Chopard Mille Miglia Classic Chronograph

A bő három évtizedes sorozatban a Chopard Mille Miglia Classic Chronograph modell egészen kivételes mérföldkőnek számít.

Sorozatban ez a harminchatodik év, hogy a Chopard a Mille Miglia alkalmából órákkal jelentkezik. A márkát ismerők tudják a háttértörténetet, aki fel szeretné idézni tudását, annak itt egy korábbi cikk, akit pedig nem érdekel, a sztori az majd az órát fogja. Sok minden történt ugyanis mind a Mille Miglia óracsaládban csupán egy év leforgása alatt.

Sok változás

Gyakorlatilag majdnem minden megváltozott. A mérettől kezdve, a megjelenésen át egészen a szerkezetig. Ami az átmérőt illeti, úgy várható volt, hogy a Mille Miglia is kénytelen lesz beadni derekát az aktuális trendnek, és kisebb átmérőjű tokkal jelentkezni. Persze érthető, hogy egy sportóránál a 43, illetve 44 milliméter még elfogadható, de a 2020-as évek egyértelműen nem erről szólnak már. Meglehetősen drasztikusan, 40,5 milliméterre csökkent a Classic Chronograph-nál az átmérő. Ami azonban szinten egyáltalán nem változott, az a magasság. A 12,88 milliméter ugyan nem vészes egy kronográf esetében, viszont a korábbi Mille Miglia darabokhoz viszonyítva a kisebb átmérő miatt megváltoztak az arányok. Más szóval más érzés viselni, hiszen kisebb felületen tud a csuklón felfeküdni. Persze ez inkább csak szőrszálhasogatás, nem valószínű, hogy pusztán emiatt bárki elállna az óra vásárlásától.

Chopard Mille Miglia Classic Chronograph - ez bizony 40,5 mm, mégis nagyobbnak tűnik (17 cm átmérőjű csuklón) / Fotó: Venicz Áron
Chopard Mille Miglia Classic Chronograph – ez bizony 40,5 mm, mégis nagyobbnak tűnik (17 cm átmérőjű csuklón) / Fotó: Venicz Áron

Annak ellenére azonban, hogy az átmérőt látványosan csökkentették, mégsem tűnik annyival kisebbnek az óra. Az óraipar bevált trükkjéhez folyamodtak, azaz a lünettát keskenyítették el. Eddig ugyanis modelltől függően tachiméterskála vagy percskála futott végig a kerámiabetétes lünettán, ami szükségszerűen valamivel szélesebb kell hogy legyen. A Classic Chronograph daraboknál a tachiméterskála azonban lekerült a lünettáról és a számlap szélére költözött. Ráadásul a színes modelleken mind fehér az alapja a skálának, amely miatt úgy tűnik, mintha kifelé próbálná tágítaná, nyújtani a számlap határait. Magyarul optikailag trükköznek, és a 40,5 milliméter valójában nagyobbnak tűnik.

Klasszikus váltás

Ahogy az a névadásból is várható volt, a számjegyek tipográfiája, stílusa is megváltozott. A versenynek ugyanis nem a technikai jellegét, a sebesség hajszolását kívánták hangsúlyozni. Sokkal inkább az utazás élményét akarták megragadni, elvégre nem autópályán, hanem Olaszország talán legszebb vidékének országútjain visz keresztül az Mille Miglia útvonala. Pontosan ehhez a stílushoz illeszkedik a segédszámlapok elhelyezése is, hiszen a 3-6-9-es elrendezést ma tipikusan a klasszikus megjelenéshez szoktuk társítani. Valójában az első mechanikus Mille Miglia kronográf 1997-ben is így jelent meg, és csak a 2000-es évek elejétől kerültek erősen túlsúlyba a 6-9-12-es elrendezésűek.

Chopard Mille Miglia Classic Chronograph - kevesebb verseny, szerethetőbb összkép / Fotó: Venicz Áron
Chopard Mille Miglia Classic Chronograph – kevesebb verseny, szerethetőbb összkép / Fotó: Venicz Áron

Utóbbiról szinte mindenki tudja, hogy nagyon nagy eséllyel a jó, öreg 7750-es vagy klónja van a számlap alatt, előbbi esetében azonban már több a lehetőség. Ennek ellenére azonban ne reménykedjünk, ebben a modellben nem manufaktúra kalibert találunk. Ez persze rendjén is van, elvégre a Mille Miglia kollekció a belépő a márka világába, még ha nem is belépőkategóriás óra. A szerkezet az ETA 2894-2 továbbfejlesztett változata, amelynek elsődleges ismertetőjele a nagyobb járástartalék. Negyedével sikerült növelni azt, és így most 54 óráig képes működésben tartani az órát. A Chopard a kronométer kivitel mellett döntött, ami az ETA-nál persze nem csupán a pontosságot jelenti, hanem a díszítettséget is. Ettől függetlenül persze ne hasonlítsuk a Chopard L.U.C-modelljeinek díszítéséhez, azok manufaktúra kaliberek lévén lényegesen szebbek.

Chopard Mille Miglia Classic Chronograph - hátul semmi érdekes, csupán a legmagasabb kivitelű kaliber az ETA-tól / Fotó: Venicz Áron
Chopard Mille Miglia Classic Chronograph – hátul “csupán” a legmagasabb kivitelű kaliber az ETA-tól / Fotó: Venicz Áron

Régi az új

Valójában azonban a fenti változások nem képviselnek akkora horderőt, mint az, amit csak hosszabb szemlélés után veszünk észre. A tok anyaga ugyan rozsdamentes acél, ám hosszabb nézegetve előbb-utóbb feltűnik, hogy valahogy máshogy, jobban fénylik. Különösen napsütésben látványos a különbség. Ez az első alkalom, hogy az eredetileg az Alpine Eagle luxussportórák számára kifejlesztett, Lucent Steel névre hallgató ötvözet a Mille Miglia kollekcióban, azaz a márka belépőkollekciójában is megjelenik. Ezzel pedig elérték, hogy az összes acél órájuk ebből az ötvözetből készüljön, és egyben az elsők is az óraiparban. Nem, a Rolex nem számít annak, hiszen ők a rozsdamentes acélnak kereskedelmi forgalomban lévő másfajta ötvözetét (904L) használják csupán, nem saját ötvözetet. Ehhez jön még ennél a konkrét darabnál a sárgaarany lünetta, nyomógombok és korona, amelyek anyaga mind etikus (-an beszerzett) arany. Szintén a Chopard az első és továbbra is egyedüli márka, amely ilyen aranyból készíti mindegyik óráját és ékszerét is.

Chopard Mille Miglia Classic Chronograph - sárgaarany nem csak kezd újra divatba jönni, hanem jobban is illik Lucent Steel ötvözethez / Fotó: Venicz Áron
Chopard Mille Miglia Classic Chronograph – sárgaarany nem csak kezd újra divatba jönni, hanem jobban is illik Lucent Steel ötvözethez / Fotó: Venicz Áron

Az eddigiekből látszik, hogy meglehetősen jelentős darab a 36. Mille Miglia óracsalád. Objektíven nézve eddig sem voltak kifejezetten olcsók a Mille Miglia modellek, és ez a darab sem az a maga közel 12000 eurós árával. Jó eséllyel nem is első óraként vásárolják, vagy ha igen, akkor igenis tudtában vannak, hogy mit vesznek.

Chopard