Laco München

A repülős óráiról ismert német márka szinte a végtelenségig tudja variálni a Flieger témát. A Laco München a legújabb példa erre.

Aki nem tudná, a Laco volt egyike az 4+1 márkának, amely a második világháború előtt és alatt repülős órákat gyártott a Luftwaffe számára. Egyben ők azok, akik úgy igyekeznek módosítgatni az eredeti formatervet, hogy a lehető legkisebb mértékben térjen csak el, de mégis más legyen.

Laco München - 80 év alatt sem öregedett
Laco München – 80 év alatt sem öregedett

Krono is, meg nem is

Azt, hogy a München esetében is szempont volt ez, aligha lehet kétséges. Az „A” típusú repülős óra dizájnját akarták mindenféleképpen érvényhez juttatni, annak ellenére, hogy ténylegesen egy kronográffal van dolgunk. Ezt meglehetősen ellentmondásosan oldották meg, hiszen az összes segédszámlap, de még a dátumtárcsa is szürke skálázást, illetve feliratokat kapott. Mivel ezek háttere mind fekete, ezért a kontraszt meglehetősen szegényes, ami nem segíti a leolvasást.

Laco München - egyenes fülek miatt a csuklón a tokot nagyobbnak érezzük
Laco München – egyenes fülek miatt a csuklón a tokot nagyobbnak érezzük

Persze az is igaz, hogy a kronográfot legtöbbször egy percen belüli mérésekre használják. A kronográf másodpercmutatóját pedig a központban találjuk, és fehérben virít. Ideje legnagyobb részét azonban nyilván 12 óránál, egyenesen állva tölti majd, hiszen ha folyamatosan járatnák, akkor a járástartaléknak hamar búcsút mondhatunk.

Laco München - világít rendesen
Laco München – világít rendesen

7750

Ami egyébként így sem igazán combos. Persze csodát ne várjunk, elvégre a beépített szerkezet a jó öreg 7750-es, méghozzá nem klón, hanem az ETA-tól. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy egy lassan félévszázados kaliberről beszélünk. Előnye persze, hogy egyrészt bizonyított, másrészt pedig szervizelése könnyen megoldható.

Ennek megfelelően a segédszámlapokat is az ismert, 6-9-12 óra elrendezésben találjuk a számlapon. A nap és a dátum kijelzésével, illetve a márka nevével azt is sikerült elérni, hogy számlap ne „dőljön” balra, azaz viszonylag kiegyensúlyozott legyen. Sokat segít ezen a 42,3 milliméteres átmérő, és az így nagyobb számlap is. Ezzel ugyanis nem törik meg sehol a percskála, sőt a „3” számjegynek is bőven van még helye.

Laco München - szigorúan bőrdzsekivel :)
Laco München – szigorúan bőrdzsekivel 🙂

Az óra egyike a márka sok, különböző városokról elnevezett, limitált példányszámú kronográfja közül, ugyanakkor formatervezési szempontból (szürke segédszámlapok) egyben a legmerészebb is. Ennek fényében akár többet is kérhettek volna az 1990 eurós áránál, ami átlagosnak tekinthető ezeknél a limitált, automata kronográffal szerelt modelleknél. Ha minden igaz, jövő héttől már kapható is lesz.

Laco