Carl F. Bucherer Heritage BiCompax Annual

Önmagában nem annyira érdekes (már) a Carl F. Bucherer Heritage BiCompax Annual, de alapvetően mégis túlmutat önmagán.

Az ok, amiért önmagában talán nem annyira izgalmas az óra, prózai: mindössze egy új változatról van szó. Két éve ugyanis már bemutatták. Ennek jegyében nagy újdonságra ne számítsunk, pusztán a fekete számlap ad egy valamivel szigorúbb, vagy ha úgy tetszik, merevebb megjelenést az órának.

Természetesen a tok méretei is maradtak, így egy szinte mindenki által kényelmesen viselhető 41 milliméteres átmérővel van dolgunk. A magasság már más kérdés, hiszen a 14 mm azért már gondot okozhat a mandzsettánál. Ugyanakkor ahhoz képest, hogy dupla modulos szerkezetről beszélünk, egyáltalán nem vastag. Az éves naptár modulja a márka saját fejlesztése, amit az ETA 2894-2 kronográf kaliberéhez “csaptak”. A 2894-2 azonban önmagában is modulos kronográf, alapja a 2892-A2 amit kornográf modullal egészítettek ki. Szintén növeli valamennyivel a magasságot az 50-60-70-es évek egykori plexiüvegeit idéző zafírüveg.

Nem lepődtünk volna meg, ha két év elteltével valamennyivel magasabbra kúszott volna az óra ára. Az új változat azonban maradt 6900 frank. Hogy ezt a koronavírus, vagy valami más számlájára írható, nem tudjuk. Tény azonban, hogy a luzerni márka meglehetősen látványosan tudta növeli eladásait, jócskán évi 30000 fölött járva. Igaz, ha valamihez, akkor órák értékesítéséhez nagyon értenek, hiszen a továbbra is családi tulajdonban lévő Bucherer-csoport “főtevékenysége” épp az óra- és ékszer-kereskedelem.

Carl F. Bucherer Heritage BiCompax Annual - mind a bőr-, mind a kaucsukszíjas változat 888 példányra limitálva
Carl F. Bucherer Heritage BiCompax Annual – mind a bőr-, mind a kaucsukszíjas változat 888 példányra limitálva

A Heritage-kollekció bővülése pedig arról árulkodik, hogy egy újabb pillér kezd kiépülni. Van még miből építkezni, hiszen az idei (és a 2019-es) óra az ötvenes években népszerű, nagy dátumablakos kronográf újjászületett változata(i). Új ruhát ölthetnek majd még a 60-as évek kronométerei, illetve ha a divat irányába szeretnének elmenni, akkor egykori kvarcórájuk is feltámadhat, de abba most szinte garantáltan mechanikus szerkezet kerülne.

Carl F. Bucherer