H. Moser & Cie. Heritage Dual Time

Logikus lépés volt előállni a H. Moser & Cie. Heritage Dual Time modellel, még ha nem is olyan eredeti, mint a korábbi kollekciók.

A márka a Heritage-kollekció bevezetéséhez nem épp a bevált módszert alkalmazta. Persze ezen azért annyira nem lepődünk meg, elvégre a márka szeret külön utakon járni (és néha még trollkodni is). Az első Heritage-modell 2018-ba látott világot, méghozzá a Bucherer kereskedőházzal való együttműködésben. Más szóval a legelső modellt kizárólag a Bucherernél lehetett megvásárolni.

H. Moser & Cie. Heritage Dual Time - A Pioneer kollekciónál csak részben fedi a tok oldalát a finoman recézett minta, itt viszont körbeöleli
H. Moser & Cie. Heritage Dual Time – A Pioneer kollekciónál csak részben fedi a tok oldalát a finoman recézett minta, itt viszont körbeöleli

A három évvel ezelőtti formák köszönnek vissza a két időzónás modellen is. A 1920-as évekre jellemző formanyelv ez, és egyben igyekeznek visszaadni az kor karóra divatját is. Akkoriban ez annyit jelentett, hogy a meglévő zsebórákra füleket forrasztottak, és bőrszíjjal kiegészítve csuklójukhoz csatolták. Ezért a látszólag nagy, rozsdamentes acél tok, ami valójában azonban csak 42 milliméter átmérőjű és 11,6 milliméter vastag, azaz alapvetően átlagosnak nevezhető. Amiért nagynak tűnik, az a tipikusan „Moseresen” puritán, letisztult számlap – még a márka megnevezése is csak alig észrevehetően olvasható rajta – és a méretes számjegyek.

H. Moser & Cie. Heritage Dual Time - elég lapos ahhoz, hogy ingujj alá is könnyen beférjen
H. Moser & Cie. Heritage Dual Time – elég lapos ahhoz, hogy ingujj alá is könnyen beférjen

Bordó

A különbség a három évvel ezelőttihez képest a számlap színe, amely most bordó lett. Irtózni nem kell tőle, a márka rendszerint nagyon jól bánik a színekkel, és persze a számlap színátmenetes, sugárcsiszolású felülete is a megszokott kimagasló minőségben készül. Megjelent továbbá egy negyedik mutató is, amely értelemszerűen a második időzóna idejét hivatott megjeleníteni, illetve a dátumablak is a számlap alján. Utóbbi ugyan némileg megtöri a számlap zavartalan harmóniáját, de a GMT komplikációhoz erősen ajánlott alkalmazni. Ennyit pedig még a Moser is hajlandó tenni a használhatóság javára, illetve az esztétika rovására.

H. Moser & Cie. Heritage Dual Time - bordő és lumineszcens zöld egészem furcsa kombináció
H. Moser & Cie. Heritage Dual Time – bordő és lumineszcens zöld egészem furcsa kombináció

A HMC809-es kaliber ugyan saját, beleértve a hajszálrugót is, mégsem új. A márka alapkaliberét, az automata felhúzású HMC200-t egészítették ki egy modullal, így meglepetéssel itt nem kell számolni.

Hasonlóság

Ami esetleg egy kicsit ronthat az összképen, az pont maga a Heritage-kollekció formavilága. Egy olyan márkától, amely bátorságának köszönhetően súlyához képest jóval nagyobb hatással van a svájci óraiparra, elvárható lenne, hogy kezdeményezőbb legyen. A márka múltjához visszanyúlni ugyan biztos lépés, de nem feltétlenül innovatív. Az is igaz, hogy a másik újonc, a Streamline-kollekció ennél azért merészebb, de azzal is meglévő trendet (luxus-sportórák) lovagoltak meg. Szintén kicsit ront az összképen, hogy nagyon hasonló külsővel a Zenith már jelentkezett (Pilot Montre d’Aeronef) közel egy évtizeddel ezelőtt. Mentség azonban, hogy a stílus formai követelményei miatt a hasonlóság szinte elkerülhetetlen. Nyilván a kidolgozás az óra egészét illetően nem közelíti meg a Moser szintjét.

H. Moser & Cie. Heritage Dual Time - HMC809, avagy modulos HMC200 szokásos káprázatos kidolgozásban
H. Moser & Cie. Heritage Dual Time – HMC809, avagy modulos HMC200 szokásos káprázatos kidolgozásban

Többek között éppen ez lehet az, ami a modell mellett szól. Értelemszerűen a Moser jóval alacsonyabb példányszámmal is dolgozik, így hiába nem limitált az óra, olyan sok nem lesz belőle, amiről azért a 19900 frankos ár is tehet.

H. Moser & Cie.