Louis Erard Excellence Émail Grand Feu

Bevált receptet lehet másként is értelmezni, ahogy azt a Louis Erard Excellence Émail Grand Feu is nagyszerűen példázza.

Miről is van szó? Nem másról, amit minden márka igyekszik megtenni: feljebb vinni az árakat. Akár tetszik, akár nem, úgy tűnik ezzel a jelenséggel hosszútávon kell számolnunk. A legrosszabb, hogy erről ráadásul részben mi, óravásárlók tehetünk. Pont a belépőszegmensben esik látványosan a svájci órák iránti kereslet, míg a drágábbak továbbra is jó egészségnek örvendenek.

Így tehát ez a független, családi tulajdonban lévő márka is kénytelen magasabb árcédulát aggatni termékeire, de természetesen adnak is valamit érte. Jelen esetben tűzzománc számlapot. Nyilván nem ő készítik, hiszen a kívánt minőségben és mennyiségben ilyen számlapot készíteni olyan árat követelne, amit kizárt, hogy a piacon érvényesíteni tudnának. Szerencsére azonban a svájci óraipar horizontális felépítésű, azaz számos szakosodott beszállító áll a márkák rendelkezésére.

99+

Ami a zománcszámlapokat illeti, úgy a svájci “nagy ágyú” a Donzé Cadrans, ők készítették el 99 darab számlapot. Mint tudjuk, valójában jóval többet, hiszen rendkívül magas selejt aránnyal dolgoznak, amely bonyolultabb számlapok esetében (pl. rekeszzománc) akár 75 százalék is lehet. Nyilván nem trehányak, hanem a zománcozás természetéből fakad. A név veteránoknak ismerősen csenghet. Sok másik, jóval magasabbra pozicionált márkának is ők készítik a számlapokat, így pl. az Ulysse Nardinnek is, amely néhány éve fel is vásárolta a vállalkozást.

A számlap megjelenése összességében kettős természetű. Elemeiben klasszikus, ahogy azt egy tűzzománc modelltől el is várjuk. Ilyen elem a római számok használata, illetve a kékített mutatók. Ha azonban az összképet nézzük, inkább modern benyomást kelt. Ezért elsősorban a zománc törtfehér árnyalata, illetve az indexek és számok kék színe felel. Hagyományosan ugyanis előbbinek hófehérnek, utóbbiaknak pedig feketének kellene lenniük.

Louis Erard Excellence Émail Grand Feu - törtfehér és kék modernné teszi
Louis Erard Excellence Émail Grand Feu – törtfehér és kék modernné teszi

Európai csuklóra

A tok méretei is inkább modernnek nevezhetőek. Ilyen a 42 milliméteres átmérő, amihez 12,25 milliméteres magasság tartozik. Utóbbit részben indokolja a számlap, hiszen a zománcozottak az átlagosnál vastagabbak. Az átmérő azonban egyértelműen modernebbnek számít, elvégre egy hárommutatós karóráról beszélünk, amely az aktuális trendek szerint akár 38-39 milliméteres is lehetne.

Louis Erard Excellence Émail Grand Feu - kibírtuk volna üvegbetét nélkül is
Louis Erard Excellence Émail Grand Feu – kibírtuk volna üvegbetét nélkül is

Ez azonban aligha fogja hátráltatni a mindössze 99 darab értékesítését, ahogy valószínűleg a szerkezet sem lesz negatívum. Az ugyanis a Sellita SW261-1 kalibere, avagy a jól ismert SW200-1 kismásodperces változata. Van bőven nagyobb értékét képviselő, harmadik féltől érkező szerkezet a piacon, de így aligha maradhatott volna az ár kicsivel 4000 frank alatt. Soknak hangzik, és valóban jócskán meghaladja a márkától megszokott árszintet. Ugyanakkor egyrészt nem sokkal drágább a tavaly év végi, szintén limitált regulátor-modelljüknél, ha pedig összevetjük más svájci márkák zománcszámlapos modelljeivel, egyenesen baráti.

Louis Erard Excellence Émail Grand Feu
Louis Erard Excellence Émail Grand Feu

Louis Erard