IWC Portofino Complete Calendar

Szépen bővül a schaffhauseniek legfiatalabb kollekciója, az IWC Portofino Complete Calendar esetében egy teljes naptáras modellel.

Azon kívül, hogy a jövőre 40 (más szempontból 43) éves kollekció a legújabb a neves márkánál, talán az egyik legsokoldalúbb is. Egyrészt nem okoz gondot, hogy mindkét nem tetszését elnyerje, másrészt egyben egyfajta belépő is az IWC világába. Ennek a változatosságnak az egyenes következménye, hogy egyben a leggazdagabb kollekció is.

Így érthető, hogy miért is Portofino külsőben jelentkezik a márka aktuális kínálatának egyetlen teljes naptáras modellje. Mivel ez semmilyen „mechanikus programozással” nem rendelkezik, ezért minden rövid hónap végén nekünk kell beavatkoznunk annak érdekében, hogy a pontos értéket mutassa az óra komplikációja. Ez évi öt alkalom, amennyiben folyamatos működést feltételezünk, azaz ki lehet bírni.

IWC Portofino Complete Calendar - a nyilvánvalón kívül (tok anyagja) további különbség az indexeké is (aranynál arany, acélnál csak aranyozott)
IWC Portofino Complete Calendar – a nyilvánvalón kívül (tok anyagja) további különbség az indexeké is (aranynál arany, acélnál csak aranyozott)

Furcsa?

A modell bemutatása mégis furcsának tűnhet. Elsősorban azért, mert a dátumkomplikációk netovábbja, az öröknaptár alig egy éve jelent meg a kollekcióban, a következő logikus lépés pedig az éves naptár lett volna (évente egyszer kell állítani). Persze lehet azzal érvelni, hogy az éves naptár IWC-s kivitelének megjelenése nem illeszkedne túl jól a Portofinóhoz. Erre cáfol rá azonban a tény, hogy mind a pilóta órák, mind pedig a Portugieserek között megtaláljuk, azaz két nagyon különböző stílusú kollekcióban.

Valószínűleg inkább egy megfizethető alternatívát akartak kínálni az öröknaptáras modellhez, erre pedig a teljes naptár tökéletesen alkalmas. Alapnak a 32150 kaliber szolgál, ami tulajdonképpen egy alaposan továbbfejlesztette 2892-es. Majdnem kétszer akkora a járástartalék (72 óra szemben a 42-vel), megkapta a márkára jellemző felhúzást, és szilícium gátkerékkel illetve horgonnyal szerelték. Ennek ellenére nem az IWC gyártja, pedig gyakorlatilag egy alapkaliber a márkánál. A beszállító a Richemont-csoport szerkezetgyártója, a ValFleurier.

Modul

Erre az alapkaliberre kerül a teljes naptáras modul, amely meglehetősen szokatlan módon jelzi ki az értékeket. Az óra az órában koncepciót láthatjuk az alsó segédszámlapon, ahol is a hónapokat (rövid mutató), illetve a dátumot olvashatjuk le. Ez a megoldás egy kicsit emlékeztet a márka felső kategóriás kronográf-kaliberére (89XXX), de ott a két mutatós összegző a számlap felső részén található, és persze hiányoznak a nyomógombok is. De csak részben. Mivel modulos felépítésű az öröknaptár, ezért süllyesztett nyomógombokkal kell állítani egyes értékeket (feltehetőleg a holdfázist és a napokat).

IWC Portofino Complete Calendar - valószínűleg jobb döntés lett volna a tömör hátlap
IWC Portofino Complete Calendar – valószínűleg jobb döntés lett volna a tömör hátlap

Az óra ugyan áprilistól lesz csak kapható, a listaár azonban már most ismert. A 41 milliméteres rozsdamentes acél változatért 10500, a vörösaranyért 20500 frankot kérnek.

IWC