Tissot Heritage Porto

A márkának nem egy tipikus, de azért korántsem szokatlan arcát láthatjuk a Tissot Heritage Porto modellen.

Ami azt illeti, a múltidézés jóval a retró trend megjelenése előtt is jelen volt már a Tissot-nál. Sőt, azon kevés márkák közé tartozik, amely mind a mai napig zsebórákat is gyárt. Ennek ellenére az Heritage kollekció nem tartozik a legismertebbek közé. Pedig igenis érdemes ott is néha-néha körülnézni.

A Tissot a Swatch-korszak előtt ugyanis magasabb szegmensben versenyzett, és múltjában ugyancsak érdekes darabokat találni. Az ismertetett modell formaterve a látszat ellenére nem olyan idős, mint amilyennek kinéz. Konkrétan ebből az évezredből származik, 2001-ből. Persze nem a semmiből tervezték. Ihletként egyebek mellett a Banana szolgált.

Különlegessége az órának a meglehetősen nagyvonalúan rajzolt vonalak. A hordó alakú tok hossza 42,45 milliméter, szélessége pedig 31,1 milliméter. Ez egy meglehetősen nagy méretű tokot eredményez, elvégre nem kerek a formája. Nyilván a megidézett korszakban sem volt jellemző a karórákra ez a méret (igaz, gyakorlatilag akkor még nem léteztek), és ma is már talán nagynak számít. Egy szóval feltűnő darab csuklón viselve. A forrasztott füleket imitáló szíjcsatlakozás azonban képes a tokkal való csatlakozásnál elfordulni, így szinte egyből a csuklónk ívéhez tud illeszkedni a szíj. Nincs túlnyúlás, ami a fülek hagyományos kialakításánál már gond lenne.

Tissot Heritage Porto - kvarc szerkezettel, akár hölgyeknek is
Tissot Heritage Porto – kvarc szerkezettel, akár hölgyeknek is

Melyik korszak is?

Bárhogy is nézzük, a számlap megjelenése bizony jóval közelebb áll a szecesszióhoz, mint az azt követő art decóhoz. A szecesszió korában pedig a karórák még sehol sem voltak, legfeljebb nagy ritkán a hölgyek csuklóján tűnt fel egy-egy. Mégis viszonylag egységes tűnik a számlap megjelenése. Arra is ügyeltek, hogy a számlapra egy régi Tissot-logó kerüljön, ahogy az egyébként az Heritage kollekcióban szokás.

Tissot Heritage Porto - nem árulja el, hogy kvarc
Tissot Heritage Porto – nem árulja el, hogy kvarc

Az óra kézi felhúzású, illetve kvarc szabályozású szerkezettel is készül, ám az utóbbi esetben is megtartották az eredeti méreteket a kvarcnál. Lemondtak azonban a kismásodpercről, így az óra nem „áruja el” magát. A kézi húzású szerkezet pedig mi más is lenne, mint az ETA 7001, leánykori nevén a Peseux 7001-es kalibere. A lassan félévszázados szerkezet nem véletlenül ilyen népszerű. Rendkívül egyszerű felépítésű, megbízható és könnyen szabályozható, lapos és kicsi, de mégis 42 órás járástartalékkal rendelkezik.

Tissot Heritage Porto - bevált Peseux szerkezettel
Tissot Heritage Porto – bevált Peseux szerkezettel

Meg is kérik az árát. Majdnem kétszeres a különbség a mechanikus és a kvarc között. Előbbi listaára 1020 euró, utóbbi pedig 480 és 550 euró között mozog. A 70 eurónyi többletet a tok aranyozásáért kérik.

Tissot