Delbana Recordmaster Mechanical

Bár jócskán vannak modern darabjai is, ahogy azt a Delbana Recordmaster Mechanical is mutatja, a márka szeret a múltba révedni.

A márka ugyanazon családi vállalkozásé, amely a Delmát is gyártja. Annak érdekében, hogy a két márka ne egymással versenyezzen, a Delbana rendelődött alá. Ez azonban nem jelenti azt, hogy időről-időre ne láthassunk tőlük is figyelemre méltó darabokat.

Hasonló

Stílusát tekintve a mostani újdonságuk sok elemében hasonlít a 2021-ben bemutatott Rotonda-modellekhez. A tok jóformán azonos, ahogy a számjegyek, és az indexeket formáló „nyílhegyek” is, sőt még a számlap központi részének mintázata is megegyezik. Ennek ellenére mégis elmondható, hogy van létjogosultsága a Recordmasternek is.

Sárgaarany a bevonat, üdv a 80-as években

Ahogy a névből is adódik, nem az, hogy kézi felhúzású. Természetesen nincs semmi baj a Sellita SW-210-1-es kaliberével. A jól ismert 2824-es klónjának, az SW-200-asnak rotortól (és járulékos elemektől) megfosztott változata ismert, minden előnyével és hátrányával együtt. Előbbi a könnyű szervizelhetőség, utóbbi pedig az alacsony járástartalék lenne, de mivel kézi húzású, így eleve nem árt, ha napi rutinná válik a minden reggel történő „koronatekergetés”.

Jó, hogy nincs

Jelen esetben azonban nem is az a fontos, hogy mit tud, hanem hogy mit nem tud a szerkezet. Dátumot például nem tud kijelzi. Látszólag ellentmondásos ez, de valójában előnyös. A dátumablak örök vita forrása, a márkák sem akarnak dönteni, ha lehetőségük nyílik rá inkább készítenek egy dátum, illetve dátum nélküli kivitelt. Ugyanakkor pont a belépőkategóriában legtöbbször szerkezetet nem cserélnek, így az továbbra is dátumos, lehet is állítani a korona első állásában, csak nem látjuk a tárcsát. Hiába versenyez ebben a kategóriában a Delbana is, ők vették a fáradságot és „valódi” dátum nélküli modellel jelentkeztek.

Kezdésnek nem rossz a hat változat

Teszik mindezt változattól függően 875, 900, illetve 975 euróért. Kritizálni persze lehet azért, így például a tok magasságát. Míg a 40 milliméteres átmérővel aligha lehet bárkinek baja, a 10,8 milliméteres magasság soknak tűnik, főleg, hogy a szerkezet nem éri el a 3,5 millimétert. Persze tartsuk szem előtt, hogy új tokot egy modellváltozat számára aligha fognak gyártani, főleg nem belépőszinten. Egyébként pedig a 10,8 mm is gond nélkül csúszkál még az ingujj alatt.

Delbana