Glashütte Original SeaQ Panorama Date bicolor

Tavaly bemutatásakor sokakat meglepett, és még mindig szokni kell a márkának ezt az arcát. A Glashütte Original SeaQ Panorama Date bicolor erre tesz rá még egy lapáttal.

Miért is nézett mindenki, amikor az év derekán a Swatch-group szász óramárkája egy búvármodellel jelentkezett? Egész egyszerűen úgy vélték, hogy nem illik a portfólióba. A klasszikus, elegáns, és persze retró időmérők között a sportosaknak nem volt keresni valójuk. Még a Senator kollekció jó indulattal sportosabbnak nevezhető változatait, köztük a Senator Navigator Panorama Date repülős órát is kivezették.

A márka új, sportos arca / Fotó: Glashütte Original
A márka új, sportos arca / Fotó: Glashütte Original

Jönnek a specialisták

Ezek után jelentek meg a SeaQ modellek a „Spezialist” kollekció első modelljeiként. Persze nem volt előzmény nélküli. Egy konkrét, késő 60-as évekbeli, azaz NDK-s óra adta az ihletet. Ennek jegyében nyilván nem lep meg senkit, hogy van némi retrós „beütése” az órának. Ugyanakkor sikerült ezt kordák között tartani, így nem nevezhető tipikusan retrósnak. A számjegyek formája azonnal elárulja, melyik ház „gyermeke” is az óra, ha a nagy méretű, osztatlan dátumablak láttán esetleg nem ugrana be rögtön.

Glashütte Original SeaQ Panorama Date bicolor - retrós is, meg nem is / Fotó: Glashütte Original
Glashütte Original SeaQ Panorama Date bicolor – retrós is, meg nem is / Fotó: Glashütte Original

Ami azonban érdekessé teszi az órát, az a két fajta fém használata, pontosabban annak módja. A 43,2 mm átmérőjű tok természetesen rozsdamentes acél, ehhez társul diszkréten a vörösarany. Ebből készült a korona és a búvárlünetta is, ám az elsőre nem tűnik fel rögtön. A kerámiabetét ugyanis teljes szélességében elfoglalja a lünetta felső felületét, így csak oldalról kandikál ki egy kicsit az arany meleg fénye.

Glashütte Original SeaQ Panorama Date bicolor - nem olyan feltűnő az arany / Fotó: Glashütte Original
Glashütte Original SeaQ Panorama Date bicolor – nem olyan feltűnő az arany / Fotó: Glashütte Original

100 óra

Aranyat a szerkezetben is találunk, egész pontosan a rotor végén, amely a felhúzósúly tehetetlenségét hivatott növelni. Szükség is van erre, mivel a 36-13-as kaliber járástartaléka 100 óra. Érdekesség benne, hogy ezt a négy napra elegendő energiát egyetlenegy rugóház tárolja. Az utóbbi időben rendszerint két rugóházat alkalmaznak ekkora járástartaléknál. Hogy a rugó elernyedésével járó nyomatékcsökkenés mégsem hat hátrányosan a pontosságra, az részben a szilíciumból formált hajszálrugónak is köszönhető.

Glashütte Original SeaQ Panorama Date bicolor - üvegbetétes hátlap és 30 bar nyomásállóság szép kombináció / Fotó: Glashütte Original
Glashütte Original SeaQ Panorama Date bicolor – üvegbetétes hátlap és 30 bar nyomásállóság szép kombináció / Fotó: Glashütte Original

A márka órái még az egypártrendszeri államberendezkedés alatt is drágának számítottak, és a mostani búváróra sem éppen jutányos 14500 euróért. Valószínűleg túl sokat ezzel sem fognak búvárkodni, hiába a 30 baros (300 méter) nyomásállóság.

Glashütte Original