Chopard Mille Miglia 2022 Race Edition

A Chopard Mille Miglia 2022 Race Edition egy újabb darab egy hosszú sorban, ami remélhetőleg még jóval hosszabbra is nő majd.

A márkát ismerőknek nyilván nem meglepetés az azonos nevű versenynek szentelt újabb Mille Miglia. Viszont valószínűleg ők is gondban vannak, ha meg kellene nevezni, hanyadik is a sorban. Idestova ugyanis ez már a 35. alkalom, hogy a márka hivatalos időmérője és támogatója az olaszországi oldtimer versenynek. Tekintélyes időtáv ez, főleg az óraiparban, ahol az együttműködések rendszerint néhány évig szoktak futni, hogy utána csendben elhaljanak.

A hosszú kapcsolat titka jelenesetben a márka egyik társtulajdonosának klasszikus autók iránti szenvedélye. Meglehetősen szép gyűjteményt is épített magának, amelynek a Ferrari 750 Monza, az Aston Martin Ulster, a Porsche 356 Speedster, az Alfa 1900 és a Mercedes 300 SL csak egy apró szelete – még ha a számára legértékesebb is. Utóbbi, a Mercedes, egyébként az a jármű, amellyel személyesen is részt vesz a Mille Miglia versenyeken. Órás vásárokra természetesen nem ezzel, hanem egy Bentley T2-sel jár. Egyszóval nem befektetési eszközként tekint autóira. Hiába vannak makulátlan állapotban, azokat használni és karbantartani is kell.

Hasonlók

Valahogy hasonló filozófia mentén születtek a versenyre kiadott, legtöbbször kronográffal ellátott modellek is. Természetesen limitált mennyiségben készülnek, így az idei év versenyére készített modellből 1000 darab elérhető, míg az arany elemeket is tartalmazóból csupán 250. Részben célszerszámról beszélünk, amit a tok mérete is alátámaszt. A 44 milliméter ugyanis aligha enged meg más magyarázatot. Hogy mégsem egy rideg eszközzel van dolgunk, arról az apró részletek és az alapos díszítés gondoskodik. Abszolút értelemben természetesen nem belépőkategória a Mille Miglia kollekció, de a márka három kollekciója közül ez a belépő a világukba.

Olyannyira igaz ez, hogy helyileg is máshol gyártják a tokokat, mint ahol az L.U.C. és az Alpine Eagle modellek készülnek. Szintén igaz, hogy egyedül ebben a kollekcióban használnak házon kívülről érkező kalibereket. Ugyanakkor a már említett részletek és kidolgozás gondoskodik arról, hogy ne csak egy általános megjelenésű, motorsporthoz kapcsolódó kronográffal legyen dolgunk.

Chopard Mille Miglia 2022 Race Edition - Kerámiabetétes lünetta finom vonalvezetésű tipográfiával ellátott tachiméterskálával / Fotó: Venicz Áron
Chopard Mille Miglia 2022 Race Edition – Kerámiabetétes lünetta finom vonalvezetésű tipográfiával ellátott tachiméterskálával / Fotó: Venicz Áron

Részletek

Konkrét példákat hozva. Az indexek szereltek, de itt ez szinte magától értetődik. A szép részletet inkább a tagolásuk jelenti. Amikor a számlapon valahol elhelyezik a dátumablakot, például jobb oldalon, ott az index hosszát rendszerint lecsípik, míg a többi megőrzi eredeti hosszát. Ennél az óránál nem ezt látjuk. Itt mind a négy fő helyen (12, 3, 6, 9 óra) azonos méretű indexet találunk, amelyek mind hosszban, mint vastagságban különböznek társaiktól. Ezzel két legyet ütnek egy csapásra. Egyrészt nagyobbak lehetnek az összegzők (alul, felül), növelve ezzel a kronográf használati értékét, hiszen a nagyobb méret miatt könnyebb leolvasni. Másrészt emlékeztet a szálkereszttel ellátott számlapokra. Ezek hogy hogy nem pont az 1950-es években voltak népszerűek, és az a bizonyos 300 SL melyik évtizedből is származik? Igen, az 1950-esből. Véletlenek nincsenek.

Chopard Mille Miglia 2022 Race Edition - Amennyire lehetett kiegyensúlyozták / Fotó: Venicz Áron
Chopard Mille Miglia 2022 Race Edition – Amennyire lehetett kiegyensúlyozták / Fotó: Venicz Áron

Ugyanezt mondhatnánk a számlap ezüst színéről is, és részben igazunk is lenne. Nem véletlenül kapták ugyanis a Mercedesek az ezüstnyíl (Silberpfeil) becenevet. Igaz, az még a harmincas években történt, de nem véletlen, hogy ezüst színre asszociálunk, ha egy Mercedes sportkupé színét kell elképzelni. A Chopard társvezér Mille Miglia Mercedese azonban nem ezüst, hanem élénk piros, ahogy egyébként a verseny logója is. Nem mellesleg a piros hagyományosan az olasz motorsport színe is. Jutott belőle a számlapra is, igaz, csak mérsékelten. A kronográf mutatói kaptak belőle, és persze feltűnik a Mille Miglia logója is. Biztos vannak márkák, amelyek saját nevüket is hasonlóan szembeötlő színnel kiemelték volna. Ez az óra azonban valóban a versenyélményt tartja fontosnak hangsúlyozni, a Chopard csak egy kiegészítővel járul hozzá ehhez.

Chopard Mille Miglia 2022 Race Edition - Bőr külső, kaucsuk belső, és masszív, finoman záródó zsanérzár / Fotó: Venicz Áron
Chopard Mille Miglia 2022 Race Edition – Bőr külső, kaucsuk belső, és masszív, finoman záródó zsanérzár / Fotó: Venicz Áron

7750

Hasonlóan motorsportos utalásokat találunk a tokon oldalán, a „kezelőszerveknél” is. A korona fején az óraipari szokástól eltérően nem a márka logója díszeleg, hanem egy kormánykerék, míg a nyomógombokén a pedálok érdesített felületei köszönnek vissza. Utóbbiakra szükség is van. A Chopardnak ugyan van saját kronográf szerkezete (L.U.C 03.03-L), ráadásul uszálymutatós és kronométer is, illetve nem is az utóbbi években jelent csak meg, hanem még 2006-ban. Ugyanakkor nem a belépőkategóriához tartozik, és egészen 2019-ig csak nemesfémbe „csomagolták”. A 2022-es Millie Miglia ebből csupán a kronométer tanúsítvány őrizte meg, a szerkezet pedig a jól bevált 7750-es. Felépítéséből adódóan nagyobb erőt kell kifejteni kezeléséhez, mint oszlopkerekes társaihoz képest, de az oldtimeres vonalnál maradva ez talán nem is baj. Egy 1955-tel bezárólag gyártott kocsi kezeléséhez is több fizikai erőre van szükség, mint egy napjainkban gyártott modellnél (már ha egyáltalán benzinnel működik).

Chopard Mille Miglia 2022 Race Edition - "Kormánykerék" és "pedálok" / Fotó: Venicz Áron
Chopard Mille Miglia 2022 Race Edition – “Kormánykerék” és “pedálok” / Fotó: Venicz Áron

Örök esztétikai probléma a 7750-nel a számlapon megjelenő aszimmetria feloldása. A Chopardnál erre két megoldást találtak. Egyrészt amennyire csak lehetett igyekeztek a számlap függőleges tagolását hangsúlyozni. Tették mindezt úgy, hogy az összegzők felületének csak a külső felét díszítették koncentrikus körökből álló mintával, míg a kismásodperc egésze ilyet kapott. Másrészt a kismásodperc átmérője egy leheletnyivel kisebb is. A kisebb méret egyben abban is segít, hogy könnyebben lehessen ellensúlyozni a számlap jobb oldalán. A megoldást erre nem is a számlapon hanem a zafírüvegen találjuk, méghozzá a nagyító formájában. Az így optikailag nagyobbnak tűnő dátumablak pedig tényleg párja tud lenni a kismásodpercnek.

Chopard Mille Miglia 2022 Race Edition - 44 mm 17 centiméteres csuklón azért látszódik és érződik is / Fotó: Venicz Áron
Chopard Mille Miglia 2022 Race Edition – 44 mm 17 centiméteres csuklón azért látszódik és érződik is / Fotó: Venicz Áron

Luxus

Ahogy említettük a, Mille Miglia bár belépő a márkához, de nem belépőkategória. Ez természetesen az árban is megmutatkozik. A 7890 (11600 arannyal kiegészített elemekkel) eurós árért bizony más ismert márkák, akár manufaktúra kaliberrel is ellátott kronográfa is mienk lehet. Akinél tehát a befektetési szempont is jelentős motivációs tényező, annak szinte biztosan nem való ez az időmérő. Sokkal inkább azoknak, akik így vagy úgy de kapcsolódnak a klasszikus motorsport világához, lelkesedni tudnak egy letűnőfélben lévő korszakért, azoknak, akik értékelik az apró részleteket, amelyek úgy állnak össze egy kerek egésszé, hogy szemben jó néhány mai modellel visszafogottak tudnak maradni. Nem utolsósorban pedig azoknak, akik valóban megengedhetik maguknak a luxust, elvégre a Mille Miglia alap nevezési díja is jócskán meghaladja a 10000 eurót.

Chopard