Longines Legend Diver

Bár a bronzból készült órák már nem annyira népszerűek, a Longines Legend Diver karórát ez egyelőre nem kell, hogy érdekelje.

Egyrészt erről a márka tudatos arculatépítése tehet, más részt pedig az, hogy kifejezetten ritkán látni bronzot tőlük. Aki kicsit is ismeri a márkát, annak nem okoz meglepetést, hogy előszeretettel foglalkoznak múltjukkal. A Legend Diver például nem a retró trend szülöttje, annak jóval felfutása előtt, még 2007-ben mutatkozott be. Ha a Longines éppenséggel nem állandóan a múltjában kutakodna, akkor a 13 évvel ezelőtti Legend Divert akár a trend elindítójának is tekinthetnénk.

Longines Legend Diver - 13 év után immárbronzból is
Longines Legend Diver – 13 év után immárbronzból is

Egyik

Alapvetően két lényeges különbséget fedezhetünk fel a modell korábbi változataihoz képest Az egyik elsőre is elég nyilvánvaló: a tok anyaga. A bronz nyilván adja magát a vizes témához, és sokan a kialakuló egyedi patina szépségét is szeretik benne. Ugyanakkor az Officine Panerai által a 2010-es évek legelején a népszerűség útjára terelt anyaggal immár elég tapasztalat gyűlt össze. A végeredmény kijózanító. Vannak nagyon patinás (magyarul rozsdás) tokok és, olyanok, amelyek viszonylag jól átvészelték az éveket. Valamennyire nyilván számít a tok gyártójának felkészültsége is, de alapvetően mégis az óra viselőjének izzadékonysága , illetve a vízben töltött idő határozza meg, mennyire is fog patinásodni.

Longines Legend Diver - hátlap titánból, hogy ne legyen zöld a csuklónk
Longines Legend Diver – hátlap titánból, hogy ne legyen zöld a csuklónk

Másik

A másik a számlap. Nyilván sokaknak feltűnt, hogy nincs dátumablak. Ennek eredménye a tökéletesen kiegyensúlyozott számlapkép, amit még a feliratok sem billentenek ki, mivel itt is sikerült mértéket tartani. Szintén új a számlap színátmenetes mintája. A központból induló sötétzöld a számlap széle felé haladva fakul feketévé. A H. Moser & Cie által ismét népszerűvé tett formatervezési fogás szinte minden karórának jól áll, itt pedig színben a kialakuló patina színéhez igyekeztek igazítani.

Longines Legend Diver - színátmenetes számlap
Longines Legend Diver – színátmenetes számlap

A karóra szerkezete természetesen nem saját, hiszen azt az ETA gyártja a márka részére. A bevett szokásnak megfelelően a L888.5-ös kaliber (avagy ETA A31.L11, azaz feljavított ETA 2892-A2) csak a Logines számára elérhető. A járástartalékot majd felével sikerült növelni, így 64 órát fut, és szilícium hajszálrugót is kapott.

Longines Legend Diver - alapból jár a bőr- és a NATO-szíj
Longines Legend Diver – alapból jár a bőr- és a NATO-szíj

Szíjak

Hogy az óra különböző karaktere érvényesülni tudjon, két szíjat is kapunk hozzá. A NATO nyilván a sportos, laza jellemvonásokat erősíti, míg a bőr az elegáns irányba mozdítja el az órát. Ugyanakkor ennek ellenére is kifejezetten sportos marad az óra, ami méretével magyarázható. Igen, az átmérő csupán 42 milliméter, azaz elvileg nem kellene gondnak lennie a mandzsettánál. A fülek azonban rendkívül hosszúak, és ráadásul egyenesek, azaz nem a csukló felé hajlanak. Az óra tehát a csuklón viselve jóval nagyobbnak érezzük.

Longines Legend Diver - 42 mm, de a hosszú, egyenes fülek miatt nagyobbnak érződik
Longines Legend Diver – 42 mm, de a hosszú, egyenes fülek miatt nagyobbnak érződik

Hogy a rozsdamentes acél változathoz képest majdnem 40 százalékkal magasabb árat, azaz 2800 frankot érdemes-e kiadni bronzért, arra mindenkinek van ideje januárig gondolkodni. Akkor kerül forgalomba az óra.

Longines