Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Tourbillon Moon

Klasszikus komplikációk egyesülnek a Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Tourbillon Moon karórában, ennél azonban sokkal többet nem kapunk.

Persze a jelenlegi helyzetben érthető is az óvatosság, de a svájci óravilág kiemelkedő képviselője nem most kezdte a bizonytalankodást. Sajnos több éve tart már náluk ez, és jellemzően csak egykori modellek feltámasztására futotta.

Szerencsére azért a mesterséget még nem felejtették el, elvégre mégiscsak egy olyan házról beszélünk, amely fennállása óta 1200-nál is több kalibert készített. Így ezt a naptáras, holdfázisos tourbillont akár ujjgyakorlatnak is felfoghatjuk. Ennek (illetve a modulos kalibernek) tudható be, hogy a holdfázist továbbra is egy süllyesztett nyomógombbal tudjuk igazítani. Szép, régi szokás az, de nem igazán praktikus.

Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Tourbillon Moon - modulos felépítésnek köszönhetjük a süllyesztett nyomógombot
Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Tourbillon Moon – modulos felépítésnek köszönhetjük a süllyesztett nyomógombot

Már csak azért sem, mert a holdfázis esetében a lehető legegyszerűbb megoldást választották és 59 fogú fogaskerékkel hajtják a kijelzést. Ennek következménye, hogy folyamatos működést feltételezve bő két év alatt jön össze egy nap eltérés. A márka persze tud ennél pontosabbat is, de azt általában az öröknaptáras vagy még komplikáltabb modelleknek tartogatja.

Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Tourbillon Moon - dátumot mutató jelzi
Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Tourbillon Moon – dátumot mutató jelzi

Egyszerű, de sokoldalú

Persze a bő két év alatt nagy eséllyel azért megáll majd a 978-as kaliberből átalakított 983-as szerkezet. Elvégre a 45 órányi járástartalék nem túl sok. Szerencsére automata felhúzású, így egy óraforgató megnyugtató megoldást kínál. Ha mégis megállna, akkor jöhet a fogpiszkálóval való állítgatás, mert a mellékelt faeszközt valószínűleg egyhamar elveszíti a delikvens.

983-as kaliber rotorja hagyományos vörösaranyból
983-as kaliber rotorja hagyományos vörösaranyból

Apró újításoknak azért lehet örülni is. A holdfázis kijelzése például egyszerre mutatja meg a hold járását az északi féltekén (szokásos módon, a segédszámlap felső felén), a déli féltekén (skála a segédszámlap bal oldalán), illetve hogy a Hold telő-fogyó ciklusa hányadik napjánál jár.

Új arany

A 41,5 mm átmérőjű tokhoz 12,1 mm vastagság jár, ami azért elég messzi esik attól, amit “Ultra Thin”, avagy extra lapos alatt elképzelünk. De legalább lehet ujjongani a tok aranyötvözetének. A szerényen csak “Le Grand Rose Gold” néven emlegetett ötvözet idei újítás és elvileg fényesebb, illetve a fényét hosszabb ideig is tartja, mint a hagyományos vörösarany. Ez utóbbi értelemszerűen majd csak jó néhány év múlva derül ki. A névben a “Le Grand” a márka óraipari berkekben használt „eposzi jelzőjére”, a “La Grande Maison” titulusra utal.

Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Tourbillon Moon - kérdés, hogy az arany meddig őrzi fényét
Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Tourbillon Moon – kérdés, hogy az arany meddig őrzi fényét

Manapság, ennyi évnyi útkeresés után azért már nem cseng olyan fényesen. A 85.000 eurós vételár azonban még igen.

Jaeger-LeCoultre