ZELOS Skyraider 2

A távol-keleti óragyártás egyes szereplőit bizony egyre inkább komolyan kell vennünk. Jó példa e felvetésre a szingapúri ZELOS WATCHES, amely jó pár újdonsággal jelentkezik, lényegében órákon belül. Következzék a hamarosan “rajtoló” ZELOS Skyraider 2 kollekció!

ZELOS

A márkanév, melyet egy bizonyos Elshan Tang alapított, 2014-ben, a már említett, ázsiai Szingapúrban, s amely a maga valóságában csaknem olyan sikeres “kis oroszlán”, mint a neki otthont adó “ország”. Az idézőjel nem lekicsinylés, sokkal inkább szól ínyenc különlegességének, hiszen egyike a ritkaság számba menő, ma létező városállamoknak.

Az egykori brit korona gyarmata, ma mesés gazdagságáról híres, igazi legendás hely, ahol minden a sikerről, a pénzről, a csillogásról, illetve a különböző kultúrák, vallások, emberek és persze a nemzetközi tőke összeolvadásáról és sikeres együttműködéséről szól.

Még ha természetesen a 2020. év kihívásai, illetve a már 2019-ben mutatkozó globális gazdasági lendületvesztés a szingapúri GDP-n is otthagyta romló foga lenyomatát…

SKYRAIDER 2 TI BLUE METEORITE. Forrás: ZELOS WATCHES

A városállam, illetve a ZELOS márka párhuzamba állítása természetesen jócskán csúsztatás, hiszen sem efféle kiemelkedő csúcsteljesítményt, sem mindent és mindenkit földbedöngölő, gazdasági sikereket nem tud felmutatni. Még csak annyira nagyon különlegesnek sem mondható, hiszen egyike az utóbbi évtizedben gombamód szaporodó kicsi márkáknak, melyeket ún. microbrand-eknek is nevezhetünk (nem túl magyaros, ám nemzetközileg közismert kifejezéssel illetve azokat).

Az viszont tény, hogy az egykor a Kickstarter – közösségi finanszírozást elősegítő weboldal segítségével útjára indított “próba – szerencse” meglehetősen eredményes 6 évre tekinthet vissza, illetve kedvelt és közismert is a már említett mikró-márkák világában.

SKYRAIDER 2 TI SKELETON. Forrás: ZELOS WATCHES
SKYRAIDER 2 TI CARBON. Forrás: ZELOS WATCHES

Skyraider 2

A múltat magunk mögött hagyva, a lap alján található hivatkozásra kattintva egyből oda is ugorhatunk a hamarosan előrendelhető újdonságok flottájához, bár az oldal – e sorok írásakor – még épp visszafele számol.

Hátralévő idő 20 óra 20 perc 22 másodperc.

A mókás akció-krimi jelenleg 5 új modell variáns berepülését előlegezi meg, méghozzá szó szerint, hiszen – a márkától egyébkét szokatlan módon – búvár, illetve vizes sportórák helyett most pilótaóra “klónok” tűntek fel a horizonton.

SKYRAIDER 2 TI SKELETON. Forrás: ZELOS WATCHES
SKYRAIDER 2 TI BLUE METEORITE a sötétben. Forrás: ZELOS WATCHES

Klónok

Értelemszerűen azok, hiszen a legtöbb efféle óragyártó valamilyen “nagy nevű” márka, korábban rendkívül sikeres szériájából merít ihletet, és akkor még finoman fogalmaztunk, bár a ZELOS egyébként pont az egyedibb formavilágot felvonultatók egyike.

Az újdonsült pilótaórák természetesen szintén hordozzák azokat a jegyeket, amitől ma egy pilótaóra “klasszikus értelemben” az, ami. Eközben pedig a tokforma idomai, a felhúzókorona vagy épp a mutatók stílusa, s különösen a fémcsat okán valahogy mégis frissen hat a teljes kollekció.

Nem is szólva a számlapok bőségéről, hiszen alapvetően e téren különböznek az “ötök“.

SKYRAIDER 2 TI FROST éji képe maga a fény! Forrás: ZELOS WATCHES

Közös nevező

Valamennyi verzió 42 milliméteres átmérővel esztergált, titán óratokban érkezik (3-4 héten belül), viszonylag egyedinek mondható titán fémcsaton.

A csat egyedisége egyébként elsőre talán nem egyértelmű, de lényegében a titántok füleihez megnyúlt utolsó, a tokhoz illeszkedő végszemek kialakításában keresendő, ami így teremt egyfajta vadászrepülőgépes, áramvonalas hatású látványvilágot.

A titán fémcsat további láncszemei ezen túl leginkább a Bulgari által mostanában az Octo Finissimo modellek esetében használt formavilágot idézi, némileg darabosabban kivitelezve.

Szintén közös pont a tok magassága, ami 10,4 milliméter, azaz meglehetősen kecses, lapos időmérőkkel száll ringbe a ZELOS a pilótaórák piacán.

SKYRAIDER 2 TI SKELETON. Forrás: ZELOS WATCHES
SKYRAIDER 2 TI SKELETON. Forrás: ZELOS WATCHES

Szerkezet

Egyezik a működést biztosító mechanika is, ami mind az 5 opció esetében ETA/UNITAS 6498-1 kézzel húzható svájci fogaskerék szív, a maga 53 óra járástartalékával és alacsony féllengés számával.

Tudjuk, hogy nem új, tudjuk, hogy nem a legkiválóbb, tudjuk, hogy rengetegen felhasználták már, s tudjuk, hogy megbízható, tudjuk, hogy könnyen s viszonylag olcsón szervizelhető, és tudjuk, hogy a megfizethető, svájci kézi húzású, mechanikus szerkezetek alapvetése is egyben.

Ötök

SKYRAIDER 2 TI SKELETON. Forrás: ZELOS WATCHES
SKYRAIDER 2 TI TEAL. Forrás: ZELOS WATCHES

A lényegre, azaz a modell variációk közötti különbségre térve, az bizony a számlap (illetve annak hiánya) témakörben várat magára.

Csontváz

Az első és legkülönlegesebb (egyben legdrágább) opció a SKYRAIDER 2 TI SKELETON, nevében is csontvázasított kialakításáról árulkodik. A fent nevesített ETA/UNITAS szerkezet rendkívül kedvelt megoldása ez egyre terjedőben lévő stílusirányzatnak, s több, kisebb – nagyobb gyártó is élt már e témában vele.

A csontvázas stílus kedvelőinek bizonyára elnyeri majd tetszését a ZELOS által is szépen kialakított megjelenés, mind az óra “számlapja”, mind a hátsó fertálya felől. A csapágylemez, illetve a hidak PVD felületkezeléssel nyerték el sötét színüket. A még  megmaradt számlapi indexek, illetve az óra és percmutatók, de még az átlátszó zafírhátlapi üvegre ültetett feliratok is lumineszcens festékkel ragyognak fel a sötétben, mely utóbbi jelenség meglehetősen egyedi momentuma a ZELOS ötlettárházának.

A csontvázas modell ára 1.499 amerikai dollár (450.000 HUF), ami a weboldal fenyegetőzése szerint hamarosan – a visszaszámlálás lejártát követően – bizony még emelkedni is fog.

Olcsóbban

Juthatunk hozzá viszont a további 4 kiadáshoz, melyek között kék, színátmenetes számlappal érkezik a SKYRAIDER 2 TI TEAL (899 USD), a szénszálas kompozit anyagból “sütött” számlappal operáló SKYRAIDER 2 TI CARBON (999 USD), a szintén 999 dollárba kerülő, valódi meteorit anyagából kimetszett, szintén kékre hangolt számlapú SKYRAIDER 2 TI BLUE METEORITE, és a fehérre “fagyott” számlappal szerelt SKYRAIDER 2 TI FROST (899 USD).

Látható tehát, hogy a megfizethető szlogen, ahogy egyre érdekesebb és igényesebb a kínálat, meglehetősen relatívan értelmezhető, hiszen 300.000 forintért, vagy attól is többért karórát vásárolni, az átlag magyar vásárló pénztárcájából kifizetve azért már inkább komolyabb kiadás, mint “olcsó mulatság”.

SKYRAIDER 2 TI FROST. Forrás: ZELOS WATCHES

Hiába, szembe kell néznünk a ténnyel, hogy ami jó, annak bizony megkérik az árát, illetve, azzal is, hogy nem mindent adnak gombokért, amit az interneten keresztül Ázsiából rendelünk.

Cserébe viszonylag egyedi, már – már eredeti jegyeket is felvonultató, különlegesebbnek számító pilótakaróránk lehet, a svájci óramárkák kínálatát és főleg árszabását végignézve még mindig igencsak megfizethető ár szinten, svájci szerkezettel (!) töltve, persze csak amíg a készlet tart, hiszen a gyártó mindössze 300 db szerkezetet vásárolt a Skyraider 2 haditervhez, s ahogy ígéri, ezekből nem is lesz több.

ÁFA, VÁM

Érdemes lehet tehát lecsapni a kiszemelt modellre, ha megtetszett valamelyik, mert biztos, hogy amint a visszaszámláló “leketyeg”, azt utána már csak jóval drágábban tehetjük meg, ha egyáltalán.

Mindazonáltal ne feledjük, Szingapúr nem csak távol, de kívül is esik az Európai Unió határaitól, így hiába hozza a DHL 3-4 héten belül a megrendelt karórát, annak árára bizony még megállapításra kerül majd a hazai adórendszer szerinti általános forgalmi adó, és természetesen némi vám költség is.

ZELOS WATCHES