Hanhart #FliegerFriday Night Pilot

Hogy mennyire fontossá vált az online közösség mi sem mutatja jobba, mint a Hanhart #FliegerFriday Night Pilot létezése.

Akik esetleg nem tudánk, hogy miről is van szó. Az instagram közösségi képmegosztó platformon a FliegerFriday hashtag alatt osztják meg a legkülönfélébb flieger stílusú karórákról készült fotókat. A követőtábor pedig meglehetősen nagyra nőtt. Olyannyira, hogy a stílusban „utazó” márkák gyakorlatilag nem hagyhatják figyelmen kívül a közösséget.

Nem a Hanhart az első, amely egy online közösségnek szentel időmérőt. Elég, ha csak az Omega „Speedy Tuesday” modelljét említjük meg a közelmúltból. Ugyanakkor az ismertebb márkák közül az IWC és az Officine Panerai voltak azok, akik elsőként ismerték fel, még az új évezred első éveiben az online közösségekben rejlő potenciált.

Hanhart #FliegerFriday Night Pilot
Hanhart #FliegerFriday Night Pilot

Hiteles

Számos más márkával ellentétben a Hanhart valóban hiteles képviselője a flieger stílusnak, hiszen a Tutima jogelődjével egyetemben ketten látták el a Stuka zuhanóbombázó századok legénységét kronográfokkal. Az online közösség számára készített modell múltja is abban a modellben gyökeredzik, de természetesen nem az akkori műszaki színvonalat képviseli. Bár a vásárlók túlnyomó többsége ennek természetesen örül, de biztosan vannak olyanok is, akik elfogadnánk az akkori kor tökéletlenségeit, ha cserébe a márka méltán híres 40-es kalibere lenne a tokban.

Ehelyett azonban meg kell elégednünk a HAN3911-es szerkezettel. Ténylegesen egy módosított Sellita SW-500-assal (ETA/Valjoux 7750 klón) van dolgunk, amely munkát a La Joux-Perret végzett el. Ismertek ők több 7750-es átalakításukról is, jelen esetben egy nyomógombossá tették az ismert svájci ingavonó kronográf kalibert. Ennek megfelelően maradt a 42 órás járástartalék, és a meglehetősen vastag felépítés.

Hanhart #FliegerFriday Night Pilot - nem vékony
Hanhart #FliegerFriday Night Pilot – nem vékony

A 42 milliméteres, DLC eljárással feketített rozsdamentes acél tok esetében ez 15 milliméteres magasságot jelent, amihez már lazán viselt ingujj kell ahhoz, hogy az óra könnyen ki-be járhasson alatta.

Hanhart #FliegerFriday Night Pilot - látszólag semmi extra
Hanhart #FliegerFriday Night Pilot – látszólag semmi extra

Éjjellátó

A számlapról mindenféle felirat, ami a közösségre utalna, hiányzik, ami egyébként nem feltétlenül baj. Amivel az óra kitűnik, azt ténylegesen csak sötétben árulja el. Az egész számlapot lumineszcens festékkel vonták be, így az gyenge fényviszonyok között éjjellátókhoz hasonlóan fénylik. Ha nem is ismeretlen, de viszonylag ritka a lumineszcens festék az „inverz” módon való alkalmazása.

Hanhart #FliegerFriday Night Pilot - "éjjellátó"
Hanhart #FliegerFriday Night Pilot – “éjjellátó”

Figyelembe véve a #FliegerFriday közösségének számát a 100 darabos limitáció nagyon kevésnek tűnik. Főleg, hogy egy történelmi márkától és módosított kaliberrel készül a modell. A 2490 eurós ár ennek tükrében kifejezetten barátinak tekinthető. Akinek tetszik, ne várjon!

Hanhart