Defakto Kinetik Duro

Ha valamibe nem lehet belekötni a Defakto Kinetik Duro során, az kétségkívül a leolvashatóság.

Egy tipikus mikromárkának is gondolhatnánk a német Defaktót, és nagyon sok szempontból az is. Van azonban egy igen lényeges különbség. A márka mögött ugyanis a fekete-erdőbeli óragyártás legjelentősebb tokgyártója, az Ickler áll. Ezzel ők bátran kijelenthetik, hogy gyakorlatilag saját készítésű tokkal rendelkeznek, de nem csak ezt. A belépőkategóriában ugyanis sokszor nem Európában, főleg nem a magas munkabérű országokban készült tokokkal dolgoznak.

Jelen esetben egy 39 milliméter átmérőjű, rozsdamentes acélból készült tokkal van dolgunk, amely azonban viszonylag magas. A 9,8 milliméteres vastagság két tényezővel magyarázható. Egyrészt az irány stílusú időmérőknél szokatlanul magas, 20 baros (200 m) nyomásállósággal, másrészt pedig a szerkezettel.

A tokban a viszonylag magas, de évtizedek óta megbízhatóan teljesítő 2824-es dolgozik, azaz semmi különös. Az azonban már annak tekinthető, hogy a kalibert az ETA szállítja, amin bizony egy évtizeddel ezelőtt csak értetlenül bámulnánk.

Ami azonban közel sem olyan általános, mint az óra szerkezete, az a leolvashatóság. Sikerült egy teljesen sallangmentes, a lehető legmagasabb kontrasztú számlapot alkotni, amire még a márka neve sem került fel. Nincsenek számok és dátumablak sem, jóformán egy időmérőeszközt alkottak, amelyen azonban látszik a formatervezési igényesség, azaz pusztán műszernek sem lehet nevezni. A funkcionalitásra a pontot az áttört hasábmutatók teszik fel. A mutatók és az indexek összjátékának köszönhetően valóban egy pillantás alatt leolvasható a pontos idő, a lumineszcens festéknek köszönhetően pedig akár még sötétben.

Az ilyesfajta, gyakorlatias szemléletmód egyébként kezd a fekete-erdőbeli óragyártás védjegyévé válni, ami persze részben történelmileg is megalapozott. Jó útnak tűnik ez a német óraipar fellegvárának számító, Glashüttétől való elkülönülés érdekében. Ahogy egyébként az árazás is. A modellt 1189 euró lehet megvenni, míg a 10 baros kivitel 945 euróért kapható.

Defakto