Ochs und Junior Settimana Seasons

Hiába gondolták sokan, hogy ők nem fognak „kivirulni”, az Ochs und Junior Settimana Seasons modellek rácáfolnak erre.

Pedig ha belegondolunk, igenis is bőven volt valóságalapja annak, hogy játékos pasztellszínek nem jelennek meg a márkánál. Hírnevüket jóformán egyetlen egy személyre építik, az alapítóra. Ludwig Oechslin ugyanis minden további nélkül lehet korunk legnagyobb hatású, illetve tudású órásának nevezni, ám zárkózott természete nem tette lehetővé, hogy ezt a címet ki is vívja a szűk szakmai berkeken kívül. Nagyon lényegre törő formavilágot teremtett kollekciójának, és természetesen műszaki megoldásai is minimalisták – éppen ezért zseniálisak is.

Elég ha csak egy pillantást vetünk az általa megtervezett tokra. Egy kör, ami egy „H” betűn ül, és így eltakarja a betűt két szárát összekötő vízszintes vonalat. Ívek szinte nincsenek, élek annál inkább. Ebbe a rideg világba csöppentek bele a négy évszakot megjeleníteni hívatott, pasztellszínekbe öltöztetett számlapok.

Ochs und Junior Settimana Seasons - külön-külön (tavasz, nyár, ősz, tél) vagy engedménnyel együtt is megvásárolható
Ochs und Junior Settimana Seasons – külön-külön (tavasz, nyár, ősz, tél) vagy engedménnyel együtt is megvásárolható

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a márkánál belépőkategóriának számító settimana-kollekcióban nem ez az első alkalom, hogy vidám színek jelennek meg, ám ilyen mértékű „elfajzásra” eddig nem volt példa. Más kérdés, hogy pont ez a kollekció a legalkalmasabb is erre a feladatra. Ahogy neve is jelzi (settimana olaszul hetet jelent), az karórát mindennapi használatra szánják. Ezért sem jelzi ki a dátumot, hanem pontok segítségével a hét napjait.

Alapok

A titánból készült tok változattól függően 36 vagy 40 milliméteres átmérővel rendelkezik, a számlap alatt pedig egy igáslovat, a Sellita SW-200-t találjuk. Ennek tükrében a 2500 frankos darabár elsőre talán soknak tűnik, van azonban két „de”. Az egyik nyilván az illető személye, illetve az általa tervezett komplikáció. Nyilván nem olyan hasznos, mintha dátum lenne, de kétségkívül ötletes és egyedi. A másik pedig, hogy a négy óra szettként is megvásárolható, azaz minden évszakhoz kapunk egy órát immár 9000 frankért, azaz tíz százalékkal kevesebbért.

Ochs und Junior