Officie Panerai Submersible Bronzo Blu Abisso

Kereken tíz éve indult a bronz-őrület, az Officie Panerai Submersible Bronzo Blu Abisso azonban erről mintha megfeledkezne.

Pedig kár ezért a mulasztásért, hiszen a márka akkoriba valóban egy új fejezetet nyitott az óraiparban. Arról nem is beszélve, hogy az arculatukhoz is szinte tökéletesen illett, hiszen a bronz természetesen kapcsolódott a tengerhez, amely egyben a márka világának is szerves része. Persze akkoriban épp a nagy méretű órák voltak divatban, ami szintén jól jött a Panerainek.

Az egyik leglátványosabb változás épp ez a téren, azaz a méret tekintetében történt. Az akkori, és azóta is előszeretettel használt 47 milliméterről 42-re zsugorodott az átmérő. Ha még esetleg nem mondtuk volna, néhány éve ismét a szerényebb átmérő a menő. Ilyen nagyarányú csökkentésnél persze mindig kérdés, hogy nem sérül-e az eredetileg nagyobb mérettartományhoz megrajzolt formaterv.

Officie Panerai Submersible Bronzo Blu Abisso - kisebben szinte bárkinek jó
Officie Panerai Submersible Bronzo Blu Abisso – kisebben szinte bárkinek jó

Kicsiben is működik

Meglepő módon azt kell mondani, hogy nem. Ezzel az átmérővel pedig azok is könnyen viselhetik ezt az órát, akiknek kisebb a csuklójuk, beleértve a következő években jelentkező, luxustermékek iránti kereslet bővüléséért felelős Ázsiát is. Ugyanakkor bevállalósabb hölgyek is szemezhetnek vele, de nyilván ők csak alig kimutatható részét adhatják majd az eladásnak.

Az óra tehát a kisebb méret ellenére is kimondottan ismerősnek látszik, amin nagyon ne is csodálkozzunk. Négy évvel ezelőtt már találkoztunk a bronz tok, kék számlap összeállítással a Panerainél.

A számlap természetesen a Submersible-modellek jellemzőit hozza. Hiányzik tehát a tipikus, szendvics felépítésű számlap, helyette szerelt indexeket (kismásodpercnél festett) kapuk. A lumieszcens festék színe ezúttal bézs. Ezt a színt általában múltidéző külsejű óráknál használják, azzal is hangsúlyozva az óra régies jellegét. Itt azonban egyszerűen csak jól illeszkedik a tok anyagának színéhez.

Officie Panerai Submersible Bronzo Blu Abisso - bézs lumineszcens festék ezúttal nem öregbít
Officie Panerai Submersible Bronzo Blu Abisso – bézs lumineszcens festék ezúttal nem öregbít

A tok színe persze idővel változni fog, hiszen „hagyományos” bronzból készült a tok, nem pedig valamilyen modern ötvözetből. Éppen ezért a hátlap anyaga már titán, közepe pedig üvegbetétet kapott. Ezen keresztül vehetjük szemügyre a márka saját, P.900-as kaliberét. Egy alap, mindössze pár éves kalibere ez a márkának, a Luminor Due modellekben mutatkozott be. A háromnapos járástartalékán kívül semmi extrával nem látták el, de egy alapkalibernek nem is ez a feladata. Elég, ha megbízhatóan jelzi az időt, és esetleg a dátumot.

Officie Panerai Submersible Bronzo Blu Abisso - elöl bronz, hátul titán (mégse legyen már zöld a csuklónk)
Officie Panerai Submersible Bronzo Blu Abisso – elöl bronz, hátul titán (mégse legyen már zöld a csuklónk)

Ennek ellenére mégis meglehetőse borsos árral kell számolni. A 15500 euró nem éppen baráti. Az óra mellett szól, hogy évente mindössze 1000 példányt gyártanak csak. A kék bőrszíj mellé kaucsukot is mellékelnek, ahogy a cseréhez szerszámot is. Ez utóbbi, azaz hogy a szíjcseréhez szerszám kell, 2021-ben talán már inkább hátrány.

Officine Panerai