyükről, akkor sincs vészhelyzet, hiszen egészen kicsit megrázva az órát, azok egyből visszatapadnak oda, ahol az idő folyásának megfelelően éppen kell lenniük.

EONE BRADLEY MESH SILVER. Fotó: @RetekG

Opciók

Az óra az itt látott példány mellett több variációbanfekete, szürke, arany, kék, kerámiabetétes, sőt különféle limitált kiadásokban is – elérhető, az árcédulán a felirat ehhez igazodva váltakozik.

A tesztelt modell online bolti ára 295 €, azaz 105.000 forint, s a jó hír, hogy – ázsiai gyökerei dacára – van hivatalos európai kiskereskedő, ezért e tételt már se áfa, se vám, de még szállítási költség sem terheli.

EONE