Chopard L.U.C QF Jubilee

A márkánál a múlt héten bemutatott sportos és elegáns darabok között a Chopard L.U.C QF Jubilee az összekötő elem.

Az órának ez a kettős arca más vonalon is megmutatkozik. Esztétikai szempontból is két irányzat keveredik: a klasszikus és a modern. Ezek ketten pedig összességében egyfajta retró-futurisztukus megjelenést kölcsönöznek az órának. Ha pedig már amúgy is ennyire szeretik a kettősséget, akkor miért is ne teljesítsék egyből két kronométereket hitelesítő intézmény előírásait is.

Chopard L.U.C QF Jubilee - nincs 9 mm vastag
Chopard L.U.C QF Jubilee – nincs 9 mm vastag

Sok helyzethez alkalmazkodik

A végeredmény pedig egy meglepően sokoldalú karóra. A 39 milliméteres tok átmérője, illetve szűk 9 milliméteres vastagsága szinte már öltönyórának is megfelelő volna. Akár még ahhoz is, azaz öltönyhöz is viselhető, de zakóval társítva már garantáltan nem lesz gond vele, és egészen a casualig, vagy akár még „lentebb” is velünk maradhat. A sokoldalúságról a már fent említett jellemvonások tehetnek. Konkrétumokat is megnevezve ilyen például a tok anyaga. Annak ellenére, hogy egy L.U.C. modellről beszélünk, rozsdamentes acélból formálták meg, holott a kollekció darabjait rendszerint nemesfémbe öltöztetik.

Chopard L.U.C QF Jubilee - retró-futurisztikus is lehet
Chopard L.U.C QF Jubilee – retró-futurisztikus is lehet

Díszítettsége ellenére is a számlap inkább gyakorlatias megközelítésű, elsősorban a leolvasást könnyíti meg. A kék színű külső sávnak köszönhetően szinte azonnal megtaláljuk a percmutatót, ami a lumineszcens festéknek köszönhetően sötétben is leolvasható. Persze a festékből az óramutatóra is jutott, ám az a számlap sugárcsiszolt felületén könnyebben szem elől téveszthető, mint hosszabb társa.

Chopard L.U.C QF Jubilee - kézzel díszítve
Chopard L.U.C QF Jubilee – kézzel díszítve

Az L.U.C. kollekció tagjaként persze a tokot is, de elsősorban a szerkezetet gazdagon díszítették. Természetesen sajátot, a L.U.C 96.09-L kalibert találjuk a tokban. Mikrorotoros felépítésének köszönhetően egész lapos, mindössze 3,3 mm a magassága. Árulkodó azonban, hogy a szerkezetről hiányzik a genfi pecsét, azaz ha úgy tetszik egy „jóárasított” Chopard-ral van dolgunk.

96.09-L mikrorotoros kaliber
96.09-L mikrorotoros kaliber

Persze a jó ár relatív, hiszen a listaár 14500 frank. Ugyanakkor hasonlóan kézzel díszített szerkezetekért ennél azért többet szoktak kérni a svájci versenytársak. A genfi pecsét hiányát két kronométer tanúsítvánnyal, a jól ismert COSC, illetve a viszonylag fiatal Fleurier Quality Foundation (FQF) vizsgálat, a Chronofiable megmérettetésének vetették alá. Már csak azt a fránya vízállóságot kellett volna 30 méterről legalább duplájára emelni, ha már ilyen sokoldalú időmérővel jelentkeztek.

Chopard