Maurice Lacroix AIKON Master Grand Date Technicolour

Ugyan tökéletesen követi a trendet, a Maurice Lacroix AIKON Master Grand Date Technicolour mégsem igazán új.

Természetesen nem pusztán azért, mert két évvel ezelőtt már piacra dobták a „mezei” Grande Date modellt. Egy formatervezés szempontjából jól átgondolt, műszakilag sem utolsó darabot alkottak, amely a márka saját koordináta-rendszerén belül valóban kiérdemelten viselte a „Master” nevet.

Náluk ugyanis a csúcsmodelleket tartalmazó kollekciót Masterpiece-nek, remekműnek nevezik. Ide a Grand Date ugyan nem tartozik, hiszen „csupán” egy nagyméretű dátumkijelzéssel tud szolgálni. Egyértelmű azonban az is, hogy több mint az alapkollekció darabjai. Köszönheti ezt elsősorban saját szerkezetének, és persze viszonylag egyedi elrendezésű számlapjának.

Bár alapvetően jól hangzik a recept, láthatóan mégsem lehetett túl sikeres, hiszen a bevezetés kori árát már 1000 frankkal csökkentették. Persze az is közrejátszhatott, hogy megjelent a teljesen fekete változat is, amelynek ára így már átléphette volna az öt számjegyű frank összeget. Ehhez pedig vélhetően nem elég erős még a márka ismertsége.

Az áprilisban bemutatott négy változat elsősorban színvilágukkal hoz újat. Ebben a tekintetben tökéletesen beleillenek az aktuális trendbe, hiszen a genfi vásáron (Watches & Wonders) is egészen látványos volt a színes karórák térnyerése. Ugyanakkor mégis kicsit idejétmúltnak is tekinthetjük, hiszen ezek a neonszínek még a 2010-es évek második felében voltak kedveltek a nagy nevek között (pl. Audemars Piguet és Hublot).

Másik kevésbé előnyös következmény a számlap egyensúlyának megváltozása. Míg az eredeti modellen könnyen felismerhető a 2-8 (tényleges számlap – billegő) és 4-10 (kismásodperc – nagy dátumablak) óra között húzódó tengely, addig itt ez teljes elveszik. Helyette fekete háttérén virít az órák és percek segédszámlapja.

Talán nem véletlen, hogy óvatosságból mind a négy változatból csak 50 darab készül. A tok is viszonylag nagy, 45 milliméter az átmérője, illetve a 8790 frankos ár is majdnem olyan magas, mint az eredeti modell bevezetéskori ára.

Maurice Lacroix