Frédérique Constant Slimline Monolithic Manufacture – 40Hz

Túlzás nélkül derült égből villámcsapásként érhette az óraipart a Frédérique Constant Slimline Monolithic Manufacture – 40Hz megjelenése.

Forradalminak ugyan kár lenne nevezni, de áttörésnek azért tekinthetjük ennek az idei újdonságnak a megjelenését. Már csak abból a szempontból is, hogy ezt egy önmagát tudatosan az alsó-közép, illetve középkategóriába soroló márka tette meg.

Ahogy arról a név is árulkodik, a lengésszámot emelték pontosan tízszeresére annak, amit ma modernnek, vagy általánosan elterjedtnek nevezhetünk. Az igazi nagy durranás azonban az, ahogy ezt elérték. Fogták a lassan három évszázados svájci horgony-gátszerkezetet, és mindenestül megváltak attól. Helyét egyetlen egy (ha kiegyenlítő súlyokat külön számoljuk, akkor összesen három), a billegő vastagságát megközelítő alkatrész vette át.

Frédérique Constant Slimline Monolithic Manufacture - 40Hz - laikusok talán észre sem veszik a jelentőségét
Frédérique Constant Slimline Monolithic Manufacture – 40Hz – laikusok talán észre sem veszik a jelentőségét

Egy a 26 helyett

Természetesen szilíciumból formálták meg a “monolithic oscillator”, avagy egyetlen szeletből készült billegőt, amely méretét tekintve egy hagyományos karóra billegőjével összevethető. Ez az egy elem összesen 26 alkatrészt helyettesít, jelentősen csökkentve ezzel a súrlódási pontok számát, azaz jelentős energiát takarítva meg.

Helyükre kerülnek a kiegyenlítő súlyok, azaz szabályozható
Helyükre kerülnek a kiegyenlítő súlyok, azaz szabályozható

Ennek a megtakarításnak köszönhető, hogy számottevő mértékben, konkrétan duplájára, 80 óra növekedett a járástartalék. Mindezt úgy, hogy egyrészt semmit sem módosítottak a rugóházon, az pontosan megegyezik a márka többi manufaktúra szerkezetében találhatóval. Másrészt a frekvenciát a szokásos 4 Hz-ről 40 Hz-re emelték. A magas frekvencia nyilván több energiát igényel. Ezt azzal küszöbölték ki, hogy a szilícium billegőjük mindössze 6 fokot tér ki, magyarul csupán rezeg és nem leng.

Gyakorlatilag megegyezik egy hagyományos billegő méretével
Gyakorlatilag megegyezik egy hagyományos billegő méretével

Ellentmondásosnak tűnik, hogy ezt az újdonságot egy kifejezetten klasszikus külsejű, 40 mm átmérőjű időmérőben vezetik be. Valójában persze csak hűek önmagukhoz. Kifejezetten klasszikus külsejű svájci órák gyártására alapították a márkát még az 1980-as évek első felében, és szintén fontos szempont volt, hogy megfizethetőek legyenek.

Frédérique Constant Slimline Monolithic Manufacture - 40Hz - klasszikus külsőben, hűen a márka saját arculatához
Frédérique Constant Slimline Monolithic Manufacture – 40Hz – klasszikus külsőben, hűen a márka saját arculatához

Más kérdés, hogy a 4495 eurós ár (14495 az arany változatnál) azért nem egészen az a kategória, de messze alulmúlja a versenytársak hasonló képességekkel rendelkező termékeit. Más kérdés, hogy azért vannak még megválaszolatlan kérdések. Ilyen például a pontosság. Az ígéret szerint -4/+6 másodperc között lehet a napi eltérés, azaz kronométerek értékét hozza. Ugyanakkor a jóval magasabb frekvencia jobb izokronitást kellene hogy eredményezzen, azaz elvileg ennél pontosabbnak kellene lennie. Ettől függetlenül valóban mérföldkőnek tekinthető ez az újítás. Igaz, hogy egyelőre csak limitált mennyiségben (acél: 810 db, arany: 81 db) kerül a boltokba az új szabályzással szerelt modell, de már most tudható, hogy további modellekben is megjelenik majd. A nagy mennyiségben való előállítás pedig nem csak az árakat szorítja le, hanem idővel az elterjedést is szolgálja.

Más megvilágításban, jelenség szintjén kezelve részletesebben is foglalkozunk többek között ezzel a modellel is soron következő lapszámunkban.

Frédérique Constant